Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Svářečka

Tak jak píšeš v dotazu, je zřejmé, že o svařování moc nevíš. To nemyslím nijak kriticky, každý neví všechno. Pokud se chceš amatérsky naučit svářet, bude vhodné něco přečíst, dá se najít i na netu. Tak jak už napsal Mirektatra, svářečka která by uměla svářet všechny materiály neexistuje. Respektive existuje, ale je cenově hodně jinde.
Nejdřív vysvětlení, co jsi viděl na videu. Asi se jednalo o sváření v CO2. Svářeč vaří rukojetí, na kterém je něco jako hořák. Do místa sváru tudy vychází místo elektrody svářecí drát, který je na cívce ve svářečce a je motorkem podáván do svářecího hořáku. Drát nahrazující elektrodu se spotřebovává stejně, ale je stále doplňován ze zásobní cívky. Do svářecího hořáku přitom proudí ochranný plyn CO2 (nebo směs AR+CO2), z tlakové lahve.
Jedná se o dnes nejpoužívanější způsob sváření. Ale pro domácí občasné použití to není moc vhodné, z důvodu nutnosti mít tlakovou láhev s plynem a zajišťování plnění. Ale například pro sváření tenkých plechů, třeba na autech, je to nezbytné a nejlepší.
Pro domácí občasné použití na běžné sváření je asi nejlepší dnes již běžný invertor. Je možno svářet běžnými bazickými elektrodami, což je na naučení nejlehčí. Invertor je malý a skladný.
Svářecí (střídavé) trafo, bych dnes už nedoporučoval, sváření je obtížnější, musí se to s tím umět. I střídavé (rutilové, nebo kyselé) elektrody bývají dražší.
Invertor na doma by měl stačit s výkonem cca 160A. Raději bych vybíral něco z tuzemské produkce
(třeba Kuhtreiber, Delta). Svářečky prodávané v supermarketech, neznámého výrobce, zpravidla po záruce nikdo neopraví. Nejjednodušší invertor umí svářet jen elektrodami, běžnou ocel. O něco dražší mají možnost svářet nerez, wolframovou elektrodou. Ale k tomu je potřeba speciální hořák a tlaková láhev s ochranným plynem argon, což je dost drahé.
Záleží tedy v první řadě, co máš v úmyslu svářet a podle toho vybírat. :puff:

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny