Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vysvětlení problému se zásuvkami

A teď Vám tedy vysvětluji:
1) Wattmetr nelze zapojit do zásuvky ve zdi, protože měří výkon a k tomu potřebuje měřit nejenom napětí (236V, 50Hz, ale i proud udávaný v Ampérách a ten se v zásuvce jaksi nenachází, pokud tam současně není připojen i spotřebič.
2) Změřil jste tedy NAPĚTÍ 236V (frekvence je nepodstatná - nemůžete ji ovlivnit), ovšem toto napětí jste změřil BEZ ZÁTĚŽE. Podle toho, co popisujete, je někde mezi špatně fungující zásuvkou a zdrojem elektřiny (přívodem) špatný spoj, který při zatížení Vámi udávaným výkonem cca 1,5kW způsobí snížení napětí a tím i výkon spotřebiče. Proč to neukáže voltmetr? Protože je záměrně konstruován tak, aby odebíral proud co nejmenší a tak svým minimálním odběrem nezatěžoval zdroj a tím neovlivňoval přesnost měření.
Jak z toho? Jednoduché, ale trochu méně bezpečné - tedy POZOR na úraz elektrickým proudem:
A) Připravte si tak dlouhý izolovaný vodič, aby Vám pohodlně stačil mezi oběma zásuvkami a spolehlivě jej připojte k jednomu z vodičů měřáku a spoj dobře zaizolujte.
B) demontujte izolační kryt/víčko zásuvky, která je vadná a k pravé zdířce (modrý vodič, nebo propojka z kolíku-podle druhu sítě) připojte druhý konec prodlouženého izolovaného zkušebního vodiče.
C) do neposlušné zásuvky zapojte zapnutou žehličku, nebo vařič, voltmetr přepněte na rozsah schopný změřit 400V a druhý měřící hrot vsuňte do pravé zdířky správně fungující zásuvky - změřené napětí by mělo být nejvýš v řádu jednotek Voltů. Pokud je vyšší (např. 30V), je někde uvolněný spoj nuláku. HLEDEJ Šmudlo :-D
D) postupujte podle bodu "C" i v druhé dutince (hnědý, černý, nebo šedivý drát, nepropojený s kolíkem) a totéž v opačné zdířce "zdravé" zásuvky - pokud naměříte napětí v řádu jednotek Voltů, je to vpořádku. Pokud je rozdíl v desítkách Voltů, je vadný spoj na fázi.
Pokud naměříte cca 400V, je tato zásuvka napojena z jiné fáze a nelze takto nic podstatného zjistit. Potom zbývá jen změřit napětí pouze na "nemocné" zásuvce se spuštěným a vypnutým spotřebičem - rozdíl mezi měřeními by neměl být větší než v jednotkách Voltů - je-li vyšší a při měření dle bodu "C" bylo vše vpořádku, je vadný spoj na fázi. A opět: HLEDEJ, Šmudlo, hledej :-D

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny