Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Impulsní rele

Předpokládal bych, že adaptér bude dělat ze stejnosměrného proudu střídavý z důvodu sycení jádra cívky (nebo tam opravdu bude jen nějaký odpor). Kondenzátor ani dioda ti ve stejnosměrném obvodu asi moc nepomůže. Navrhoval bych zapojit cívku relé na 12V střídavých jak to má být a změřit proud. Pak máš dvě řešení:
1.Při zapojení na stejnosměrné napětí změřit proud (bude asi podstaně větší, tak pozor zapojit a měřit velice krátkodobě). Poté snížit ten proud odporem na hodnotu, kterou ti ukázal ampermetr při zapojení na střídavé napětí. Možná (vzhledm k ceně toho relé) by bylo lepší dát hned při měření ve stejnosměrném obvodu do serie odpor třeba 50 ohmu a postupně ho snižovat, nebo zvyšovat aby jsi dosáhl stejného odběru.
2.Bezpečnější způsob. Připojit cívku relé na regulovaný zdroj stejnosměrného napětí, pomalu zvedat napětí a jakmile relé sepne (třeba u 7V) podle ohmova zákonu vypočítat předřadný odpor.
3.Možná se nestane nic a proudy budou stejné a je jen chyba v označení cívky. Nevím, jak je to děláno v tomto případě konstrukčně, ale většinou není problém zapojit stejnosměrné relé na střídavé, spíše naopak (tam relé vrčí).

Nevím, jak to sycení vysvětlit, ale vem si jakýkoli nepotřebný transformátor třeba na 220V střídavých a zapoj ho na 220V přes usměrňovač a ručím ti, že do 30s ti cívka shoří, právě z důvodu lepšího sycení jádra a tudíž většího proudu při stejnosměrném napětí.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny