Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Strukturovana kabelaz v byte

Zdravim,

Idem robit prerabku el. rozvodov v byte. Som elektrotecnik, takze co sa tyka silovej casti, bude to zapojene tak ako ma byt. To pisem len aby som nedostal odpoved typu nechaj to elektrikarom.
Kedze ale zijeme v digitalnom veku, dennodenne pouzivame v bytoch a domoch aj informacne technologie, siete. Zaujima ma preto, akym sposobom vyriesit kablovacku na pripajanie TV, PC, telefonu, pripadne dalsich zariadeni.
Moja predstava je zhruba taka, ze v sucasnosti uz netreba tahat ziadne koaxialy a na vsetko vystacia kable typu STP (nejaka Cat 6a, alebo nieco take). Je takato predstava spravna ?
Dalsia vec v ktorej sa chcem uistit je topologia. Samozrejme, hviezdicova. Cize povedzme do obyvacky by som potiahol k dvojitej "LAN zasuvke" 2x kabel STP a ten by isiel rovno do predsieni . Takto do kazdej izby, kde je predpoklad umiestnenia TV, alebo PC (bola by zarucena znacna rezerva, ale tak pri cene kablov to je zanedbatelny cenovy rozdiel) . Je to spravne ?
Posledna vec, vsetky tieto kable by sa zbehli niekde na chodbe. No a tu je prave ten problem, neviem presne ako riesit toto vyustenie.
Ide o to, aby ked raz byt dokoncim, nemusel som tahat ziadne listy, vrtat diery pre kable, zasivat to pod koberce a podobne nezmysly. Je nejaky rozvadzac, alebo nejaka skrina, do ktorej by siel napchat WiFi router a ostatne veci potrebne na prevadzku takejto mini domacej siete ? A zaroven aby v tejto skrinke koncili spominane LEN zasuvky z izieb. Akym sposobom ich zakoncit ? Opat len zasuvky ?

Dakujem.

Předmět Autor Datum
Myslim, ze vse, jak to navrhujes je spravne. Pokud povede soubeh s elektrickym vedenim, lepsi pouzit…
JR_Ewing 12.01.2016 15:33
JR_Ewing
Dakujem, Pozrem sa na tie ramceky a rozvadzace. Este samozrejme som zabudol na antenne rozvody. Al…
Matfej 12.01.2016 17:02
Matfej
To WiFi na chodbe, no to samozrejme nie je nic moc, ale topologia bytu je taka, ze chodbu mam v stre…
Matfej 12.01.2016 17:06
Matfej
Zalezi co si od WiFi slibujete. Ja u vsech zakazniku rikam, ze WiFi z principu nikdy nenahradi kabel…
JR_Ewing 12.01.2016 17:17
JR_Ewing
Antena se, v bytovych dome, taha tak, ze zarizeni se retezi a pouzivaji se dva typy zasuvek: Prubezn… poslední
JR_Ewing 12.01.2016 17:20
JR_Ewing

Myslim, ze vse, jak to navrhujes je spravne. Pokud povede soubeh s elektrickym vedenim, lepsi pouziti stinenych, jak pisete STP, ale u kratkych vzdalenosti a malych prikonu vetsiny spotrebicu, ktere v bytech typicky jsou, pak by nemelo delat neplechu ani nestinene UTP.
Pokud chce clovek mit cisto, pak se da koupit maly rozvadec https://www.alza.cz/datacom-10-nastenny-9u-d235881 .htm?o=3 a do nej patchpanel https://www.alza.cz/datacom-10-12-port-d235885.htm ?o=4 , kde se ukonci vsechny kabely. Propojeni se switchem/routerem pak zajisti krakte propojovaci kabely.

Jo, k te wifi, chodba, navic uzavreny rozvadec nemusi byt nejvhodnejsi misto pro wifi. Bohuzel, dnes v dobe jednoucelovych krabicek jeji umisteni jinam, vzhledem k mnozstvi kabelu k ni vedouci a potrebe napajeciho zdroje, nepripada v uvahu. To je ale na rozmyslenou. Zavisle samozrejme na dispozici bytu a materialech.

Dakujem,

Pozrem sa na tie ramceky a rozvadzace.

Este samozrejme som zabudol na antenne rozvody. Ale tak tam je ta topologia najlepsia tiez hviezdica a viest to spolocne k antennemu zosilnovacu na chodbe. Ale to sa este rozhodnem ci vobec bude, kedze ani neviem ci ta spolocna antena v bytovke je vobec funkcna a ide v nej nieco :) Snad radia :D

To WiFi na chodbe, no to samozrejme nie je nic moc, ale topologia bytu je taka, ze chodbu mam v strede, cize svojim sposobom lepsie miesto nenajdem. Mozno by slo pouzit pripadne nejaku externu antenku, ak nieco take existuje, verim ze ano a vytiahnut ju mimo skrinky, alebo na dvierka, alebo podobne. Urcite to nezatvorim kovovou skrinou (ktora by mala byt aj uzemnena :D )

Zalezi co si od WiFi slibujete. Ja u vsech zakazniku rikam, ze WiFi z principu nikdy nenahradi kabel a pokud maji zajem o spolehlive a rychle pripojeni (NAS, televize, konzole.. vsechno co lze) necht pouziji kabel. WiFi, at jakakoli nrma nikdy tak kvalitni a spolehliva nebude. Novejsi normy jako 802.11n, 802.11ac a dvoupasmove routery maji tech antenek uz vetsi mnozstvi, nektere dokonce integrovane, aby se nerusila jejich geometrie.Coz vyrazne ztezuje moznost je "vysunout" ven jinak, nez s celym routrem. Moznosti je pochopitelne samostaný pristupovy bod (AP, jako oddelene zarizeni od routru, ten naopak muze byt bez wifi), ke kteremu povede jeden jediny sitovy kabel (ktery ho zaroven napaji). Ale to uz neni "all-in-one" reseni. Ja tak mam doma (po nekolika lokalitach) sit resenou takto, ale jsou to minimalne penize navic, ktere jsou pro mnoho lidi "zbytecna" investice. Vzdyt ta krabicka za petikilo (od providera) umi vsechno.. idealne kdyz k ni jde pripojit i pres USB disk, pak si tam rovnou budem ukladat i data.

Antena se, v bytovych dome, taha tak, ze zarizeni se retezi a pouzivaji se dva typy zasuvek:
Prubezna - rozbocovaci, s utlumem ze ktere se kabel pak vede k dalsi.
Koncova - ta je bez utlumu a zajistuje charakteristiky na konci retezu.

Hvezdicova topologie je pochopitelne take mozna, ale je treba centralni rozbocovaci prvek. Pak se pouziji pouze koncove zasuvky. Podminkou pripojeni (rozboceni) vice zarizeni je dostatecne kvalitni a silny vstupni signal.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru