Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem plot

Pane Havránek,
pletete si stavební úřad s detektivní kanceláří. Stavební úřad může nařídit odstranění stavby pouze v případech taxativně uvedených v § 129 stavebního zákona. Nejčastěji se jedná o stavby provedené bez povolení "černé stavby". To, že se jedná o černou stavbu musí, ale stavební úřad jednoznačně prokázat! U staveb starých několik desítek let, které navíc nepodléhají evidenci katastru nemovitostí je to velmi problematické, né-li nemožné. To, že je stavba na cizím pozemku nic takového nedokazuje. Může to dokazovat leda to, že se jedná o neoprávněnou stavbu (na cizím pozemku bez oprávnění) a o odstranění takové stavby může rozhodnout jedině soud. Tam vás stavební úřad asi správně odkázal.

Podle nového zákoníku je stavba vlastníka pozemku
To se mýlíte.
Nevím kdy jste žádost o územní souhlas podával, ale dnes platí, že žádost o územní souhlas pokud nemá potřebné náležitosti nebo nejsou splněny podmínky pro udělení územního souhlasu se ze zákona překlápí do územního řízení tj. účastníci řízení jsou stavebním úřadem obesíláni a v případě neúplných podkladů se žadatel vyzývá k doplnění. Řízení je ukončeno rozhodnutím proti kterému se lze odvolat. Podejte tedy žádost ještě jednou (je jedno jestli o územní souhlas nebo rovnou o územní rozhodnutí) jak radí touchwood a vybojujte si právo na stavbu plotu ve správním řízení. Stávající oplocení souseda na vašem pozemku nemůže být v tomto případě překážkou. Jedině, že by si nárokoval zaplocenou část vašeho pozemku, ale o tom by musel rozhodnout opět soud. Nikdo jiný o vydržení rozhodnout nemůže.
Druhá rada touchwooda
Jeho plot na svém pozemku můžeš klidně zbourat.
je ovšem naprostá blbost a nedoporučuji se jí řídit. Stavbu může odstranit pouze její vlastník nebo jiná osoba s jeho souhlasem. Může tak učinit z vlastní vůle (u některých staveb je potřeba povolení k odstranění stavby) a nebo z úřední povinnosti (pravomocné rozhodnutí o nařízení odstranění stavby příp. pravomocný rozsudek soudu). Vy vlastníkem stavby nejste (sám to prohlašujete) takže ji nemáte právo odstranit.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny