Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak vytápět chalupu

Zdar,
abych nastinil situaci, klasicka chalupa, jezdi se tam na par dni, o vikendech, v zime jen obcas, sem tam i mimo vikend. Topi se v klasickych kamnech Petrach uhlim, vytapi se v podstate jen jeden pokoj cca. 25m2. Druhej pokoj je loznice, kam se pusti teplej vzduch, kdyz se jde spat a jinak neni treba vytapet.
S vytapenim uhlim nejsem uplne spokojenej a premyslim o nejakym palivovym drivi nebo drevenych briketach. Porad je to nejlevnejsi, jak se da topit takhle obcasne.
Druhej problem je, ze tenhle zpusob vytapeni ma nevyhodu, ze clovek prijede na chalupu, je tam strasna zima a nez se to ohreje tak to trva. Kdyz pak cloveku kamna vyhasnou a neni behem dne doma, tak se to dalsi vecer v podstate opakuje.

Jelikoz jsem zjistoval, ze resit topeni elektrikou a uplne se klasiky zbavit je problem, vyslo by to draho, problem se ziskanim nizkyho a vysokyho tarifu, nutnost resit elektroinstalaci, ...

Takze jsem skoncil u toho, ze teda hlavni topeni dal ty kamna a drevo, dreveny brikety. K tomu koupit nejakej ??? (olejovej radiator, primotop, ....) a zasuvku na rizeni pres GSM a vzdycky si dalkove den pred odjezdem na chalupu tohle elektricky topeni pustit a prijet do nejakeho rozumneho stavu teploty. Nemusi byt vytopeno zrovna na 24 stupnu, ale treba 18 stupnu a pak uz se to vytopi rychle klasicky. To elektricky vytapeni by se pak nechalo pusteny celej vikend, takze by na nem mel byt termostat, ktery by ho v noci - spis k ranu a pres den sepnul, kdyz by teplota klesla pod nastavenou.

Co za elektricky topeni byste poradili?

Ja bych to videl asi na olejovy radiator. Dokazal by mi nekdo primo poradit nejvhodnejsi typ na to co chci? Na kolik by mel bejt dimenzovanej?

Jistice na elektriku jsou na chalupe 16A a vic uz by byl problem, musela by se predelavat elektrika.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Dobrý den, Tu je na to dobrý článek https://www.levnekrby.cz/zajimavosti/jaka-kamna-na-chatu-ci-chal… poslední
Josef N 22.08.2019 11:57
Josef N

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru