Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem plot

Dobrý den,prosím o radu.
Mám problém se sousedem, ten má plot již léta 3,5 m na mém pozemku a nechce ho odstranit. Vyměřeno geodezií za 11 let již 3x se stejným výsledkem, takže již 11 let prokazatelně krade. Vydržené to tedy být nemůže. Stavební úřad mě odkazuje na soud, že prý pro ně je stavba "stará".
Chci si postavit plot sám, ale soused mi plot nepodepsal a stavební úřad mi tedy územní souhlas nedal. Na co je ten stavební úřad nevím. Podle nového zákoníku je stavba vlastníka pozemku. Mohu tedy jeho plot vyhodit a na svém pozemku, ne na hranici, ale třeba 40 cm do svého postavit provizorní plotek. Nezabetonované dřevěné sloupy a drát, třeba i ostnatý, aby mě pořád neotěžoval? Na svém pozemku si přece snad mohu dělat co chci, jeho práva tím neohrozím, jen ho už nenechám krást. Stejně je to nepořádek, aby měl zloděj větší práva než vlastník.
Za vaše rady moc děkuje Pepa

Předmět Autor Datum
Tohle je spíš otázka do právnické poradny.
uličník 21.04.2016 20:40
uličník
nežádej o územní souhlas, ale o územní rozhodnutí. Pak se do věci musí vložit stavební úřad a soused…
touchwood 22.04.2016 08:00
touchwood
Pane Havránek, pletete si stavební úřad s detektivní kanceláří. Stavební úřad může nařídit odstraněn…
Fortys 22.04.2016 14:17
Fortys
Soudy v tomto státě jsou ale na několik let. V okamžiku, kdy plot "svévolně" zbourá, bude muset k so… poslední
touchwood 22.04.2016 18:49
touchwood

nežádej o územní souhlas, ale o územní rozhodnutí. Pak se do věci musí vložit stavební úřad a souseda musí oslovit sám.

Jeho plot na svém pozemku můžeš klidně zbourat.

edit: a ještě jedna věc, ten stávající plot se tam ocitl jak? Není to náhodou černá stavba?

Pane Havránek,
pletete si stavební úřad s detektivní kanceláří. Stavební úřad může nařídit odstranění stavby pouze v případech taxativně uvedených v § 129 stavebního zákona. Nejčastěji se jedná o stavby provedené bez povolení "černé stavby". To, že se jedná o černou stavbu musí, ale stavební úřad jednoznačně prokázat! U staveb starých několik desítek let, které navíc nepodléhají evidenci katastru nemovitostí je to velmi problematické, né-li nemožné. To, že je stavba na cizím pozemku nic takového nedokazuje. Může to dokazovat leda to, že se jedná o neoprávněnou stavbu (na cizím pozemku bez oprávnění) a o odstranění takové stavby může rozhodnout jedině soud. Tam vás stavební úřad asi správně odkázal.

Podle nového zákoníku je stavba vlastníka pozemku

To se mýlíte.
Nevím kdy jste žádost o územní souhlas podával, ale dnes platí, že žádost o územní souhlas pokud nemá potřebné náležitosti nebo nejsou splněny podmínky pro udělení územního souhlasu se ze zákona překlápí do územního řízení tj. účastníci řízení jsou stavebním úřadem obesíláni a v případě neúplných podkladů se žadatel vyzývá k doplnění. Řízení je ukončeno rozhodnutím proti kterému se lze odvolat. Podejte tedy žádost ještě jednou (je jedno jestli o územní souhlas nebo rovnou o územní rozhodnutí) jak radí touchwood a vybojujte si právo na stavbu plotu ve správním řízení. Stávající oplocení souseda na vašem pozemku nemůže být v tomto případě překážkou. Jedině, že by si nárokoval zaplocenou část vašeho pozemku, ale o tom by musel rozhodnout opět soud. Nikdo jiný o vydržení rozhodnout nemůže.
Druhá rada touchwooda

Jeho plot na svém pozemku můžeš klidně zbourat.

je ovšem naprostá blbost a nedoporučuji se jí řídit. Stavbu může odstranit pouze její vlastník nebo jiná osoba s jeho souhlasem. Může tak učinit z vlastní vůle (u některých staveb je potřeba povolení k odstranění stavby) a nebo z úřední povinnosti (pravomocné rozhodnutí o nařízení odstranění stavby příp. pravomocný rozsudek soudu). Vy vlastníkem stavby nejste (sám to prohlašujete) takže ji nemáte právo odstranit.

Soudy v tomto státě jsou ale na několik let. V okamžiku, kdy plot "svévolně" zbourá, bude muset k soudu (pokud jej soused zažaluje), nebo mu zaplatit škodu. U plotu starého přes 10 let to odhaduji do 5000Kč. S ohledem na to, že plot zcela jistě nemá na svém pozemku a pravděpodobně k němu neexistuje ani ohláška, bude celý problém jen cena materiálu.

Ano, není to optimální řešení, ale v našem Absurdistáně, kde se nerespektuje držba pozemku (viz EONi a podobní, kteří si staví bez stavebního povolení na cizích pozemcích) je někdy prostě lepší to vyřešit "zkratkou".

Stále si tedy stojím za postupem:
1. postavit legálně nový plot
2. (volitelně) vyzvat majitele starého plotu k jeho demontáži (ideálně písemně)
3. demontovat starý plot.

IMHO je takováhle "férovka" většinou lepší řešení, než se tahat po soudech - je to rychlé, obě strany si poměří pindíky, ty mu dáš pár korun za starý plot a zase se na to zapomene.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru