Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem 4/400V na 2x230V

Elektrikáři zde přítomní mne asi sepsují, ale řešit to lze ZA SPLNĚNÍ NÁSLEDUJÍCÍCH PODMÍNEK:

1) PRŮŘEZ !!! (protože elektrikáři udávají ZÁSADNĚ průřez) vodiče musí být nejméně 2,5mm MĚĎ - pokud budete POSUVKOU měřit průměr, musíte dle Páně Ludolfa a druhé mocniny vypočítat ze změřeného průměru průřez :!:
2) JISTIČ nesmí být větší, než 16A, ikdyby přívodní vodič byl silnější, protože ostatní zařízení, která jste koupil, nejsou na větší jištění konstruované (vodiče, ukostření...) a mohou potom být nebezpečné např. při zkratu, namočení vodou a pod.
3) svorky MUSÍ být bezpodmínečně pevně provedeny - tedy bez nějakých kroucených konců, oček a pocínování - !!!NEPŘÍPUSTNÉ!!!. Konce vodičů je NUTNÉ odizolovat BEZ "ztráty pár drátků" a zalisovat je do "trubiček" - fastonů, které zabezpečí trvale pevný a kvalitní spoj.
4) Kabely musíte spolehlivě zabezpečit PROTI VYTRŽENÍ!
5) ZVLÁŠTNÍ POZORNOST věnujte ukostření: Zelenožlutý vodič udělejte tak dlouhý, aby se v případě vytržení kabelu odpojil jako poslední - pro každý vodič použijte samostatnou svorku. VYVARUJTE SE POUŽITÍ "ČOKOLÁDY", která při silném utažení dokáže vodič šroubkem přestřihnout, nebo zeslabit !!! Použijte svorku, která přitahuje vodič hlavou šroubu, nebo příložkou celoplošně, ne pouze bodově. O pružinových svorkách zde vůbec neuvažuji :-(
6) Přes to, že na přiloženém obrázku je několik elektrikářských chyb, za které zde sklidím oprávněnou kritiku, nezbude, než použít tuto variantu, jako nejméně špatnou - PROTO JE NEZBYTNÉ DODRŽET PŘEDCHOZÍ minimální PODMÍNKY!!!

A nakonec upozorňuji, že vše, co uděláte na elektrickém zařízení, jako AMATÉR, děláte jako PLNĚ ODPOVĚDNÝ za svoji činnost, protože tady KAŽDÝ v první řadě poradí - NECH TO NA ELEKTRIKÁŘI!!! Slepák si taky neoperuješ sám - stejné ohrožení zdraví :-/ A pokud přečtete můj příspěvek do konce, pak tedy i s "heslem..."

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny