Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Obložení exteriéru palubkami.

Dobrý den,
máme velkou zahradu a součásní té zahrady je dvougaráž. Chceme to zrušit a udělat z toho takovou víkendovou chatičku. Tedy, dát tam okna, podlahu, na strop izolaci a palubky a do ruhu malá kamínka. Stěny to má silné okolo 25 cm. Venek, aby to vypadalo pěkně bych chtěl obložita palubkama. Nemáte nějaké rady a tipy, jak to udělat? Dát tam pod palubky nějakou izolaci, fólii, jak daleko od zdi, stačí 12mm smrkové palubky?

Díky moc. Budu rád za každý postřeh

Předmět Autor Datum
Já bych se na palubky vykašlal. Je to drahé. Udělat omítku je podstatně levnější a do budoucna i lep…
uličník 07.06.2016 20:33
uličník
a do ruhu malá kamínka. Malá kamínka a proschlé palubky......možný problém.Taky jsem pro štuk.
iconek 07.06.2016 20:44
iconek
Jestli to dobře chápu pak palubky budou zvenku, pak to ta kamna neovlivní, ale byť by byly i zevnitř…
PETR M. 07.06.2016 21:22
PETR M.
Díky za rady. Ano, i vnitřek bych minimálně z poloviny obložil dřevem. Na zem bych asi volil ty palu…
Vladimír - Doubravic 08.06.2016 14:49
Vladimír - Doubravic
Zdravím Pokud by jste chtěl "zateplovat" pak izolaci ano, ale pokud jde jen o obklad pak bych našro…
PETR M. 08.06.2016 20:58
PETR M.
Na zed se dávají hranolky, latě a podobně. Já doporučuji lať 3x5 cm. Dávají se tam proto, aby se měl… poslední
uličník 08.06.2016 21:44
uličník

Jestli to dobře chápu pak palubky budou zvenku, pak to ta kamna neovlivní, ale byť by byly i zevnitř ani tak problém nebude,vezměte si že kamna jsou běžně součástí chat, chalup, (dříve i čsd vagonů) kde se v interiérech naprosto běžně dělají palubkové stropy obložení stěn, prkenné podlahy apod. a problémy s tím nejsou (že by se to "rozjíždělo" jinak dřevo pracuje i bez kamen) . Pokud jsou kamna v blízkosti takového obložení je pouze nutné zajistit požární ochranu tzn. nějakou zástěnu s větranou mezerou nebo ten "roh" je-li zděný neobkládat palubkami a za kamny zdi okachlíkovat dlažbou nebo jinými pohledovými nehořlavými obklady na bázi keramiky kameniny apod.
-------------------------------------------------- -----------------------------------
Jinak nic proti obkladu palubkami zvenku ovšem jak píší předřečníci, na údržbu je asi praktičtější omítka a ty palubky bych si dal jako obklad zevnitř (dle potřeby nemusí být na celé zdi) bude to působit útulně teple, je to otěruvzdornější než omítka (např. za kavalcem apod.)příjemnější chatovější.....Podlahu bych si udělal jednoznačně z podlahových klasických dřevěných palubek pero-drážka, zase je to "teplejší" příjemnější než dlažba...

Díky za rady. Ano, i vnitřek bych minimálně z poloviny obložil dřevem. Na zem bych asi volil ty palubky.
Co se týká toho venku, chtěl bych to tak, že ty palubky nebudu ničím natírat. Nechal bych je přírodně zešednout. Nicméně by mě zajímalo, jestli pod to dávat izolaci. Pokud ano, tak v jaké skladbě. Asi by tam měla být nějaká větrací mezera, nebo ne?

Díky

Zdravím

Pokud by jste chtěl "zateplovat" pak izolaci ano, ale pokud jde jen o obklad pak bych našroubil na zeď hranolky v patřičných vzdálenostech v závislosti na tloušťce palubek a ty pak na to "připevnil", čili mezi zdí a palubkou by byla jistá větraná mezera, dřevo by tzv. "dýchalo". Nicméně nejsem přímo odborník na tuto problematiku proto bych vás raději odkázal na odkazy jichž můžete sám na netu najít mnoho např.
http://www.biosdobris.cz/montaz-palubek-v-interier u-ndash-steny-a-stropy.php
http://hobby.idnes.cz/montaz-drevene-fasady-0uo-/h obby-domov.aspx?c=A121029_161704_hobby-domov_mce
apod. jistě najdete i zajímavější

Pouze bych si dovolil podotknout co se těch kamen týká, doporučuji za nimi udělat tak jak jsem uvedl výše, má to své výhody, snadná údržba, omyvatelnost, stálobarevnost, otěruvzdornost, vysoká tepelná odolnost, velký designový výběr (zejména keram glazov. dlažba )

A jinak samozřejmě myslím že pokud má jít o chatu, (a nejen o chatu) pak s palubkami určitě chybu neuděláte, jen co se týká těch exteriérových palubek, chápu ten "omšelý design" je sice hezký a "frčí" osobně ale po svých zkušenostech se dřevem bych možná doporučil impregnovat alespoň proti dřevokaznému hmyzu a sem tam impregnaci obnovit, nevím ale zda a kolik by to "ubralo" na vzhledu, užil bych bezbarvé přípravky....

Na zed se dávají hranolky, latě a podobně. Já doporučuji lať 3x5 cm. Dávají se tam proto, aby se měly palubky k čemu připevnit a taky proto, že latě se pak různě hoblují a nebo podkládají, aby se dosáhlo rovnosti stěny, protože né každý zedník umí rovně zdít. Pokud se bude dávat vata, tak mezi vatu a palubky se dává difuzní folie.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru