Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Bourání příčky v panelovém bytě

Zdravím všechny, a jdu rovnou k věci. Právě jsem se stal majitelem nového bytu a už před koupí jsem měl v hlavě představu jak bych chtěl byt předělat. Stavba nového jádra s koupelnou je samozřejmostí a s tím bych problém neměl, ale mám v plánu posunutí jedné nejspíše nenosné příčky a vyříznutí otvoru pro dveře do nosné zdi. Byl bych rád a budu vděčný za každou reakci lidí, kteří o tom něco vědí, nebo to dokonce osobně řešili. Ještě doplním, že se jedná o klasický čtyřpodlažní panelák, můj byt je v posledním patře, zeď ve které chci dveře má 15cm a příčka bude nanejvýš 7cm to ještě přesně zjistím.
Předem díky všem za reakce :-)

Předmět Autor Datum
Chtěl bych vidět, jak uděláš do panelu díru na dveře, to abys vyboural dynamitem, to je zaarmované a…
Rce 12.01.2016 23:33
Rce
No co teď tak hledám na internetu, tak jsou firmy co dokážou řezat i nosné panely, ale bez statickéh… nový
Frank Enstein 13.01.2016 00:00
Frank Enstein
Věřím, že na to jsou firmy, kaskadérů je hodně, oni v tom bydlet nebudou. Dobrou flexou se dokážou z… nový
Rce 13.01.2016 00:35
Rce
Vyříznutí otvoru pro dveře i v nosném panelu není zase až takový problém, notabene v posledním patře… nový
sHpy00n 13.01.2016 00:57
sHpy00n
Mám pocit, že tady bude spíš právní problém, než technický - jsou na to specializované firmy (nijak… poslední
Slepejš 13.01.2016 17:05
Slepejš

Chtěl bych vidět, jak uděláš do panelu díru na dveře, to abys vyboural dynamitem, to je zaarmované až běda! Ta nosná železa se nesmí přetnout, tím by se mohla narušit stabilita celého domu. Do nosného panelu nejdou dělat dveře. Sádrová příčka lze zbořit.

No co teď tak hledám na internetu, tak jsou firmy co dokážou řezat i nosné panely, ale bez statického posudku se nejspíše neobejdu... No příčka asi sádrová nebude, kousek zdi jsem oškrábal a byl to panel, ale jde poznat, že je slabší...

Věřím, že na to jsou firmy, kaskadérů je hodně, oni v tom bydlet nebudou. Dobrou flexou se dokážou zázraky :-). Možná by se to muselo nahoře a dole nějak svařit, ale bál bych se do toho pouštět. Přepižlání armování NOSNÉHO panelu nikdo nemůže povolit. Když to budeš dělat na černo, tak bych se v tom fakt bál bydlet.

Vyříznutí otvoru pro dveře i v nosném panelu není zase až takový problém, notabene v posledním patře. Je ale nutný statický výpočet. Obdobná diskuse zde již proběhla: Zásah do nosné zdi, žádost o stav.povolení. Posunutí příčky také není nemožné. Provedeno v našem paneláku dvě patra nad námi v síle 4 chlapů a 2 sochorů. Záleží na konstrukčním systému jak jsou příčky kotveny. V našem případě (jihočeská varianta T-06B) jsou příčky staticky zajištěny stavěcími šrouby v horních rozích rozepřením do stropních panelů a po stranách zafixovány dobetonováním.

Pro názornost. Na první fotce je patrná zazdívka původních dveří a řezaly se dva nové otvory vedle sebe. Je tam vidět ocelový ztužující rám navržený statikem. Bylo to v prvním patře čtyřpatráku.
Zbylé dvě fotky stav bytu po téměř kompletním vybourání příček bezhlučnou metodou. Tuším že páté patro osmipatráku.

[3758-2002-08-31-18-56-36-tn-jpg] [3760-2012-07-26-11-13-05-tn-jpg] [3762-2012-07-26-11-13-21-tn-jpg]

Mám pocit, že tady bude spíš právní problém, než technický - jsou na to specializované firmy (nijak levné), svépomocí bych neboural ani tu (7cm) zeď,notabene pokud nevíš do čeho jdeš, není to jako zbourat kousek Ytongu...
Horší ale je, že nosné zdi jsou většinou společnou částí domu (podívej se do stanov) a na tuto změnu (otvor pro dveře) potřebuješ nejen statika, výpočet, ale hlavně souhlas ostatních vlastníků společných částí (a mám pocit, že souhlas všech, nikoliv většiny)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru