Předmět Autor Datum
Z tech dvou rozhodne ten druhej - ma pipak. Multimetr bez pipaku je na houby.
bahno 12.02.2016 00:17
bahno
Na občasné měření to podle mého názoru plně postačí. Přes různé kritiky a varování o nebezpečnosti,…
Zerozero 12.02.2016 00:22
Zerozero
...Přes různé kritiky a varování o nebezpečnosti, mám takovýchto přístrojů několik. http://www.slevn…
Yarda 12.02.2016 08:52
Yarda
Podívejte se na parametry napětí a proudů /DC - stejnosměrné, AC - střídavé/. Například UT20 má stř…
náhodný 12.02.2016 09:29
náhodný
Ten druhý mám už několik let a na občasné domácí měření mi vyhovuje
Potkan007 12.02.2016 09:52
Potkan007
Na bezne domace veci stacia aj lacne. Na doma to nepotrebujes to mat kalibrovane s astronomickou pre…
MM.. 12.02.2016 10:16
MM..
Díky za rady,nakonec jsem koupil ten druhý. poslední
Karelll 13.02.2016 15:06
Karelll

Na občasné měření to podle mého názoru plně postačí.
Přes různé kritiky a varování o nebezpečnosti, mám takovýchto
přístrojů několik. http://www.slevnuj.cz/cs/digitalni-multimetr-dt-83 0b/?gclid=CI-djZ_q8MoCFarpwgodB6kGjQ
Mám je po různých místech, tedy vždy po ruce.
Dokonce jeden v brašně a používán pro jednoduché měření
profesionálně. Pokud to omylem strčím do zásuvky na nevhodný
rozsah a poškodím ho (stalo se :-)), tak nad tím mávnu rukou a vyhodím ho. Mám samozřejmě lepší a dražší přístroje, ale většinou sáhnu po tomhle.
Nevýhoda je že neumí AC proud. Měřicí šňůry to chce vyhodit hned a udělat si nebo koupit jiné. Rychle se přerušují vodiče. Jinak to svoji práci udělá a pro běžné měření je přesnost dostatečná. 8-)

...Přes různé kritiky a varování o nebezpečnosti, mám takovýchto
přístrojů několik. http://www.slevnuj.cz/cs/digitalni-multimetr-dt-83 0b/?gclid=CI-djZ_q8MoCFarpwgodB6kGjQ
Mám je po různých místech, tedy vždy po ruce....

Já mám úplně stejný typ, koupil jsem ho u Vietnamců asi za 40 korun českých (dvě piva). Měřím s ním jen baterky případně odpor drátů, na měření v elektrické síti to samozřejmě pro jistotu nepoužívám, na to mám DU10 ještě z časů her a malin nezralých.
Docela bych uvítal, kdybych u Vietnamců mohl ve stejné cenové relaci koupit třeba i regulovaný zdroj pro takové malé domácí žvýkání.

Podívejte se na parametry napětí a proudů /DC - stejnosměrné, AC - střídavé/.

Například UT20 má střídavé napětí AC pouze do 300 V, takže kdybyste čistě náhodou chtěl měřit něco v třífázovém přívodu k nějakému stroji (cirkulárka, domácí vodárna, míchačka na beton, atd.), kde je 400 V, asi by to nestačilo. V tom případě by to chtělo měřáček, který má rozsah i 500 V nebo 600 V, jako další typy.

Pokud byste čistě náhodou chtěl zkontrolovat i nabíjecí proud z nabíječky do akumulátoru, asi by se vám hodil proudový rozsah 10 A, protože 2 A by byly málo.
Navíc je dobré si zjistit, jestli je proudový rozsah 10 A jištěný (fused), obvykle mívá i samostatnou zdířku (svorku), protože při nějaké chybě zapojení a bez jištění je z měřáku škvarek.

Prozváněčka (bzučáková zkoušečka vodivého spojení) je stejná samozřejmost jako mít doma kladívko a šroubovák. Hodí se na kontrolu všech možných vodivých spojení. Mnohdy bývá spojená s nejnižším odporovým rozsahem 200 ohmů.

Pro elektroniky je výhodná zkušečka diod, která na dobrém vodivém přechodu v propustném směru naměří napětí na přechodu u křemíkových součástek asi 0,6 až 0,8V, u germaniových asi 0,2 V. Měřič zesilovacího činitele tranzistorů h21e je dobrý pro kutily elektroniky, kteří pracují s tranzistory. Běžný laik ho nepotřebuje. Podobně nepotřebuje měření kapacit, teploty... ačkoliv teploměr se občas hodí.

Laciné přístroje mají ruční nastavování rozsahu, draží mají i automatické nastavování, což někdo nemusí mít rád, raději si ho nastaví sám.

Na bezne domace veci stacia aj lacne. Na doma to nepotrebujes to mat kalibrovane s astronomickou presnostou. Ak ti vyhovuju funkcie/rozsahy, tak neni problem.
P.S> 10A rozsah ako uz bolo pisane u lacnych nemusi byt isteny a da sa nim merat len kratkodobo (do 10s apod) ptz sa v tom zohrieva nejaky odpor, pise sa to aj v navode. U ostatnych rozsahov obmedzenia nie su

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru