Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak vytápět chalupu

Zdravím rád bych reagoval na dvě věci a to:

1.plynule vytapeni v kamnech nejsem schopen zajistit

2.Petry jsou ok, ale zase neekonomické na palivo....

Dovolím si upřesnit z vlastní praxe:

1.Plynulé vytápění v kamnech se dá velmi dobře zajistit, jak jsem již psal,a to stylem odhořívání shora, petry se sekundárním vzduchem (horní část komory) dostatečnou dimenzí násypky minimálně 14 ale ideálně 17 dm3 jsou schopny na jedno naložení uhlím a zapálení shora pokrýt samostatnou výhřevností od 10-12 hodin při vysokém výkonu a 20-24 hodin při minimálním výkonu (17 dm3 šachta)
-bez nutnosti dodatečné obsluhy
-bez kouře a smradu z komína
Po příjezdu stačí naložit nebo mít předchystané a tedy pouze zapálit rozhořet seřídit a ráno vstáváte do tepla můžete vstávat klidně v deset hodin, protože po jednom cyklu se již zdi nabijí teplem při druhém naložení stačí nastavit jen minimální výkon čili další obsluha bude zase až další den, čili obsluha 1x denně teplo stále, neřešíte žádné přikládání ani skákání kolem kamen, pokud užijete násypný uhlák který se do kamen zanoří vyklepnete a počkáte pak to máte naprosto bez prašné jelikož "mikroprach" při vsypu odsaje komín...pochopitelně ale zavřete při plnění spodní dvířka

2.Petry jsou neekonomické na palivo ale pouze v případě že topíte pouze dřevem, jsou to totiž kamna konstruovaná na stáložárná paliva.
Po zapálení kamen shora uhlí odhořívá v závislosti na nastaveném výkonu cca za 3-4 hodiny prohoří shora k roštu a zbytek tvoří tzv. "stáložárná fáze" kdy můžete přívod vzduchu stáhnout na minimum (vzduchovou růžicí) čímž získáte v podstatě radiátor který opět v závislosti na nastaveném výkonu hřeje velmi úsporně dalších 9-16 hodin neustále "dokrmuje zdi" prakticky není možné aby pokud máte dobré petry a dobře v nich topíte "trpět zimou" ba naopak. Doporučuji také nechat trvale otevřené dveře do všech místností petry vytopí více jak dvě místnosti (v závislosti na objemu)topí i "za roh", nejhorší je nechat dveře zavřené a "teplo pustit" do druhé místnosti jen na večer= tepelný diskomfort
3. Co se týká bezpečnosti odhořívání shora je jedním z nejbezpečnějších způsobů topení SYPAT UHLÍ SHORA NA ŽHAVÉ JE ÚPLNĚ ŠPATNĚ! TAKTO SE topí pouze koksem ale na ten jsou výhodnější vyšší kamna než petry. Pochopitelně nejsem proti hlásiči CO pro klid si ho klidně pořiďte.

NEZLOBTE SE NA MNĚ ŽE SE OPAKUJI ale dobré petry (s dostatečně velkou šachtou a sekundárním vzduchem dnes už některé i se sklem)jsou zárukou kvalitního topení s minimem obsluhy vysokou a dlouhodobou výhřevností a téměř nulovou kouřivostí (pouze chvilka ze začátku ale i tak v tomto směru směle konkuruji plynu)
Pokud budete mít dobré petry (staré bývají "malinké" což není dobré)NEBUDETE MUSET VŮBEC NIC ŘEŠIT. VŮBEC NIC.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny