Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vyspravení kamenných základů

Dobrý den,

u staré roubené stavby z počátku minulého století bychom rádi udělali drenáž, neboť kamenné stěny ve sklepě jsou vlhké a na některých místech dokonce mokré. Roubenka je podsklepená tak, že stojí ve svahu, tzn. že celá zadní stěna sklepa je přilehlá k hlíně v kopci a vykazuje výše uvedené problémy a zbylé tři stěny jsou normálně na vzduchu, takže jsou ok. Jen je opadaná venkovní omítka, takže chceme oklepat starou a nově nahodit. Abych se dostal k dotazům:

Rádi bychom vyspravili i základy té stěny, která je v kopci předtím, než tam položíme drenáž. V současné době jsou kameny "slepeny" pravděpodobně pouze vápennou maltou, která má nyní spíše konzistenci hlíny a rozpadá se. Postup, který bychom rádi uplatili je takový, že oklepeme zbytek omítky a vápenné malty (ke které se dostaneme), necháme vyschnout, našpricujeme cementovou maltou a nakonec zarovnáme (betonem?). Bude to na těch kamenech držet a dojde ke zpevnění? Popř. čím "zalepit" spáry a zarovnat? Neměli bychom tam dát ještě rabicové pletivo? A když pletivo nedávat na tu stěnu v kopci, tak alespoň na ty tři venkovní?

Zároveň mě zajímá to, jestli když budeme vyspravovat horní polovinu základu v kopci, tak jestli bychom to neměli udělat až dolu, kvůli tomu, že ta horní část bude těžší a tím více tlačit na tu spodní? Nebo je v pohodě to vyspravit jen do hloubky drenáže?

Díky moc za rady a tipy :)

Marek

Předmět Autor Datum
Vyčkej odborníků, ale jen laicky: předci nebyli blbí a uměli. Problémy dělá ve velké míře diletantsk…
čumil_old 31.05.2016 12:33
čumil_old
Díky za reakci :) Souhlasím, mizerná údržba je důvodem, proč vlastně musíme provádět takto rozsáhlo…
Marek.one 06.06.2016 10:39
Marek.one
A je ta drenáž potřeba? Ta se dává tam, kde je vysoká hladina spodní vody. Jinak nemá význam. A to ž…
uličník 31.05.2016 19:49
uličník
Díky za reakci :) Vody je tam dost, navíc teď máme vykopáno tak 60% délky baráku a od hloubky cca 1…
Marek.one 06.06.2016 10:35
Marek.one
Třeba některý pískovec cementem nezpevníte, protože se rozhasí a odloupne i s cementem. Ano, byly ku…
kejki 01.06.2016 07:29
kejki
Díky za reakci. Nakonec to pravděpodobně vyspravíme až od základů, když už budeme mít zeď odkrytou.…
Marek.one 06.06.2016 10:36
Marek.one
Nic ve zlém, ale jestli na to sáhnete cementem, tak si zaděláte na malér - předkové věděli, proč váp…
Kachlík 06.06.2016 16:35
Kachlík
Díky za reakci :) postup vyspravení (vyspárování a zarovnání) kamenných základů cementem a pískem j…
Marek.one 06.06.2016 17:04
Marek.one
Pokud "zatáhnete" zdi sklepa cementem (betonem), nebude voda prolínat skrz porézní omítku (a tedy pr… poslední
Kachlík 07.06.2016 22:05
Kachlík

Vyčkej odborníků, ale jen laicky: předci nebyli blbí a uměli.
Problémy dělá ve velké míře diletantská/mizerná/neexistující údržba v letech minulých.
Třeba ta zeď byla méně zasypaná, byl tam žlábek na dešťovou vodu a pod. Určitá vlhkost ve sklepě je v pořádku.
S cementem na staré chalupě opatrně, táhne vodu.
Je to stará chalupa, hodně jich mají v merku památkáři, v tom případě konzultovat s nimi a tím si přivodit nervy, neb chtějí to i ono ale korunu Ti nepřispějí.
Možná je to zděné jen na hlínu.
Možná by stačilo zamezit povrchové vodě zatékat k té horní zdi a větrat ten sklep "napříč" průvanem.
Nejsou tam zazděné staré průduchy?
Připomenu staré úsloví: Kdo má chalupu, má pr*el v kalupu.

Díky za reakci :)

Souhlasím, mizerná údržba je důvodem, proč vlastně musíme provádět takto rozsáhlou rekonstrukci. Jak jsme se tento víkend pustili víc do výkopu, zjistili jsme, že zem končila skutečně min. 70 cm pod úrovní té stávající. Památkáři by měli být ok, není zápis v KN.

Průduchy jsou tam stále, ale bohužel to nestačí. Vody je tam hodně a jak jsme psal níže, ve výkopu je vody poměrně dost a bude dobře, když se odvede pryč.

Třeba některý pískovec cementem nezpevníte, protože se rozhasí a odloupne i s cementem. Ano, byly kusy betonové omítky, od které odskakovala sekera a ta na těch šutrech držela, ale kusy až 0,5m2 se odlupovaly vcelku.
Hmotnost omítky nebude tak velká, aby si dům sednul.

Nic ve zlém, ale jestli na to sáhnete cementem, tak si zaděláte na malér - předkové věděli, proč vápennou maltu. Jestli to chcete zaházet, tak nějakou sanační omítkou a přebílit vápnem. A to vlhko dělá mikroklima, pro které je sklep sklepem - pokud tam nechcete dělat obytnou místnost, tak se vzdáváte (podle mého názoru) skvělého skladovacího místa.
A s tou drenáží stejně budete muset jít až pod podlahu sklepa, protože jinak si jen pustíte vodu ke zdi, a budete plavat po každém dešti.

Díky za reakci :)

postup vyspravení (vyspárování a zarovnání) kamenných základů cementem a pískem jsem četl na více místech jako běžný postup. Čím by mělo být zaděláno na problém?

Nepředpokládáme, že bychom se vlhkosti (tím pádem i vlastností sklepa) zbavili úplně, min. dvě stěny zůstanou bez drenáže. Drenáž děláme hlavně proto, že opadává omítka a dřevo roubení stahovalo vlhkost (neboť bylo až příliš blízko země) a je prohnilé a prolezlé vším možným. Navíc dvě stěny s budoucí drenáží stojí v kopci, tzn. že voda z kopce stéká ke stěně. Před výměnou roubení nám to přijde jako rozumný postup.

Drenáž budeme dávat až k základům sklepa, ale ne pod ně - neradi bychom narušili statiku.

M.

Pokud "zatáhnete" zdi sklepa cementem (betonem), nebude voda prolínat skrz porézní omítku (a tedy průběžně "odsychat"), ale bude vzlínat až nad beton - prostě ji "vytáhnete" až tam, kde bude moci prolnout na povrch…
Chápu obavu z narušení statiky, ale kdekoliv bude drenáž nad úrovní podlahy, tam si bude voda z ní hledat cestu i skrz zdi, takže se po dešti také může stát, že zjistíte, že máte na zdi pramen. Vodu je důležité nepustit ke stavbě, a když už není jiné cesty, tak ji alespoň držet co nejníže, a co nejrychleji ji odvést pryč…

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru