Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Pračka Electrolux EWT1016

Zdravím zdejší kutily. Prozkoumal jsem zde dost odkazů, ale nějak jsem se nedobral odpovědi na svou pračku.
Popis závady:
někdy minulý týden se pračka po minutě programu zastavila a nereagovala, resp. ani nenapustila vodu. Pračku jsem chtěl rozebrat, ale ještě před tím jsem po vytáhnutí ze zásuvky a úklidu za pračkou zkusil zapojit a zapnout. Pračka se kupodivu rozjela a normálně prala. To vydrželo asi 6 praní a opět konec. Po zapnutí programu, jakéhokoliv, zamkne dvířka ( vrchem plněná) dvakrát cvakne nějaké relé a pak ticho a žádná jiná odezva.
Odpovědi typu vyhodit nebo zavolat servisáka , který vzhledem k věku pračky 10let, řekne to samé, prosím nepiště.
Jinak co jsem tak pročítal, tak by mi pomohl servisní manuál, abych alespoň s jeho pomocí identifikoval číslo chyby. Jenže jsem ho nikde nevygooglil, tak jedině že by jste někdo věděl, kterýma tlačítky spustím test.
Jinak jsem zatím zjistil, že celý prostor za plechy je zaprášený takovým jemným černým prachem, netuším z čeho. Stejný binec byl i na desce. Hladinový spínač asi funguje, teda alespoň po fouknutí do hadičky "cvaká".
Mám k dispozici multimetr, takže jsem schopen si při nějakém krokovém návodu leccos změřit, ale zase asi bez toho servis manuálu, asi nezjistím co naměřené hodnoty znamenají?
Jinak mám na to asi tak max týden, s dvěma malýma dětma to déle manželka nevydrží a donutí mě koupit novou pračku.

Předmět Autor Datum
Jemný černý prach bude nejspíše z uhlíků - pokud to půjde, podívejte se na komutátor. Neměl by vypad…
Kurt 16.02.2016 13:53
Kurt
Asi vám to píše nějaký chybový kód - error code. Například pro pračky AEG Lavamat jsou chybové kódy…
náhodný 16.02.2016 14:20
náhodný
Já jsem právě myslel, že je třeba se k chybě nějak promačkat. Dobrá, zkusím déle nechat stát zapnuté…
gull 16.02.2016 14:40
gull
Cau, 1SQt1M7 tady mas ten servisni manual (doufam, ze jsem stahnul ten spravnej) na elektrotanya…
filuna 16.02.2016 14:40
filuna
tady jeste mas odkaz na servisni manualy ty moji stary EWT 1050 (uz boihuzel dojela, pac zemrel moto…
filuna 16.02.2016 14:44
filuna
Chybové kódy Electrolux jsou na http://www.electrolux.com.au/support/troubleshoote r/ podle výběru P…
náhodný 16.02.2016 14:45
náhodný
Děkuji vám všem za rychlé reakce a tipy a Filipovi za manuál. Zatím ovšem nevím o jakou chybu šlo. A…
gull 16.02.2016 22:10
gull
Ahoj,no to jsem tedy sám zvědavej jak to dopadne ;-) Poslední rok se mi dařilo řešit jeden problém p…
filuna 17.02.2016 12:12
filuna
Tak jak jsem předpověděl, hned při 1.praní se pračka zastavila před mácháním a opět žádná reakce. Sp…
gull 17.02.2016 20:07
gull
Tak jsem ještě vyzkoušel doporučení vymazat poslední chybu a znovu zapnul praní. Pračka se rozjela,…
gull 17.02.2016 21:37
gull
hmm, tohle jsem měl taky, na E52 jsem nakonec dojel. Tak uvidíš no. Ja to resil tady , ale tos uz vi…
filuna 18.02.2016 10:49
filuna
Nazdar, právě jsem vyřešil E52 u své AEG pračky (je to stejný jako Elektrolux). Souhlasím s tím, že… poslední
Debustr 07.04.2018 07:32
Debustr

Asi vám to píše nějaký chybový kód - error code. Například pro pračky AEG Lavamat jsou chybové kódy na http://bastlman.wz.cz/2010/08/AEG-Lavamat-error-co des.html ale to máte jenom jako příklad, zkuste si zjist váš chybový kód.
Píšete, že ani nenapustila vodu, po určité době, kdy vodu nenapustí se vypne, ale to není po minutě, nechává si trošku déle času na napouštění a při tom se stejně zobrazí kód chyby, že je zavřený přívod vody. Asi bych začal zjištěním kódu chyby.

Cau,

1SQt1M7

tady mas ten servisni manual (doufam, ze jsem stahnul ten spravnej)

na elektrotanya je to trosku neprehledny, to je fakt. musis to dat vyhledat v Appliance, pak si vyberese jeden (ja vybral ten nejvetsi) a pak se ti ukaze takovej obdelnicek s mrakem textu. No a pod nim v prvnim radku je taky napsano podtrzene "processing..." - az to zprocesuje, tak se to zmeni na download manual a pak to muzes stahnout. trva to treb pul minuty, netusim co tam kuti. nicmene ty uz to mas tady a nic dalsiho tam neni.
zjisti si kod chyby (podrzet soucasne tlacitko start + nejaky dalsi z tlacitek v rade a otocit programator o jednu polohu vpravo (zanima samozrejme v zakladni poloze) - diody si poblikaj a ses v diag modu. Pak muzes jit po jednotlivych funkcich - postupnym otacenim programatoru to bude zkouset naposuteni, topeni .... az vypousteni, odstredovani a nekde na predposledni poloze to neudela nic, ale rozsviti se ti kombinace diod na panelu. Je to binarne. Horni 4 diody jsou prvni cislice, druhy ctyri jsou druha cislice. V tech ctvericich je prvni = 8, druha 4, treti2 a ctvrta 1, tkaze kdyz ti sviti prvni a posledni, tak je to 8 + 1=9. To samy pro druhou ctverici. No a tim mas kod. Ten si pak najdes v manualu a budes vedet.
Tak hodne stesti

Filip

Děkuji vám všem za rychlé reakce a tipy a Filipovi za manuál. Zatím ovšem nevím o jakou chybu šlo. Abych ji zjistil, musel jsem zase dát vše dokupy, takže desku z5 do pračky, připojit konektory a při té příležitosti jsem si všiml, že je stržený jeden tišťák u jednoho konektoru, takže jsem ho pájkou opravil a vše dal dohromady. Při zapnutí se však pračka normálně napustila a začla prát. Takže jsem ji z důvodu pozdní hodiny na hukot pračky vypnul a manželka zítra zkusí prát.
Osobně si myslím, že se pouze chyby zresetovala vytažením desky a problém se opět navrátí a pak konečně zjistím číslo chyby. Zatím díky a zítra se zkusím vrhnout na myčku, která je momentálně taky mimo provoz.

Ahoj,no to jsem tedy sám zvědavej jak to dopadne ;-) Poslední rok se mi dařilo řešit jeden problém prostříknutím konektoru k desce Kontaktolem. Když říkáš, že jeden tišťák u konektoru byl stržený, tak odhaduju, že ten konektor už na to byl nalepenej, takže asi taky nebude v ideálním kontaktním stavu...

BTW, ze starý pračky mi zbyla parta dílů a některý byly měněný, takže jsou docela nový (například ta gumová šála nahoře). Ne všechno je kompatibilní, ale kdybys něco potřeboval, tak dej vědět, zjistíme jestli by to šlo použít a nějak se domluvíme...

Tak jak jsem předpověděl, hned při 1.praní se pračka zastavila před mácháním a opět žádná reakce. Spustil jsem teda testovací program, vypustil jsem pračku a zjistil chybu : E41, podle manuálu jsou otevřené dvířka což prý může znamenat poruchu na:
zámku - vyměnit zámek
kabelu- vyměnit drát
elektronice - elektornika ?

Prvním dvěma možnostem rozumím, ale co myslí tou elektronikou? že by bylo něco na desce?
Nějaký nápas na postup? jak zjistím že je špatný zámek, respektive, která z těchto možností je ta pravá?

Tak jsem ještě vyzkoušel doporučení vymazat poslední chybu a znovu zapnul praní. Pračka se rozjela, ale po 9min opět zastavena hned po dopouštění vody a dál nic. Tentokrát ovšem chyba E52 -- není signál od tacha, zablokovaný motor, nebo na . Tak to vidím asi na ty uhlíky...zítra snad stihnu rozebrat.

Nazdar, právě jsem vyřešil E52 u své AEG pračky (je to stejný jako Elektrolux). Souhlasím s tím, že to bude enkoder motoru. Já se tak daleko nemusel dostat. Byl uklepaný úplně krajní v mém případě červený drát na konektoru motoru.
Good luck

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru