Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Renovace ručního svěráku

Zdravím kutilové, potřeboval bych poradit s renovací starého YORK ručního svěráku. Původně jsem chtěl pouze vyčistit vnitřek svěráku (šroubovici) protože chod byl velmi těžkopádný. Rozebral jsem tedy celý svěrák a zjistil jsem že jediná plocha, která měla mazání (už asi hodně staré s místy i stvrdlé) byla kluzná válcová plocha. Vše jsem tedy pečlivě očistil, odmastil, zaschlou mazací látku jsem oloupal a nyní otázka: co použít za mazivo a co všechno má být mazané? Předpokládám že šroubovice a hladká kluzná plocha vyjížděcí čelisti. A když už jsem u toho, možná by nebylo od věci i natření, ale jakou barvu použít? Alkiton, Hammerite?

Děkuji za případné rady :-)

Předmět Autor Datum
To vyjmenované namaž, nejlépe mazacím tukem 00 (to je takový nazelenalý, táhne se) a hlavně nezapome…
albert 22.04.2016 23:46
albert
Ten válec byl asi stářím něčím opatlaný. Takže namažu šroubovici, to ložisko a vedení (2 středící če… poslední
Jan Antošovský 23.04.2016 07:10
Jan Antošovský

To vyjmenované namaž, nejlépe mazacím tukem 00 (to je takový nazelenalý, táhne se) a hlavně nezapomeň namazat axiální ložisko pohybového šroubu - když odšroubuješ tři zapuštěné šrouby u hlavy pohybového šroubu a vysuneš podložku, kterou ty tři šrouby upevňují, celý šroub vysuneš z pohyblivé čelisti ven. Jinak žádná kluzná plocha pohyblivé čelisti neexistuje, to by se brzy zadřelo a pochopitelně se nemaže - je tam vůle. Jedině lze namazat stabilizační drážku pohyblivé čelisti - když ji vysuneš a otočíš, uvidíš ji na spodku válcové části čelisti. Barvu bych nehrotil, prostě co dům dal, stejně pokud budeš svěrák používat častěji, bude za chvíli omlácená.

Ten válec byl asi stářím něčím opatlaný. Takže namažu šroubovici, to ložisko a vedení (2 středící čepy a drážku ve válci). Mazací tu "00" na ten se poptám někde v hobby marketu. Čelisti jsou ještě zachovalé, ty jsem jenom vzal drátěným kartáčem a vyčistil drážky. Horní kovadlinku si nechám v pondělí lehce přejet a srovnat na frézce. Barvu opravdu asi nemá smysl řešit.

Moc děkuju za rychlou odpověď a radu! ;-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru