Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Faze v levo

Jde o to, jak dávno je "dřív" :-D Ano, toto upozornění výrobce nemá žádný elektrikářský smysl.
Nejdřív nebyla elektrika, pak nebyly nulovací kolíky, ale jen dvě zdířky (fáze černá, nulák šedivý). Po vystoupení z mlh elektrikářského pravěku a vstoupení do dob ESE byl m.j. zaveden "nulovací kolík" a pracovní zdířky (fáze černá, nulovací a pracovní nula jsou zelené, u třífázového černá/červená/modrá fáze, zelený nulák). Kolík byl (a dosud je) konstruován tak dlouhý, aby se odpojil až po odpojení pracovních zdířek. Současně bylo navrženo třívodičové provedení instalací (220V), ale z důvodu úspory materiálu bylo schváleno dvouvodičové POUZE U PEVNÝCH ROZVODŮ s podmínkou, že fáze bude VLEVO a nulovací kolík spojen s nulovou zdířkou vpravo. Další významnou změnou bylo zavedení přezkušování elektrikářů (Vyhl.50/78 Sb.)a s tím další změna barev: Fáze černá/hnědá, nula modrá (pamatujete? Dřív to byla fáze :-) ), nulování("kostra") zelenožlutá. Jednofázové rozvody byly sice doporučeny třívodičové, ale dvouvodičové )zelenožlutý nulák/kostra byly dál povoleny. Další změnou byl vstup do EU spol. a (znovu)zavedení povinných TŘÍVODIČOVÝCH rozvodů s tím, že poloha "pracovních" zdířek byla lhostejná, ale v objektu má být jednotná. A nakonec jsme se stali obětmi zatím poslední inovace ČSN-EN 33-2000-4-41 a zaseopět máme stanovenu FÁZI VLEVO, fáze černá/hnědá/ŠEDÁ (pamatujete? Dřív to byl nulák :-) ), nulák modrý a kostra zelenožlutá.
Tak tuhle historii by měl znát každý elektrikář, aby nebyl překvapen při práci na každém zařízení, se kterým se v praxi může setkat. Navíc musí nutně znát i schválené postupy při kombinaci těchto systémů - které lze použít, co udělat nesmí a jak barvy a zapojení kombinovat při rozšiřování a opravách starých instalací
NUTNO PODOTKONOUT, že U POHYBLIVÝCH vedení (prodlužováky, přívody k přenosným spotřebičům...) je barevné značení stejné, ALE VŽDY JE VEDENO NULOVÁNÍ (KOSTRA) SAMOSTATNÝM VODIČEM, tedy nehrozí nebezpečí při jakémkoliv chybném, nebo odlišném zapojení pracovních vodičů (fáze, nulák). Pohyblivé přívody jsou mechanicky namáhány znatelně víc, než pevné rozvody a proto je nulovací "kostra" samostatná, elektricky nenamáhaná a pouze připravena chránit. Proto má být délka připojených vodičů upravena tak, aby při vytržení kabelu došlo nejdřív k přerušení pracovních vodičů, spotřebič přestane fungovat a až potom se vytrhl zelenožlutý ochranný vodič.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny