Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Poměrně zásadní je to, na co přesně barvičky chceš použít. Zvlášť upozorňuji na fakt, že né každý ty…
Gloton 03.03.2016 01:44
Gloton
Několik vrstev barvy nemůžete dát vždy. Co když děláte kamufláž? Tam to prostě nejde, dělá se to naj…
dejv111 03.03.2016 12:48
dejv111
Vidím, že jste opravdu naprostý začátečník bez zkušeností......takže od začátku: Kamufláží se označu…
Gloton 03.03.2016 23:28
Gloton
Takto. Pár modelů jsem už slepil a dokonce i nabarvil, ale jen štětcem. Jinak jsem se věnoval spíše…
dejv111 04.03.2016 06:46
dejv111
Předně upozorním, že doteď "jsem se bavil" o barvení modelu štětcem, to jsem i v mém prvním příspěvk…
Gloton1 04.03.2016 19:31
Gloton1
Nechtěl jsem, abyste se přede mnou obhajoval, každý se rád pochlubí svými modely. Kdybych měl fotky…
dejv111 04.03.2016 21:54
dejv111
Jestliže považujete za "vylomeniny" to, že poradím, když jsem toho názoru, že poradit umím, pak ano,… poslední
Gloton 05.03.2016 16:44
Gloton

Poměrně zásadní je to, na co přesně barvičky chceš použít.
Zvlášť upozorňuji na fakt, že né každý typ modelářské barvy je vhodný třeba právě na nátěr štětcem. Mnohé jsou optimalizované pro airbrush a štětcem dobrého výsledku nedosáhneš.
A předvším dostatečně ředit a dát několik vrstev barvy.
Jak tu někdo psal, že mu barva zalila všechny tedaily, měl ji moc hustou a pokoušel se udělat komplatní nátěr jednou vrstvou barvy a to je zásadní chyba.

Vidím, že jste opravdu naprostý začátečník bez zkušeností......takže od začátku:
Kamufláží se označuje nástřik/nátěr ať je jednobarevný či vícebarevný.
Vy tou "kamufláží" myslíte tedy asi kamufláž vícebarevnou.
I tu lze natírat štětcem v několika slabých vrstvách, je to prakticky i nutností pro vytvoření kvalitního povrchu modelu. Tou kvalitou myslím povrch, který bude bez stečenin, bez krabatění, s rovnoměrnou kryvostí a přitom dostatečně tenký aby byly zachovány povrchové detaily modelu (i drobné nýtování, linky paneláže atd.atd.)
Jediná vyjímka budou kamufláže, které jsou tvořeny "hady" či drobnými skvrnami, které mohou být tak "drobné", že je nelze "obtáhnout" vícekrát bez toho, aby to nebylo pro konečný výsledek spíše kontraproduktivní. Ale i u těch musíte použít barvu dostatečně zředěnou. Výhodou pro modeláře u těchto částí kamufláží je, že i drobná nerovnoměrnost v kryvosti barvy tam zásadně nevadí.

V minulém příspěvku jste psal, že barva bude na surfaceru či primeru.
Doufám, že nemáte v úmyslu nanášet surfacer na model štětcem. Tím byste model zcela jistě totálně zkazil.
Surfacery sice lze štětcem nanášet, ale jen lokálně. Určitě ne na celý povrch modelu,to už se bez airbrushe neobejdete.....tedy ne nezbytně.....
Pro modeláře, kteří barví modely štětcem, je asi nejlepší varianta použít surfacer či primer ve spreji.

Dám Vám radu "nad zlato": pročtěte si mnoho kvalitních informací na webu Modelplac.cz , kde se dočteto mnoho nejen o barvách, ale i všem ostatním.
A další výborný web je Modelforum.cz

Tak studujte a zkoušejte, protože jen vlastní zkušenost z Vás udělá "mistra".

Takto. Pár modelů jsem už slepil a dokonce i nabarvil, ale jen štětcem. Jinak jsem se věnoval spíše papírovým modelům- nezatěžují tolik rozpočet. :-) Po letech se k modelaření vracím a rád bych postoupil na vyšší úroveň, tudíž jsem si koupil airbrush pistoli a postavil kompresor s ledničákem. Takže ano, v tomto případě začátečník jsem. Jak píšete, Modelplac a Modelforum, tam jsou skvělé informace a pročítám tyto stránky v každé volné chvíli. Mám i několik knih k této tématice
Samozřejmě, pokud mluvím o primeru nebo surfaceru, měl jsem na mysli nanášení stříkáním - beru to jako samozřejmost.
Co jsem shlédl videa na youtube a nebylo jich málo, tak vždy dělali maskování - fleky pouze jednou. Neumím si dodpravdy představit, že byste stříkal fleky několikrát. Jak by to vypadalo...
Možná byste mohl ukázat nějaký svůj model, ať se člověk poučí. Pošlete nějakou fotku, ukažte SVÉ výtvory.

Předně upozorním, že doteď "jsem se bavil" o barvení modelu štětcem, to jsem i v mém prvním příspěvku psal.
A k Vaší výhradě pro práci se stříkací pistolí: právě u airbrushe je nanesení několika slaboučkcýh vrstev naprostá samozřejmost i u vícebarevných kamufláží.
O jakém "maskování a flecích" se vlastně bavíme?
Platí co už jsem psal, v jedné vrstvě se dělají jen drobné skvrny a hadovitá kamufláž se slaboučkými "hady". Vše ostatní se stříká v několika vrstvách.
Jakmile to budete stříkat v jedné vrstvě, bude to stát za prd, tak to prostě je.
Vícebarevnou kamufláž můžete stříkat buď "od ruky", nebo si model vymaskovat šablonami a podobně.
Ale pozor!!To že se stříká několik vrstev neznamená, že to budete dělak několik dnů a každý den jednu vrstvu. Mnohé modelářské barvy schnou opravdu hodně rychle a i těchto několik vrstev uděláte prakticky "na jeden zátah".
Nemám potřebu zde předvádět své modely, ani se před Vámi obhajovat.
Dal jsem Vám pár dobrých rad a buď je přijmete, nebo si to dělejte po svém, mě je to jedno, jsou to Vaše modely.
PS:najděte si třeba nějaký modelářský klub nebo se poptejte třeba právě na modelforu....poradí Vám to stejné.

Nechtěl jsem, abyste se přede mnou obhajoval, každý se rád pochlubí svými modely. Kdybych měl fotky svých plastových, ukážu vám je. Na profíky ale nemají. Papírové jsou na tom o mnoho lépe, ale o těch není řeč.

Každopádně jsem vaši reakci čekal. Na Modelfóru předvádíte stejné vylomeniny. Slov plný rendlík, ale skutek utek... No co už... :-)

A jak jsem psal, na youtube jsem viděl modeláře dělat vícebarevnou kamufláž v jedné vrstvě a nebyly to jen hadi. Udělal se světlejší podklad celého modelu a pak se jely tmavší odstíny a vše v jedné vrstvě. A vždy tmavší na světlejší.

Jestliže považujete za "vylomeniny" to, že poradím, když jsem toho názoru, že poradit umím, pak ano, dělám vylomeniny.
Co se Vám na mém vystupování na Modelforu nelíbí nevím.
Nikoho "neprudím", nikomu modely nehaním......přispívám velice střídmě a věcně.
Jestli i Vám vadí, že nemám potřebu své modely veřejně prezentovat, je to opět jen Váš problém, né můj. Já modelařím pro svou zábavu a potěchu, né pro obdiv okolí. Nemám potřebu si tím zvyšovat sebevědomí či se sebeukájet nad chválou ostatních.
Od koho mi na názoru na mé modely záleží, těm je prezentuji.......sám přece vidíte na Modelforu a skupinách na FB, že byť dam někdo prezentuje modely velice podprůmerné, stále dokola jsou k nim komentáře typu "nádhera", "krásný model" atp., tedy je to o ničem. Aby bylo možné model relevantně na fotografiích hodnotit, je potřeba ho i nafotit dostatečně detailně.

Právě třeba výmluvy typu "Kdybych měl fotky svých plastových, ukážu vám je." jsou dnes k smíchu......dnes kdy má každý foťák digitální i foťák v mobilu......kecy prdy.......

A k podstatě věci k airbrushi: ano když bude tmavá barva na světlou, bude mít kryvost podstatně lepší než obráceně......netvrdím, že se to někdy někde nedělá "v jedné vrstvě", ale i na většině těch videí uvidíte, že to opravdu nedělají "v jedné vrstvě", ale opakovaně "popráší/přestříká" jedno místo několikrát, kdy se k němu vrací z místa jiného. Podle velikosti plochy a použitých barev to je možné i poměrně rychle, u barev které schnou pomaleji (enamel barvy) je potřeba mezi jednotlivými vrstavmi doba delší.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru