Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zapojenie sekundarneho obvodu

Ahojte,

som zaciatocnik bez elektrotechnickych skusenosti a neviem si rady s jednym zapojenim. V skratke: stavam elektricke 12V auticko pre dieta na ovladanie, kde bola priprava s prijmacom RC signalu motorcekmi a servom, ktore riadi centralna jednotka (CJ; RC prijmac), potrebujem dorobit sekundarny okruh nieco ako vypinac, ktory obide centralnu jednotku a dieta dokaze ovladat len pohyb vpred (zatacanie sa riadi RC na dialku). Vyriesil som zapojenie vypinacu cez relatka a vsetko odskusal na trafe a vsetko krasne fungovalo. Ked som vsak zapojil dorobenu elektroinstalaciu do auticka pri stlaceni vypinaca, zhorela poistka pred ovladacim rele (30A). To sa stalo v stave ked bola zapojena aj ovladanie cez CJ aj druhym obvodom cez vypinac (co je vlastne napriamo z baterie). Ked som CJ uplne odpojil vypinac fungoval riadne a poistka neodisla. Podotykam, ze sa to stalo bez toho aby z CJ isiel paralelne dalsich 12V (to mam osetrene aj dalsim relatkom, nakolko dochadza k prepolovaniu v CJ - pri zmene jazdy vpred/vzad - na kabli kde je pri spatnom chode +12V som spravil vyvod pre ovladananie rele, ktore vypne cely obvod s vypinacom. Problem mam ten, ze neviem kam umiestnit minusovy pol z obvodu vypinaca, pretoze ked som ho zapojil napriamo do baterky, sposobuje to ten skrat ktory odpali 30A poistku (motory maju v spicke do 20A predpokladam). Prikladam orientacnu schemu bez minusoveho kablu z vypinaca. Minusovy kabel z CJ sa nechova ako minusovy pol pre obvod vypinaca, takze bez polu obvod zo spinacom nefunguje.

[img=https://s31.postimg.org/k30lufg47/schemka.jpg ]

Předmět Autor Datum
Z tohoto popisu si nejsem ale vůbec schopen představit o co se jedná. Jestli to dobře chápu tak máš… poslední
IkaSGC 23.07.2016 06:38
IkaSGC

Z tohoto popisu si nejsem ale vůbec schopen představit o co se jedná. Jestli to dobře chápu tak máš nějaké autíčko ve kterém máš RC regulátor na motor s přijímačem a chceš aby se dala zablokovat funkce otáčení kol? Z popisu to zní jako by jsi zkonstruoval nějaký obvod napraný relátkama....

No, pojďme k věci.... Bylo by vhodné říct jaký máš přijímač a vysílač, dále také jaký regulátor a vůbec co to je za hardware který tam máš namontovaný. Pokud se jedná o klasické RC vybavení které se montuje do RC aut a máš alespoň 3 kanálovou soupravu tak bych 3tí kanál využil k odepínání serva.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru