Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak vytápět chalupu

Peletková kamna nemusí být špatným řešením, jako nevýhodu bych viděl cenu peletek u nás v ČR jsou dost předražené, nejsou tak cenově dostupné jako v zahraničí,zkrátka výhřevnost neodpovídá ceně. Ti kdo bydlí blízko Polských hranic berou od poláků tam už to s peletkami prý jde...
Tuším v německu a i jiných zemích se pak také oplatí topit olejem, je to tam levnější než plyn, čili mají to tam zařízeno buď centrálním olejovým kotlem nebo jako přímotopy v každé nebo každé druhé místnosti s rozvodem oleje trubičkami po celém domě, přičemž jednou za čas dolijí do centrální nádrže. Kamna která se v současnosti na olej vyrábí (např. fi. Wamsler) mají i samostatné zásobníky podobně jako dříve u nás "nafťáky", čili lze užít i do menších prostor, samostatně bez rozvodu.
U nás co jsem tak četl je také možné na toto vytápění získat "odpustku daně" problém je ovšem v tom že se to přiznává zpětně za jistých podmínek,vypadá to komplikovaně a snad možná i proto jsem ještě nenarazil ve svém okolí na nikoho kdo by toho využil, nepočítám-li vytápění dílen apod. (tam jde ale o odpadní oleje)
Na druhou stranu, na to "předtopení" ovlažení např. tou elektřinou to nemusí být tak nevýhodné vzhledem k omezenému užití...
Na trvalejší pobyt ale jednoznačně tuhá paliva, protože jsou-li tam silné kamenné zdi, pak pro příjemné klima je nutné je do jisté míry naakumulovat teplem,nejen "draze ovlažit vzduch"

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny