Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem svařovací invertor vypíná

Dobrý den! Potřeboval bych poradit. Při svařování invertorem BESTER 160i-ST inverter DC (viz. přiloha) mi invertor vypnul, aniž by došlo k přehřátí.
Je to jednoduchý invertor, má pouze regulátor proudu, kontrolku napájení a kontrolku přehřátí a jeden přepínač pro svařivání drátem, nebo elektrodou. Současný stav je takový, že když invertor zapnu, normálně se rozjede. Při prvním pokusu o "oblouk" dojde okamžitě k vypnutí (zastaví se větráček a zhasne napájecí kontrolka). Po chvíli začne mít snahu najíždět (problikne napájecí kontrolka a škubne s ventilátorkem)a to se opakuje v takových 2s intervalech, ale sám už nenajede. Když ale invertor vypnu asi na 1 min a pak znova zapnu, tak zase najede OK, ale při prvním pokusu o oblouk se situace opakuje. Ještě musím podotknout, že nikdy nenaskočí kontrolka "Přehřátí", takže přehřátím, nebo vadným snímačem asi snad to nebude.
Ještě jsem do toho nelezl, nejdříve chci naschromáždít nějaké informace, zkušenosti jiných nebo schématko. Mám zatím 3 dotazy:
1. nepoadřilo se mi najít na internetu schématko elektroniky. Nemáte ho někdo?
2. nemáte někdo tip, v čem by to mohlo být?
3. v případě že neuspěji, neznáte nějaký solidní servis (nejlépe SM kraj)?

děkuji za rady

Předmět Autor Datum
Není to tohle? http://servicenavigator.lincolnelectric.eu/files/d ocs/1185.pdf
JoDiK 22.06.2016 12:36
JoDiK
Tak podle popisu asi jo, i když trochu "osekané"! Je to spíše blokově bez rozkreslení řídíci jednotk…
lupkovic 23.06.2016 06:03
lupkovic
Když tak na servis zkuste pana Štěpánka z Brna.... svarecky.com
Robisek2222 23.06.2016 10:34
Robisek2222
Děkuji všem za snahu. Teď už bych snad přivítal jen nějaký dobrý TIP na opraváře v Moravskosleském k…
lupkovic 23.06.2016 13:25
lupkovic
Vadné kondenzátory v pomocném zdroji. Pro zkušeného opraváře je to oprava na hodinku i s rozebráním,…
antibalda 23.06.2016 19:10
antibalda
Kondenzátory možná taky, ale jak jsem psal výše, dnes jsem to rozebral a na všech 4 výkonových tranz…
lupkovic 23.06.2016 20:22
lupkovic
z 99% jsou na vině kondenzátory v pomocném zdroji - zdroj, který napájí zbytek výkonné elektroniky.…
antibalda 24.06.2016 00:34
antibalda
Díky moc vyzkouším. Zní to logicky, to by mě potěšilo, kdyby to bylo tak. Jak se k tomu zase dostanu…
lupkovic 24.06.2016 14:39
lupkovic
I když to zní asi blbě, v první řadě bych zkontroloval zásuvku, kde byl invertor zapnutý. Kdyby byl…
Zerozero 25.06.2016 01:26
Zerozero
Jen menší oprava, promiň :-) Pokud se jedná o polomůstek (u levných svářeček téměř vždy), budou tam…
antibalda 25.06.2016 08:44
antibalda
Strašně moc děkuji za Vaše rady, teď nemám čas , ale na to se opravdu zaměřím a dám vědět výsledek!…
lupkovic 25.06.2016 20:25
lupkovic
Jo, máš pravdu. Já invertory dělal jen spíš okrajově a ve firmách se setkával obvykle s profesionáln… poslední
Zerozero 26.06.2016 00:44
Zerozero
No velice moc děkuji!!! Moc užetečný názor, ale čtu všechnny odpovědí na můj problém a tedy na ten V…
lupkovic 25.06.2016 20:38
lupkovic

Děkuji všem za snahu. Teď už bych snad přivítal jen nějaký dobrý TIP na opraváře v Moravskosleském kraji. Nevydržel jsem do víkendu a vlezl jsem do toho dnes a zjistil jsem, že jsou proražené všechny 4 výkonové FET Tranzistory. Jelikož se jedná o dost drahé součástky a já nevím, jestli to odešlo přetížením, nebo za FETy je další závada, která by mi je zase odpálila, tak to nechám na zkušenějších s lepší diagnostikou, případně si nadělím pod stromeček nový invertor.

Vadné kondenzátory v pomocném zdroji. Pro zkušeného opraváře je to oprava na hodinku i s rozebráním, ovšem někomu kdo neví jak to funguje, nedoporučuji se v tom hrabat - více škody než užitku. Takže s tím do servisu, kde většinou mění celou desku se zdrojem a oprava je poněkud dražší nebo se zkus zeptat v okolí (v okolí Brna mám pár kamarádů elektroniků), jestli by to někdo nezkusil opravit doma na koleni.

Kondenzátory možná taky, ale jak jsem psal výše, dnes jsem to rozebral a na všech 4 výkonových tranzistorech je zkrat mezi Colektorem a Emitorem. Teď mě ale napadlo, můžu to vůbec tak měřit, když jsou ty tranzistory zapojené v tišťáku (je tam 0-ohmů jak vyšitých v obou směrech)? Nechtěl jsem je vypájet, protože k nim je špatný přístup, ale asi jeden zkusím dostat z desky, jestli tam je opravdu zkrat? Je fakt, že kondíky ve spínaných zdrojích je nejčastější problém a že jsem naměřil zkrat na všech 4 tranzistorech. Škoda, že nemám podrobný plánek. Ten co mi poslal kolega výše moc nesedí!

Prosím tě, máš opravdu zkušenost, že ty samé příznaky co popisuji v úvodu, dělaly pouze ty kondenzátory, nebo to je jen tvůj TIP?

Díky moc by mi to pomohlo

z 99% jsou na vině kondenzátory v pomocném zdroji - zdroj, který napájí zbytek výkonné elektroniky. Jednudoše řečeno - zdroj naběhne, ale jakmile dostane nějakou zátěž, tak napětí na výstupu zdroje spadne a svářečka se vypne.

Pokud by byly tranzistory proražené (odpor mezi D a S roven nule), tak by jsi po připojení svářečky do zásuvky okamžitě vyrazil pojistky. Problém bude v metodě jak to měříš, odpor určitě měříš multimetrem, jelikož topologie svářečky je polomost - jsou tam velké kondenzátory a ty přes ten multimetr nabíjíš (připadně vybijíš když otočíš měřící hroty). Multimetr počítá odpor z protékajícího proudu a napětí (Ohmův zákon) a jelikož kondenzátor má velký nabíjecí proud, tak mu vychází nulový odpor. Rada - přilož měřící hroty na vývody tranzistorů a nějakou dobu je tam drž, pokud je tranzistor v pořádku (jako že je), odpor začne postupně stoupat.

I když to zní asi blbě, v první řadě bych zkontroloval zásuvku, kde byl invertor
zapnutý. Kdyby byl někde velký přechodový odpor, svářečka by se chovala právě tak.
Kondenzátory by se sice nabily, ale při sváření by spadlo napětí. Potom napájecí kabel, ze stejného důvodu. Jinak může být vadná řídicí elektronika, ale to asi sám nespravíš.
Jiné schema než blokové nikde neseženeš, výrobci si to tají. I v servisech se to většinou nijak neopravuje, mění se celá deska. U jednoduchých invertorů je na ni v podstatě všechno,takže se oprava často rovná koupi nové svářečky.
Jinak můžeš zkusit následující. Ale pozor, zde hrozí vážné nebezpečí elektrického
úrazu. Napětí přes 300 voltů :!::!:.
Po zapnutí svářečky změřit napětí na velkých válcových kondenzátorech. Jsou dva až čtyři paralelně propojené. mělo by tam být víc než 300V. Na svářečce nastavit menší proud (50A). Současně měřit a svářečku dát do zkratu, nebo se pokusit o zapálení. (s pomocníkem). Napětí by nemělo příliš poklesnout. Pokud napětí zmizí, nebo příliš klesne, je závada někde před nimi, tedy napájení, vstupní usměrňovač, obvod měkkého startu (relé s paralelním odporem), nebo spoje mezi tím.
Pokud je napětí v pořádku, připadá v úvahu řídicí elektronika. Zde se dá amatérsky snad jen zjistit napájecí napětí, pokud to lze vysledovat. (někde na desce větší elektrolyty). Pokud je na velkých kondenzátorech (ty veliké, jak výše), napětí a nedojde k vyražení pojistek, jsou výkonové tranzistory s velkou pravděpodobností v pořádku.
Také by mohla být možnost, že velké kondenzátory ztratily kapacitu, i když k paralelnímu zapojení je to pravděpodobnost menší. Informativně: Svářečku odpojit od sítě a vyčkat několik minut, raději více. Potom měřákem zjistit, jestli je napětí na kondenzátorech nulové. Potom na kondenzátor připojit multimetr, s rozsahem malých odporů. Hrot měřáku, kde je plus, na plus kondenzátoru. Měřák by měl ukazovat zkrat, a po různě dlouhé (dost) době by se hodnota zdánlivého odporu měla zvyšovat k vysokým hodnotám. Pokud se tak děje, jsou kondenzátory nejspíš dobré.
Pak se dá snad jen zkontrolovat, jestli někde není něco upálené a podobně. Například vývody vf trafa bývají zapájené do silného plošného spoje a někdy to vyhoří tak, že to na první pohled není vidět. Při práci pod napětím pozor, i chladiče tranzistorů bývají pod nebezpečným napětím!!
No více se na dálku asi poradit nedá. Raději bych měl napsat, svěř to odborníkům, protože oprava invertoru není zrovna vhodná pro laiky. Zejména pod napětím je to nebezpečné. Pokud se na to necítíš, nedělej to. Správně bych ti práci pod napětím neměl radit, pokud nemáš el. kvalifikaci. Snad mi to ostatní odpustí. 8-):puff:

Jen menší oprava, promiň :-)

Pokud se jedná o polomůstek (u levných svářeček téměř vždy), budou tam čtyři velké kondenzátory zapojené sério-paralelně tj. dva do série a k nim paralelně další dva do série. Středy kondenzátorů budou vedeny ještě přes další kondenzátor s kapacitou okolo 1u (nebývá pravidlem) do transformátoru (není to vysokofrekvenční trafo, ale středofrekvenční). Na středu těchto kondenzátorů naměříš zpravidla okolo 165V. Topologie polomůstku je i na tom blokovém schéma, které padlo hned v první odpovědi.

Strašně moc děkuji za Vaše rady, teď nemám čas , ale na to se opravdu zaměřím a dám vědět výsledek! Bude to ale nejspíše příští týden, opravdu nemám teď čas se tím zabývat, přišlo mi hodně jiných vážnějších problému. Proto prosím, stále pište své názory, já se ozvu!!!!

děkuji

Jo, máš pravdu. Já invertory dělal jen spíš okrajově a ve firmách se setkával obvykle s profesionálními výkonnějšími typy, tam bývaly kondenzátory většinou jen v paralelním zapojení. Takže na tohle jsem si hned nevzpomněl.
Jinak k té frekvenci. Svého času, kdy ještě nebyly tak dostupné IGBT tranzistory,
se vyráběly svářečky, běžící na slyšitelné frekvenci. Například Brumov SMA250.
Za provozu slyšitelně pískaly. Aby se oddělily ve svářečkářské mluvě od 50Hz klasiky, začalo se jim říkat středofrekvenční (i když jinak by to bylo ještě nízkofrekvenční).
Potom s nástupem IGBT (nebo FET), se frekvence zvýšila na neslyšitelné pásmo, asi 80 - 100 kHz (různě podle typu). Opět aby se to oddělilo od těch nazvaných středofrekvenční, začalo se to označovat jako vf. Proto píšu o vf trafu, protože to mám zažité ze svářečkářské hantýrky. Je ale možné, že dnes již nikdo svářečky běhající na slyšitelné frekvenci nezná, tak se terminologie upravila. Já už v oboru dosluhuju, tak to je ještě
možná setrvačnost. Asi tak. :-)

No velice moc děkuji!!! Moc užetečný názor, ale čtu všechnny odpovědí na můj problém a tedy na ten Váš jsem narazil až teď (asi se to neukláda podle času). Já kontroloval jen poslední příspěvky. Jak jsem psal výše, jak se k tomu zase dostanu, problém popíši (samozřejmě poku ho vyřeším)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru