Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Jak na čmelíky?

Po tatínkovi jsem před pár měsíci podědil chov slepic. Je to asi 4 týdny, co ti tupí ptáci začali večer hřadovat na dveřích kurníku. Přičítal jsem to horkům a samooptimalizaci kuřího chlazení, jenže to vypadá, že kurník je plný čmelíků a pipiny zcela inteligentně (doyenku jsem pojmenoval Zora, na počest JdC :-)) se v noci nechtějí nechat vysávat (kdo by taky dobrovolně chtěl, že?).

Co se pamatuju, táta to řešil výmalbou vápnem a já se ptám: použít starý (osvědčený?) postup, nebo je na to dnes nějaký hypersuper přípravek, co mě zbaví čmelíků a zanechá slepice voňavé, tedy něco na způsob unčmel&go?

Díky předem za podnětné nápady.

loading...
Předmět Autor Datum
Určitě jsou hypersuper přípravky za které dáš hyper velké prachy a výsledek mizivý :-) Drž se osvědč… nový
Zdoter 29.06.2016 21:46
Zdoter
Každá slepice má čmelíky. Za účelem redukce čmelíků do únosné míry (totální likvidace nelze) je třeb… nový
Rce 29.06.2016 22:49
Rce
Díky za odpovědi, takže je to tak jak jsem si myslel. :-) Rce: je mi jasné, že všech breberek se ne… nový
touchwood 30.06.2016 08:49
touchwood
I když jsou to roztoči, tak zabírá permetrin, čili jakýkoli běžný postřik na hmyz s touhle látkou na… nový
kejki 30.06.2016 10:03
kejki
Dobrý den,jako chovatel všeho možného zvířectva na čmelíky v dnešní době doporučuji Biokill,působí d… nový
Lubomír 30.06.2016 11:58
Lubomír
Pánové, taky díky. čmelíci zažijí o víkendu středověk! ;-) nový
touchwood 30.06.2016 13:40
touchwood
Musíš jako v tom filmu Na samotě u lesa, jak stříkal toho psa v protiatomovém obleku :-D. Udělej fot… nový
Rce 30.06.2016 16:42
Rce
já teda nejsem žádnej chovatel drůbeže, ale s čmelíkama mám taky drobnou zkušenost. Jednou se nám na… poslední
filuna 13.07.2016 13:39
filuna

Určitě jsou hypersuper přípravky za které dáš hyper velké prachy a výsledek mizivý :-) Drž se osvědčeného postupu a máš klid :-) Co mě bylo doporučeno, tak není od věci pak preventivně třeba jednou za 14 dní - měsíc rozhodit po kurníku fanku vápeného hydrátu.

Každá slepice má čmelíky. Za účelem redukce čmelíků do únosné míry (totální likvidace nelze) je třeba zajistit slípkám takzvané popeliště. Suchá zem, popel, jemný písek. Kur se do toho zavrtá a s labužnickým výrazem si to svinstvo zahrnuje do peří a tím zhorší životní podmínky tomu hmyzu. Když se pak otřepe jak ratlík z rybníka, vypadne z ní mračno prachu a lopata čmelíků. Jestli nechtějí jít spát do budovy, může to být způsobeno opravdu horkem ale i tím, že je tam vylekala třeba myš, potkan nebo lasička.

Dobrý den,jako chovatel všeho možného zvířectva na čmelíky v dnešní době doporučuji Biokill,působí dlouhodobě a je používán i v potravinářství,tudíž je pro slepice neškodný,používám u papoušků.Pak je dobré dát do kurníku ořechové listí,odpuzuje veškerý hmyz,včetně komárů.Hlavně je dobré ho dát usušené do kukaní kde slepice snáší,tam se zdržují nejvíce,ověřeno ve vlastním chovu i u holubů do hnízd.:-)

já teda nejsem žádnej chovatel drůbeže, ale s čmelíkama mám taky drobnou zkušenost. Jednou se nám na verandě na chatě zahnízdili červenky a po čase si tam takhle sedíme a žena povídá - koukej co nám to leze po chlapečkovi za malý mravenečky. Nakonec jsme zjistili, že toho má plnou hlavu a že jsou to čmelíci. No tak jsme ho vyprášili a hotovo. Jenže žena si furt stěžovala, že jí pořád něco kouše a že to musí být ti čmelíci. Nepomohlo, když jsem jí říkal, že podle internetu to na člověka nejde. Tak jsem šel u nás do drogerie (v Praze!) - byla to ještě taková ta klasická - rakve-biče-volejovky - a když jsem jim to vypověděl, tak se mi dali Čmelíkostop. Pan prodavač se strašně smál (asi sexista ;-)) a paní prodavačová povídala - sem manželovy říkala, proč to bereš, to se používá jen v drůbežárnách (a hledej ve Vršovicích drůbežárnu) a hele, nakonec se to i tady prodá!
žena si s tím pak nějak poblbla a čmelíků nás zbavila. Ovšem otázkou zůstává, byli-li ti její čmelíci reální, nebo jen psychosomatičtí. Minimálně na ty druhý to ale funguje úžasně ;-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...