Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Lze zapojit sporák do několika nezávislých bytových okruhů?

V panelovém bytě mám pět 16A okruhů s PEN provedením a potřebuji zapojit 6,5 kW varnou desku a 2,5 kW troubu. Varná deska má L1, L2, N a PE výstup, trouba je na jednu fázi. Prosím, nevěděl by si někdo rady s tím, zda je nějak možné napojit varnou desku na fáze z různých bytových okruhů?
Propojil jsem všechny N a PE výstupy z obou spotřebičů a připojil je k PEN z jednoho bytového okruhu. L1, L2 varné desky a fázi trouby jsem potom připojil k fázím ze třech nezávislých okruhů. Po zapojení pojistek fungovala ale pouze trouba, která byla fází i PEN připojena ke stejnému okruhu, varná deska nefungovala (jedná se o moderní desku s dotykovou regulací http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/1022282 1/). Jiné kombinace zapojení jsem již raději nezkoušel. Varná deska umožňuje jak zapojení do 3f, tak na 1f. Po připojení do jednoho okruhu bez problému funguje (avšak předpokládám, že jistič neutáhne plný výkon). Netušíte prosím, proč nefunguje na fázích z odlišných okruhů?

Předmět Autor Datum
Z popisu není úplně jasné následující: V rozvaděči jsou 3fáze? Tzn. 3f hlavní jistič, 3f elektroměr?…
JoDiK 12.01.2016 16:30
JoDiK
Tři fáze ke sporáku tahají proto, že dvě jdou pro sporák a jedna pro troubu.Na jednu fázi pojede spo…
iconek 12.01.2016 16:47
iconek
V každém případě však není dovoleno zapojit sporák tak, že každá fáze je napojena na jiný okruh, jiš…
mirektatra 12.01.2016 17:53
mirektatra
Já mám varnou desku, která toto zapojení umožňuje. Má (po rozdělení, defaultně jsou zalisovane v jed…
JR_Ewing 12.01.2016 17:55
JR_Ewing
Ano, možná bude mít, ale na tomhle by se mi opravdu vařit nechtělo.Ať počítám, jak počítám, tak při… poslední
iconek 12.01.2016 18:07
iconek
No to je snad jasné :-)
iconek 12.01.2016 18:04
iconek

Z popisu není úplně jasné následující:
V rozvaděči jsou 3fáze? Tzn. 3f hlavní jistič, 3f elektroměr? Takže například dva z těch pěti okruhů jsou na jednu fázi, další dva na druhou fázi a pátý okruh na třetí fázi?
K ověření stačí multimetr se střídavým napěťovým rozsahem aspoň 500V. Mezi L1 a L2 musí být 400V! Pokud tam naměříte 0V, tak je to jasné...
Já si totiž myslím, že problém je způsoben tím, že máte v paneláku standardní rozvaděč připojený na 1 fázi s 1f hlavním jističem a 1f elektroměrem, ze kterého je rozvedeno 5 okruhů - ale všechny z jedné fáze! Takže musíte desku provozovat jednofázově, tzn. že nespustíte všechny plotýnky najednou...
My si museli vyběhat výjimku, neradi to povolují, protože přívodní kabely v šachtě na chodbě paneláku na to nejsou dimenzované. I tak se na naší "3f" varné desce využívají nevímproč jen dvě fáze, takže sice zapneme všechny plotýnky najednou, ale ne na plný výkon.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru