Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vyspravení kamenných základů

Dobrý den,

u staré roubené stavby z počátku minulého století bychom rádi udělali drenáž, neboť kamenné stěny ve sklepě jsou vlhké a na některých místech dokonce mokré. Roubenka je podsklepená tak, že stojí ve svahu, tzn. že celá zadní stěna sklepa je přilehlá k hlíně v kopci a vykazuje výše uvedené problémy a zbylé tři stěny jsou normálně na vzduchu, takže jsou ok. Jen je opadaná venkovní omítka, takže chceme oklepat starou a nově nahodit. Abych se dostal k dotazům:

Rádi bychom vyspravili i základy té stěny, která je v kopci předtím, než tam položíme drenáž. V současné době jsou kameny "slepeny" pravděpodobně pouze vápennou maltou, která má nyní spíše konzistenci hlíny a rozpadá se. Postup, který bychom rádi uplatili je takový, že oklepeme zbytek omítky a vápenné malty (ke které se dostaneme), necháme vyschnout, našpricujeme cementovou maltou a nakonec zarovnáme (betonem?). Bude to na těch kamenech držet a dojde ke zpevnění? Popř. čím "zalepit" spáry a zarovnat? Neměli bychom tam dát ještě rabicové pletivo? A když pletivo nedávat na tu stěnu v kopci, tak alespoň na ty tři venkovní?

Zároveň mě zajímá to, jestli když budeme vyspravovat horní polovinu základu v kopci, tak jestli bychom to neměli udělat až dolu, kvůli tomu, že ta horní část bude těžší a tím více tlačit na tu spodní? Nebo je v pohodě to vyspravit jen do hloubky drenáže?

Díky moc za rady a tipy :)

Marek

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny