Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jaký typ kovu a tvar nejlépe detekuje detektor kovů

Dobrý den,

můj dotaz se Vám bude zdát ze začátku zřejmě praštěný, ale prosím dočtěte dokonce, ono to dává smysl :-D.

V rámci svého výzkumu (jsem ekoložka) řeším mapování našich velkých mlžů. Ráda bych založila transportní experiment v rámci kterého potřebuju dohledávat lastury mlžů v potoce. Napadlo mě využít detektoru kovů. Na lastury připevnit něco (pokud možno co nejmenšího) co by detektor kovů byl schopný detekovat (cca do hloubky 30 cm pod dnem) co by vydrželo určitou dobu ve vodě. Mohl by mi někdo, kdo má třeba s tímto zařízením zkušenosti,poradit, který kov a jeho tvar tyto přístroje nejlépe detekují?.... Napadlo mě využít buď pokované lepicí pásky nebo bezpečnostních etiket (takové ty tvrdé bílé pásky, co se lepí na spotřební zboží), ale popravdě jsem moc nepochopila, jak fungují. Sice jsem se dočetla, že obsahují dva kovové plíšky, ale netuším na jakém principu fungují ty detekční brány, které ten plíšek detekují.

Děkuji za jakoukoliv adekvátní odpověď :-)

S pozdravem Katka

Předmět Autor Datum
A mas uz nejaky detektor kovov? Ak ano tak si to vyskusaj, idealne aj s tou vodou, ptz to nemusi fun…
MM.. 11.02.2016 23:01
MM..
Inac co sa tyka detektora tak myslim ze na feromagneticke latky budu reagovat najviac, ptz vacsinou…
MM.. 11.02.2016 23:06
MM..
Děkuji moc za pomoc. Informace určitě využiju :-) S pozdravem Katka
Katarina422 14.02.2016 16:27
Katarina422
Na velké mlže by bylo možné přilepit indikační čipy RFID používané například v bezkontaktních kartác… poslední
náhodný 14.02.2016 18:04
náhodný

A mas uz nejaky detektor kovov? Ak ano tak si to vyskusaj, idealne aj s tou vodou, ptz to nemusi fungovat potom vo vode, asi to bude zavisiet aj od kvalit toho samotneho detektoru.

Co sa tyka nalepiek na tovare tak treba rozlisovat RFID (s chipom ktory normalne odpoveda ked sa vybudi - napatie pre napajanie chipu sa naindukuje pomocou cievky silnym magnetickym polom ktore vytvara citacka), alebo starsie/bezne pouzivane su skor jednoduchsie, tuto ich mas vymenovane https://en.wikipedia.org/wiki/Electronic_article_s urveillance
Principy su rozne ale k tomu potrebujes prislusne "budiace" a detekcne zariadenie (zavisi od pouziteho typu ochrany), v obchodoch neni pri dverach detektor kovov, to by pipal u kazdeho :)

Inac co sa tyka detektora tak myslim ze na feromagneticke latky budu reagovat najviac, ptz vacsinou to je asi o tom ze sa meni indukcnost cievky ak sa do jej stredu dostane ta latka, ale vzhladom na to ze existuje trilion roznych typov, tak to bude rozne. Skus si najst cosi googlom alebo eshop tam su kategorie ze aj pod vodou (ale mozno nepotrebujes nutne podvodny ptz sa nejdes potapat, pozri si aj ine katregorie :), a mozno tam bude aj napisane ze na jaky material to najlepsie reaguje, pripadne sa opytaj predajcu/vyrobcu/apod

Na velké mlže by bylo možné přilepit indikační čipy RFID používané například v bezkontaktních kartách, bezkontaktních klíčích ke dveřím apod. ale tím by se znečistilo životní prostředí, protože i při úhynu nebo odplavení někam daleko by čipy bylo možné stále detekovat. Navíc je možnost čipování opravdu šílená. Vzdálenost 30 cm, které máte na mysli při zavrtní mlžů do bahna by byla zřejmě pro používané čtečky reálná. Takže RFID čipy - NE.

Možná by stačil pouze jakýsi pasivní radiomaják, jednoduchý čip bez dat, který se dá indikovat pouze vysílačem na přesně dané frekvenci, který odpoví přijímači lokalizátoru, podobně jako je to ve vašem původním záměru hledačem kovů. V řekách a dalších vodách je kovových materiálů spousta a budete mít spoustu falešně pozitivních nálezů. Možná udělat selektivně odlišitelné dvojice kovů, pro potvrzení, že se jedná o právě váš objekt tím, že budou současně indikované dva kovy. U hloubek 30 cm by ale plocha kovové části musela být dost velká, zkuste se zeptat hledačů pokladů, do jaké hloubky najdou drobné předměty velikosti mince.

Lepší by bylo označení nějakým materiálem, který časem sám degraduje, rozpadne se na neškodné přírodní látky. Chtělo by to najít nějaký jiný způsob označování a lokalizace i s ohledem, aby sledovaní mlži nebyli nápadní pro případné predátory, nebo aby jim to nepřekáželo v životě a úkrytu, a bylo to dočasně trvanlivé.

Ornitologové ptáčky kroužkují, včelaři označují matky podle věku barevnou značkou na zádíčkách (mezinárodně bílá, žlutá, červená, zelená, modrá), případně si můžete udělat váš vlastní kód ze dvou barev, ale ty by na povrchu lastury dlouho nevydržely nebo by zmizely pod vrstvou dalšího nárůstu. Nebo nalepit štítky s čárovým kódem, ale to by bylo možné pro mlže, kteří při poklesu vody zůstanou viditelné nebo jen mělce v bahně, ale to není zřejmě váš případ sledování migrace.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru