Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak vyčistit WC?

Zdravím, nevíte jak se dá vyčistit WC mísa, konkrétně myslím tu část sifonu která není přístupná?
Občas se mi stane, když je v záchodě víc papírů, že se zaseknou na začátku sifonu, a pak musím spláchnout ještě jednou, aby se mísa naplnila až po okraj, a ten tlak vody to pak po chvíli protlačí. Zjistil sem, že v sifonu je velký nános vodního kamene, skoro 1cm silná vrstva, která je ještě na povrchu hrubá, a ta tím pádem zmenšuje průměr otvoru. Jak to nejlíp odstranit? Tam co je to přístupné tak to vždycky oškrabu špachtlí když umývám záchod, ale za ten záhyb se asi nedá nijak dostat.

Předmět Autor Datum
Granule hydroxidu sodného (dostane se v drogerii). Nasypat tak 5-10 dkg do sifonu, malinko zamíchat…
leo 24.04.2016 14:00
leo
O tom hydroxidu sodném vím, to je na čištění odpadů, a to fakt rozpustí i vodní kámen? Vždycky sem m…
Dannyk 24.04.2016 14:03
Dannyk
ano aj hydroxid rozúpustí vodný kameň,ideálne je ho nechať pôsobiť cez noc a spláchnuť až ráno,v prí…
audax 25.04.2016 11:11
audax
Nejsem chemik ale předpokládal bych, že kyselina močová i přes svou špatnou rozpustnost ve vodě by s…
Moas 26.04.2016 07:28
Moas
Když jsem se nastěhovala do současného bytu, bylo WC v podobném stavu jako to vaše. Mně hydroxid sod…
orchidej 24.04.2016 15:39
orchidej
Jo to zkusím, díky, kyselinu solnou sem ještě nezkoušel, ta by to rozpustit mohla.
Dannyk 25.04.2016 06:34
Dannyk
Hydroxid je vhodný jen na likvidaci tukových zátek, třeba v sifonu kuchyňského dřezu, na vodní kámen…
neutron 24.04.2016 16:15
neutron
Já bych nejdřív zkusil obyčejný ocet. Nejlépe v době, kdy někam odjedete na víkend, aby mohl působit…
Yarda 24.04.2016 18:17
Yarda
tak tuhle zkušenost mám poměrně čerstvou, taktéž vrstva cca 1 cm vybrat vodu, nalít Fixinelu, nechat…
MaNe 25.04.2016 15:37
MaNe
ano, pokud má někdo obavy z koncentrovaných kyselin, pak pomůžou různé přípravky "do koupelen", kter… poslední
Moas 26.04.2016 07:31
Moas
Mísu WC odmontovat,odpojit přívod vody a mechanicky vodní kámen odstranit. Nic složitého.:-/
reifik 25.04.2016 22:17
reifik
Hm, než dvakrát nebo třikrát nechat přes noc působit chemii, tak odmontovávat fajáns, mechanicky ods…
Moas 26.04.2016 07:23
Moas
Abych to tak nějak jako chemik s praxí i na WC shrnul: hydroxid na vodní kámen opravdu moc nefunguje…
neutron 25.04.2016 23:26
neutron

Granule hydroxidu sodného (dostane se v drogerii). Nasypat tak 5-10 dkg do sifonu, malinko zamíchat něčím plastovým, (opatrně, je to žíravina a zahřívá se to) a nechat působit klidně hodinu, pak spláchnout. Případně opakovat ještě jednou a zalít opatrně!! horkou vodou.

ano aj hydroxid rozúpustí vodný kameň,ideálne je ho nechať pôsobiť cez noc a spláchnuť až ráno,v prípade silnej vrstvy vodného kameňa opakovať aj niekolko krát po sebe,je to šetrnejší spôsob ako kyseliny,ktoré môžu rozleptať alebo narušiť niektoré typy potrubí a tesnení,to je potom trošku prúser,keď sa niekde spraví malá dierka a pri splachovaní to zateká alebo presakuje spodným susedom pokial je to nejaký panrelák alebo iný poschodový dom s viacerými bytmi nad sebou....ten vodný kameň v záchoe je tvorený aj vyzrážanou yselinou močovou,nielen vápenatými a horečnatými usadeninami z vody,takže ho rovnako rozruší hyrdoxid ako nejaká kyselina........

Nejsem chemik ale předpokládal bych, že kyselina močová i přes svou špatnou rozpustnost ve vodě by se nedokázala udržet v pevném skupenství spolu s vodním kamenem (uhličitan vápenatý?) dlouhodobě pod vodní hladinou.

Ze zkušeností mi NaOH na vodní kámen nikdy nezabral. Kyseliny ano.

Když jsem se nastěhovala do současného bytu, bylo WC v podobném stavu jako to vaše. Mně hydroxid sodný nepomohl. Koupila jsem 2 lahve (2 litry?) kyseliny solné, rukou v rukavici vyšplouchala vodu z mísy do odpadu a nalila tam tu kyselinu tak, aby zbytečně netekla do odpadu. Nechala jsem to působit co nejdéle to šlo. Ten vodní kámen, co tam byl, se sice nerozpustil, ale šel prsty odloupnout od mísy. Pak jsem tam nalila kyselinu ještě jednou a zase nechala působit, až jsem se toho jakž takž zbavila. Taky jsem měla strach, že se mi všechen odpad bude nabalovat na ten zúžený prostor.
Při lití kyseliny to pěkně čpělo a smrdělo, pozor na dýchací cesty. Já vím, a na obale kyseliny) je to i napsané, že se má kyselina lít do vody, a ne naopak. A už vůbec ne tak, jak jsem to udělala já.

Hydroxid je vhodný jen na likvidaci tukových zátek, třeba v sifonu kuchyňského dřezu, na vodní kámen účinný není. Abych se kamene zbavil i ve WC sifonu, na noc jsem nalil asi deci HCl, přidal jsem pár deci vody, aby se kyselina dostala přepadem i do toho sifonu. Pokud je kamene silná vrstva, je to nutné i víckrát opakovat.

Já bych nejdřív zkusil obyčejný ocet. Nejlépe v době, kdy někam odjedete na víkend, aby mohl působit dostatečně dlouhou dobu.

Slyšel jsem o případu, kdy někdo čistil záchod čímsi koncentrovaným, sice ho vyčistil dočista do čista, ale rozežralo mu to odpadové potrubí.

tak tuhle zkušenost mám poměrně čerstvou, taktéž vrstva cca 1 cm
vybrat vodu, nalít Fixinelu, nechat přes noc, maximálně občas poškádlit něčím zahnutým, ráno spláchnout a případně celé zopakovat
fixinela je levná a mně záchod opravdu vyčistila, uvolnily se celé pláty vodního kamene

ano, pokud má někdo obavy z koncentrovaných kyselin, pak pomůžou různé přípravky "do koupelen", které ovšem trvají déle, než zapůsobí.
Fixinela, Pulirapid, Larrin... čím větší "noname", tím líp to funguje. :)
A ano, samozřejmě i ocet. Nebo nalít ocet a nasypat do něj pro zlepšení účinku pár pytlíků kyseliny citronové...

Hm, než dvakrát nebo třikrát nechat přes noc působit chemii, tak odmontovávat fajáns, mechanicky odstraňovat kámen (riziko poškození mísy), následně to znovu usazovat na místo, napojovat, tmelit nohu mísy (nebo závěs na zdi), drbat se s netěsnícím napojením na nádrž s vodou (která rozebráním ztratila těsnost a bez nového těsnění už nikdy těsnit nebude)...

Ano, z hlediska ekologie to bude o něco šetrnější. Z hlediska vynaložené práce se to nicméně opravdu nevyplatí... a stejně to mechanicky neodstraníte dočista a trochu té chemie budete potřebovat.

Abych to tak nějak jako chemik s praxí i na WC shrnul: hydroxid na vodní kámen opravdu moc nefunguje. Na něj platí jen něco kyselého, třeba i kuchyňský ocet, ale trvá to déle. Po delším působení HCl přes noc v sifonu prostě párkrát a vydatně spláchneme a žádné potrubí to nerozežere. Rozebírat keramiku a odsekávat usazeniny mi zrovna nepřipadá jako jednoduché a hodné herloka šolmese. Jak prosté...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru