Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Spínač T6....

Dobrý den, potřebuji poradit jak udělat aby po stisknutí spínače typu T6 spínaný přístroj např. žárovka zůstala svítit aniž bych zelené tlačítko musel držet stisknuté. A naopak po stisknutí červeného tlačítka žárovka zhasla aniž bych musel červené tlačítko držet stisknuté.

Přikládám obrázek spínače

Děkuji za odpovědi.

Předmět Autor Datum
Chtělo by to ještě relé nebo stykač.
Yarda 17.04.2016 15:16
Yarda
Kdyby mě bavilo malovat, kreslil bych. Start tlačítko sepne proud do cívky stykače nebo relé a záro…
iconek 17.04.2016 15:17
iconek
Jde to i bez stykače... a dokonce ani nemusí být dvě tlačítka - jedním stiskem zapne, dalším stiskem… poslední
mirektatra 17.04.2016 21:14
mirektatra

Kdyby mě bavilo malovat, kreslil bych.

Start tlačítko sepne proud do cívky stykače nebo relé a zároveň ja propojeno paralerně k pomockému spínacímu kontaktu relé.Tzn sepneš ovbod, cívka přitáhne kotvu a sepne se pomocný kontakt na relé.Tím vlastně vyřadíš tlačítko Start a můžeš ho klidně pustit.Stop tlačítkem přerušuješ proud do cívky, zapojíš ho do série s cívkou jako rozpínací.

Nakreslete mu to někdo.Díky.

Jde to i bez stykače... a dokonce ani nemusí být dvě tlačítka - jedním stiskem zapne, dalším stiskem téhož tlačítka rozepne...smr-h-230v- - stačí nastavit funkci "g".
Pokud trváte na ovládání pomocí obou tlačítek, nastavte funkci "a" + tak dlouhou dobu, po kterou relé čeká na rozepnutí, jinak považuje za "zapomenuté rozsvícení" a zhasne samo (možno nastavit až 10 dní). Rozpínací tlačítko (při stisku rozepne kontakt) zapojte mezi vodič L (hnědý) a napájení.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru