Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Malování

Dobrý večer, předem se omlouvám zkušeným mazákům, kteří mají tyto věci v malíčku, ale chtěl bych Vás poprosit o radu ohledně malování. Situace se má takto, seškrábal jsem místnost, zapravil tmelem trhliny ve zdi, stropě + zahladil a celou místnost na penetroval.

Nyní bych potřeboval poradit, jak mám dále pokračovat s malováním. Místnost budu mít dvěmi barvami (bílá, zelená) na protilehlých stěnách. Zajímá mě, kolik nátěrů budu muset udělat, co vše bych si měl kromě barvy a válečku koupit, popř. jakou značku barvy máte ověřenou, chtěl bych si už koupit nějakou lepší / kvalitnější (dražší?) a kolik bych té barvy měl koupit.

Jedná se o dvě místnosti 3x4m x 2,5m výška a druhá atypická ve tvaru U (komín), ale cca. stejné rozměry. Musím v místnosti rovnat stěny?

Předem děkuji za každou radu :-)

Předmět Autor Datum
rada amatera (nejsem profik, ale maloval jsem uz mnohokrat): 1) barva (muj tip): netusim odkud jsi,…
filuna 23.01.2016 09:47
filuna
Zdravim. Je otazka jak ty vase steny vypadaji po seskrabani, jakoze jestli je rovna a nebo hrbolata…
pospa65 23.01.2016 10:38
pospa65
Dobrej, váleček a mřížku kupte jednotlivě, ne tu sadu za 50 kč. Na ten váleček toho moc nenaberete a…
radek2 23.01.2016 13:31
radek2
Zdravím, nám malíř na první vrstvu použil barvu Remal(stačí i Primalex), na další již kvalitní HET.
trtr 23.01.2016 13:34
trtr
Všem děkuji za rady a tipy, ale ještě mě zajímá jedna věc, když jsem škrábal ty zdi, tak jsem v někt…
Assassin 24.01.2016 10:06
Assassin
V úvodu píšete: seškrábal jsem místnost, zapravil tmelem trhliny ve zdi, stropě + zahladil a celou…
Kurt 24.01.2016 10:20
Kurt
Mám zahlazené trhliny co byly pod původní barvou na stěnách a stropě. Ale po seškrabání jsem omylem…
Assassin 24.01.2016 10:40
Assassin
Nepochopuil jsem, jak jdou hluboké. Zkusil bych to namokro srovnat hladítkem, pokud je to hlubší, pa…
Kurt 24.01.2016 18:44
Kurt
Na rýpance a prasklinky se osvědčil tak zvaný šlehaný ONTIME tmel v kelímku. Konzistence jako měkouč…
náhodný 24.01.2016 12:45
náhodný
http://www.slovnik-synonym.cz/web.php/slovo/paperi…
rokator 24.01.2016 17:45
rokator
Zdravím, pokud je to něco jako Finiš Pasta, tak pozor na větší nerovnosti, po zaschnutí se mírně pro… poslední
trtr 25.01.2016 10:37
trtr
Takze prvne vsude i tam kde bude barevny odstin zalicte bilou ridkou barvou, az vam to proschne tak…
pospa65 24.01.2016 19:13
pospa65

rada amatera (nejsem profik, ale maloval jsem uz mnohokrat):
1) barva (muj tip): netusim odkud jsi, ale u nas v Praze na Bohdalci je firma ADEX a ta ma barvy ADEXMAL a s tema maluju uz 20 let - nekolikrat byt, nekolikrat chalupu - neznam lepsi barvy, super kryjou, zarej jak das, a kdyz jem po 6 letech potreboval stejnej odstin, abych jen tak narychlo zapravil detsky cmaranice, tak mi podle cisla namichali barvu, ktera sedela jak prdelka na hrnek. Tim ale rozhodne nerikam, ze neexistujou jiny dobry barvy. Na kazdy barve je uvedeno na kolik je m2 tak si spocitej m2 a vynasob to 2 a vyjde ti, kolik potrebujes barvy.

2) Zacit stropem, dve vrstvy - stropem se zacina proto, aby sis pak nezacakal steny, to je asi jasny. Mam pocit, ze se ma malovat od okna pryc a tahy jednim smerem, ale ja to mastim jak mi to prijde pod ruku a zadnej moji-pychu-urazejici problem jsem nezaznamenal, ale ja si za beznyho provozu zas tam moc detailne steny a strop neprohlizim ;-)

3) Pac jsi to napenetroval, tak muzes rovnou valeckem. Ten ja pouzivam nejradsi. S tou prodluzovaci tyci se dostanu vsude a nemusim chodit po staflich. Pokud by byl povrch nenapenetrovany, tak bych prvni vrstvu udelal asi stetkou (aby se mi nekde nenamotalo neco na valecek - nicmene tys to i oskrabal, tak neni co resit). Jedna prakticka rada - kdyz chodis s tyci po byte, tak nezvedej moc nohy - protoze civis nahoru tak se ti snadno muze stat ze slapnes do kyble nebo vanicky s barvou. Kdyz se souras, tak to maximalne nakopnes.

4) Ja osobne barvu neredim vubec - je to takova husta cvachta ale valecek to nanese pekne a drzi to bezpecne. Pokud redit, tak u ADEXmalu se redi jen max do 10%. Ale fakt bych to nedelal.

5) Pak steny, taky dvakrat. Vic neni potreba. Nejdriv udelat rucne hrany (proste tam, kde barva konci - v rozich, u stropu atd.), zbytek valeckem. Pokud budes mit barvu od stropu odskocenou (asi to ma nejakej odbornej nazev, ale proste pokud nebudes mit zelenou az ke stropu, ale nechas si tam treba 10 cm bily) tak samozrejme musis nejdriv pri malovani stropu pretahnout az nas stenu a pak si nejak poradit s tou linkou. To je neco co jsem do dneska moc dobre nezvladnul, ale alespon par zkusenosti:
a) protoze to s nejakou tou malirskou oznacovaci snurou neumim, tak si na kus prkynka udelam znacku (treba 10 cm) a to pak pouzivam na odmerovani od stropu. Pak jdu podle steny a delam si tuzkou tecky cca po 1m
b) pak jsem pouzival zakryvaci pasku, ale bacha, jak jsem teprve nedavno zjistil, je jich vicero druhu - zluta na normalni povrch, ruzova na citlivej povrch (my mame steny cistlivy, takze pouzivam tu) a modra na ven (a mozna jeste mraky dalsich) - kdyz jsem pouzil tu zlutou, tak pri strhavani sly dolu i kousky malby pod tim. Ruzova je o dost lepsi, ale bohuzel i tady jsem neco odlepil. no, ja to pak zatmelil a rucne dodelal linky a v poho, ale jak to rict - nepotesi to no. nejlepsi je asi udelat linku rovnou rucne, jde jen o to jak vyticit tu lajnu. Kdyz ji nejak vytycisis, tak moje zkusenost je, ze nejlepsi na linky je takova mala tvrda hranata stetka (rozhodne ne nejakej malinkatej steteckek, to se unamacis k smrti). Kdyz bude meka a mit dlouhy chlupy,. tak kdyz na ni trochu vic zatlacis, tak hned vykresli obloucek. No, chce to si s tim hrat, ale ber to v klidu - jednak se to da snadno opravit (pretrit bilou z druhy stran) a jednak je to jenom zed.

6) Koupil bych si valecek velky, nejaky slusnejsi (sahni na nej a rid se vlastnimi pocity -k dyz je prijemnej tobe, bude prijemnej i tvoji stene) Pak nejakej mensi na hur pristupny mista, nebo na osteni oken + vanicku a mas hotovo. Vic veci netreba.

Profesionalni maliri me mozna v mnohem opravi, nicmene to takhle delam uz desitky let a v poho. Zadna velka veda to fakt neni.

Tak hodne stesti a smele do toho

Zdravim. Je otazka jak ty vase steny vypadaji po seskrabani, jakoze jestli je rovna a nebo hrbolata atd. Kdyz na ni nanesete nejaky nater a hlavne barevny odstin tak vse hrbolate a spatne oskrabane vystoupne. Onehda jsem maloval u mati, musel jsem skrabat a radeji jsem nanesl novou fajnovou, krcalek 2 krat 3 metry. samozrejme natahovat fajnovou nemusite pokud to mate tak nejak pekne oskrabane. Jsou barvy i s piskem ktere vam udelaji hrubsi vzorek na zdi a vypada to jako fajnova. Ja bych zvolil jako barvu Dulux, krasne se s ni dela a nedela to fleky, u vas tak 2 baleni. Jako bilou trebas Remal nebo nejakou kvalitnejsi bilou( jsou procenta belosti) vse vam poradi ve specializovanem obchode kde se na natery a barvy zameruji. Spotreba je psana na baleni, zmerte si pokoje kolik je to m2 bile a kolik barvy m2. S tou bilou pocitejte tak 3 az 4 natery, prvni ridkej a ty 2 az tri hustci ale ne zase moc tak akorat. Uvidite podle toho jak to na tom penetraku bude kryt treba 3 natery budou stacit. U tech barev staci 2 natery, nemusite to redit, dela se s tim tak jak to je naredene od vyroby max 10 % vody kdyz toho potrebujete vice. Jinak si kupte teleskop na valecek, valecek, mrizku a sezente si kyblik kam mrizka v pohode vleze a muzete otirat valecek, hlavne valecek nenamacejte cely a otirejte jej o barvu na povrchu at vam neplave, nedela to vrstvy na zdi a necaka vsude kolem. Jeste stetec na obtahovani rohu, nevim mozna tam budete mit lepici malirske pasky ale i tak ho budete potrebovat a zarohak za radiator( stetec)a nakonec nejake igelitove prikryvky. Klidne se zeptejte v obchode, oni uz budou vsechno vedet.

Dobrej, váleček a mřížku kupte jednotlivě, ne tu sadu za 50 kč. Na ten váleček toho moc nenaberete a všude cáká. Spotřeba : to na kýblech je zbožné přání výrobců ( spotřebu zkouší na absolutně rovných hladkých nenasákavých površích)já z kyble 15 kg udělám 45 m2 ve dvou vrstvách. Počítejte dvě vrstvy na malbu bílou i zelenou. ( nejčastěji používám řadu od Remalu).

Všem děkuji za rady a tipy, ale ještě mě zajímá jedna věc, když jsem škrábal ty zdi, tak jsem v některých místech zajel trochu do omítky, musím toto nejprve zarovnat nějakým tmelem nebo existují nějaké barvy, které tyto nerovnosti zakryjí, popř. se to po dvou nátěrech zamaskuje samo barvou?

Už vím že budu muset malovat dvakrat, ale ten první nátěr stačí pouze bílý, nebo už mám použít tu barvu? Díky, Martin

V úvodu píšete:

seškrábal jsem místnost, zapravil tmelem trhliny ve zdi, stropě + zahladil a celou místnost na penetroval

A nyní se ptáte:

když jsem škrábal ty zdi, tak jsem v některých místech zajel trochu do omítky, musím toto nejprve zarovnat nějakým tmelem

Tak máte tu zeď vyspravenou, nebo ne?

Na rýpance a prasklinky se osvědčil tak zvaný šlehaný ONTIME tmel v kelímku. Konzistence jako měkoučké pápěří nebo našlehaná jemná bramborová kaše. Je bílý, dobře se s ním pracuje, stačí na špičku kulatého starého příborového ocelového nože, nebo dobře ohebnou ocelovou špachtličku. Na chvilku je to zaschlé, ale lepší je to nechat trochu déle - viz návod na stránce 86-slehany-tmel

Takze prvne vsude i tam kde bude barevny odstin zalicte bilou ridkou barvou, az vam to proschne tak se objevi vsude ty praskliny a diry ktere trebas zatahnete sadrou nebo nejakym malirskym unitmelem jak pise kolega nize. Spachtli a nebo skrabkou do hladka je to fuk. Kdyz vam to nepujde zahladit tak to nechte cca 5 minut tvrdnout a pak to zahkladte namocenym stetcem v te ridke bile barve. Kdyz by jste hledal diry pred nanesenim barvy tak ani za Boha na te oskrabane omitce to nebudete mit zapravene vse, to by jste musel byt Terminator nebo co. Proste vsude to vymalujte ridkou bilou, rika se tomu zacistovak. A potom si prvne vymalujte mista kde bude bila 2 krat az 3 krat podle toho jak to bude kryt a na konec vymalujte ostatni steny urcene na barevny odstin 2 krat barvou.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru