Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Čím utěsnit vodovodní závit plast/mosaz?

Prosím o radu, chci vyměnit vodovodní uzavírací ventil na přívodu do bytu, protože už netěsní. Ventily starý i nový jsou kovové, asi mosaz, závit vnitřní 1/2". Na přívodním potrubí je plastový závit vnější. Bylo to těsněné asi nějakým lepidlem, nebo silikonem, nebo čím - to je právě to, na co bych se rád zeptal, co si mám pořídit na utěsnění. Rád bych to udělal na první pokus, protože nechci poškodit ten plastový závit. Když ho zničím, tak jsem v... no víte kde. Díky za info.

loading...
Předmět Autor Datum
Závit na plastovém potrubí 1/2´ ? Takovéhle prasárny se občas dělaly na černých plast. trubkách. Spr…
leo 16.03.2016 09:04
leo
Nejsou to hadice, ale bílé plastové trubky lepené, ne svařované. Dělal to kdysi původní majitel, tak…
bsa 16.03.2016 11:25
bsa
Páska je naprd. Když už teflon, tak šňůrku. Trubky jsou PVC-U nebo PVC-C. Dají si i sehnat včetně le…
sHpy00n 16.03.2016 11:48
sHpy00n
Jo to co píšete o těch plastových trubkách odpovídá tomu, co říkal původní majitel, který to sám děl…
bsa 16.03.2016 13:05
bsa
Made in USA a lepené spoje jsou upatlané od takového modrého lepidla. To je děsná sračka. Měli jsm…
čumil_old 16.03.2016 18:50
čumil_old
To je vidět na první pohled :-) Proto se toho tak bojím a snažím se pochytat nějaké rady. :-)
bsa 17.03.2016 09:47
bsa
Já bych se nejprve podíval na zoubek starému ventilu. Že netěsní může mít snad jenom dvě příčiny. Vy…
sHpy00n 16.03.2016 09:33
sHpy00n
Starý ventil už je opravdu ve špatném stavu a stejně už je vymontovaný, nový mám připravený pákový,…
bsa 16.03.2016 11:27
bsa
Není, ale budiž.. když už je vymontovanej.
sHpy00n 16.03.2016 11:50
sHpy00n
Loctic 55 / Tangit - to je to samy Bauhaus.../ watch Nebo lepidlo Loctic 577 watch
cigy67 17.03.2016 18:49
cigy67
když chcl jakýkoliv šroubový spoj udělat na 100/ jistotu, použiju jemnou koudel. Protože portubí ned… poslední
mirektatra 18.03.2016 06:18
mirektatra

Závit na plastovém potrubí 1/2´ ? Takovéhle prasárny se občas dělaly na černých plast. trubkách. Správně se na tyhle hadice používá spojka s O-kroužky. Pokud je to světlá plast. trubka (Hostalen...), jedině přechodka z plastu na kovový závit (svařuje se). Pokud už to tam je takto, pak buď teflonová páska (pozor, musí se jí tam dát dost !) nebo nějaký tekutý těsnicí prostředek, který se dá koupit v instalatérské prodejně. Před montáží pečlivě očistit zbytky starého lepidla.

Nejsou to hadice, ale bílé plastové trubky lepené, ne svařované. Dělal to kdysi původní majitel, tak mi to říkal. Viděl jsem kousek té trubky, je na ní napsáno Made in USA a lepené spoje jsou upatlané od takového modrého lepidla. Prostě pokud nechci vykopat vodovod přes celý dvorek až k šachtě s vodoměrem, tak se musím spokojit s plastovým, dosud nepoškozeným závitem, který nesmím zmršit.
Teflonová páska tedy?

Páska je naprd. Když už teflon, tak šňůrku. Trubky jsou PVC-U nebo PVC-C. Dají si i sehnat včetně lepidla ale už je málokdo obchoduje. Pamatuju před 20-25 lety to bylo kdo s koho jestli tyhle lepené, nebo svařované PPR. PPR vyhrálo, ale lepení má nespornou výhodu že člověk nepotřebuje elektriku, svářečku, takže ho zvládne v podstatě i úplný laik pokud není úplný kopyto.

Jo to co píšete o těch plastových trubkách odpovídá tomu, co říkal původní majitel, který to sám dělal. I ta doba, počátek 90 let. Dobře, tak šňůrku, díky za tip, zeptám se na ni v instalatérských potřebách. Kolik jí mám asi namotat, aby to těsnilo na tom plastovém závitu 1/2"? Předpokládám, že ji budu motat tak, aby horní konec šňůrky byl ve směru zašroubovávání ventilu a na zadním konci závitu, je to tak?

Made in USA a lepené spoje jsou upatlané od takového modrého lepidla.

To je děsná sračka.
Měli jsme to ve firmě namontované a praskalo to jak svině.
Nesnášelo to pohyby potrubí při změnách tlaku(zavěšené roury) a on ten barák se celý dost hýbal. Za pár roků to šlo celý pryč.
S tím hrozně opatrně.

Já bych se nejprve podíval na zoubek starému ventilu. Že netěsní může mít snad jenom dvě příčiny. Vymačkaná těsnící guma nebo bordel v sedle ať už nějaká naplavenina, nebo zarostlá trubka. Těsnící gumka je za pár kaček, naplavenina se vyšťourá, na vodní kamen v sedle je fréza a tu mívají instalatéři. Vyměnit se může i celý vršek ventilu.

[3938-ventil-freza-jpg]

[3939-ventil-vrsek-jpg]

když chcl jakýkoliv šroubový spoj udělat na 100/ jistotu, použiju jemnou koudel. Protože portubí nedělám často, mám vyzkoušeno: zdrsnit závit "šroubu", pokud je hladký (aby se koudel neprotáčela), po omotání ve směru utahování, koude "učešu" ocelovým kartáčem, potřu fermeží (lépe se to utáhne a po datažení trochu nabobtná) a našroubuju - díky následnému nabobtnání není nutné utahovat na krew :-D

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...