Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Stavební buňky - střecha.

Dobrý den, měl bych jeden dotaz. Mám dvě stavební buňky samostatně. Buňka číslo1 je o rozměrech 2,85x5,40 a háky na přemístění pro jeřáb má klasicky nahoře. Buňka číslo 2 ke 3,1x6,1 metrů a háky na zvedání jsou umístěny dole. Jsou to odlišné konstrukce a můj dotaz je směřován na střechy. Neví někdo jakou mají střechy nosnost (nikde jsem to nenašel, ale vzhledem k tomu, že jsou střechy téměř rovné, nějakou nezanedbatelnou nosnost musí mít)? Na buňce 2 jsem již udělal střechu podzednice na jednom boku, na druhém boku buňky prostřední podzednice + druhá vyvýšení kvůli sklonu pergoly a na druhé straně mám tři stojny.
Na buňku 1 se chystám udělat klasickou sedlovou stříšku (podzednice 12x14 na krajích a uprostřeh a na obě strany krovy 10x12 s přesahem (tady nevím jak můžu udělat velký přesah? Dá se udělat i jeden metr?)). Nerad bych, aby to někomu spadlo na hlavu. Tesař a kupa poradců říkalo, že to je v pohodě a buňky střechu udrží, že se dávají buňky i na sebe a lidi v tom bydlí, a tesař takto již několikrát dělal... Krytina plech, lehká a moc sněhu by na střeše ostávat nemělo sklon 20%. Předem moc děkuji za jakoukoliv radu.

Předmět Autor Datum
Stavební buňky alespoň předpokládám, že se jedná o ně, mají nosný rám. Střecha jako plocha nevím, ja…
uličník 27.07.2016 10:25
uličník
Dík za radu, jo a já to napsal špatně né 20%, ale 20 stupňu a plech je hladký, tak by se sníh neměl…
Pacanda 27.07.2016 11:43
Pacanda
i při tomto sklonu se bude držet, pokud bude mrznout. Jenomže při mírném oteplení bude mít tendenci…
uličník 27.07.2016 13:25
uličník
Pracoval jsem ve firmě kde se tyto buňky vyráběly pro Německo.Jak se píše tak rám je z profilového p…
kap.dabač 29.06.2019 10:50
kap.dabač
Pribram? BTW ja z nich mam barak taky. poslední
bahno 30.06.2019 15:19
bahno

Stavební buňky alespoň předpokládám, že se jedná o ně, mají nosný rám. Střecha jako plocha nevím, jak moc je nosná, ale rám, neboli kraje buňky bývají hodně nosné. Proto bych se toho nebál. Přesah 1 m je běžný, ale při síle dřeva a malému sklonu bych dal max 75 cm. 20% je cca 11 stupňů. To znamená, že pokud napadne sníh, tak se udrží.

Pracoval jsem ve firmě kde se tyto buňky vyráběly pro Německo.Jak se píše tak rám je z profilového plechu síle 4-5 mm.Střecha je rovná z trapézového plechu síla tuším 08 nebo 1 mm.Nosnost je tedy velká.V Německu jsme z těchto buněk montovali ubytovny pro azylanty.Dají se stavět na sebe a prakticky libovolně kompletovat různé patrové sestavy.Čunek z nich nechal postavit Baráky pro cikány.Tak že je můžete zatížit libovolně aniž by došlo k deformaci konstrukce buňky.Řekl bych že jejich konstrukce je dokonce zbytečně předimenzovaná co se odolnosti týká.Na stavbách se s tím nemažou a buňky jsou prakticky nezničitelné.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru