Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Počet zásuvek na jeden okruh

Dobrý den,
mám takový dotaz. V létě plánuji rekonstrukci obývacího pokoje a ložnice a to se vším všudy, včetně nových elektrických rozvodů (z hliníku do mědi). Tyto dva pokoje by tedy měl být jeden okruh (jeden jistič) tedy dle normy nejvýše 10 zásuvkových vývodů.
Mám tomu tedy rozumět tak, že můžu mít na jeden obvod ve zdi max. 10 instalačních krabiček a bez ohledu na to, jestli je na krabičce dvou/tří a více zásuvka? Norma také dále nezohledňuje to, jestli mám z těch 10 povolených vývodů dalších X prodlužek, rozbočovačů apod.?
Dvouzásuvka se tedy nebere jako dvě zásuvky na dvou instalačních krabičkách, ale dvě zásuvky na jedné instalační krabičce?
Jen se ptám a dělám si jasno, abych pak nebyl překvapen až se bude dělat revize :))
Děkuji za případné odpovědi.
S pozdravem
Radim

Předmět Autor Datum
Ano, dvojzásuvka se považuje z hlediska ČSN - EN za jeden zásuvkový vývod. Z hlediska zatížení se uv…
mirektatra 06.12.2015 01:20
mirektatra
Pouze kopíruji: Záleží hodně na jaký účel - do jaké místnosti budou zásuvky vedeny. Zásuvky na spot…
iconek 06.12.2015 01:23
iconek
Děkuji za odpovědi, ano - zatížení bude přibližně těmito spotřebiči jak psal pan "iconek", tedy v ob… poslední
Radim24 06.12.2015 06:23
Radim24

Ano, dvojzásuvka se považuje z hlediska ČSN - EN za jeden zásuvkový vývod. Z hlediska zatížení se uvažuje cca 500W na jeden vývod, tedy X vývodů (krabic) - podle jištění (u průřezu 1,5 mm2 se jistí 13A, u 2,5 = 16A, ve specifických případech se proud snižuje i z jiných důvodů).
Pokud předpokládáte využití zásuvek jen pro obývací pokoje - bez výrazného zatížení, jaké by se předpokládalo v kuchyni, dílně, prádelně... nebude jistě předmětem kritiky revizního technika jejich větší počet.

Pouze kopíruji:

Záleží hodně na jaký účel - do jaké místnosti budou zásuvky vedeny. Zásuvky na spotřebiče velkých příkonů (2kW a více - pračka, myčka, el. trouba v kombinovaném sporáku) vždy jen jednu zásuvku na okruh. Též zásuvky nad pracovní deskou kuchyně je potřeba rozdělit alespoň na dva okruhy. Potom je užitečné oddělit obvod pro výpočetní techniku, pro napájení zabezpečovacíh o zařízení a třeba též pro ledničku. Vše záleží také na možnostech a úvaze investora, příkony a množství spotřebičů v domácnosti se zvyšuje a tudíž je lépe se příipravit na budoucnost určitým předimenzování m. 10 zásuvek na jeden okruh vidím jako použitelné řešení pouze pro místnosti typu ložnice, nebo jako okruh tzv. úklidových zásuvek, kde je v každé místnosti jedna hned u dveří a další jsou na chodbách.

Laicky řečeno, zhruba počítat s budoucím zatížením zásuvkového okruhu.
Pokud se jedná o OP a ložnici, stačí jeden okruh.Vždyť co tam bude zapojeno :max lampička a nabíječka, v obýváku televize, satelit, setopbox, nabíječka mobilu, notebok, Hi-fi)

Klidně dejte troj i čtyř zásuvky, tahat to pak prodlužovákama je na prd. :puff:

Děkuji za odpovědi,
ano - zatížení bude přibližně těmito spotřebiči jak psal pan "iconek", tedy v obýváku TV, nějaké DVD, lampička, hodiny, PC (k tomu modem, router, repro, atd.), někde dostupný vývod na vysavač a v ložnici na lampičky, nabíječky mobilů, opět vysavač atd., ale vývodů bych chtěl určitě více např. kvůli případné pozdější změně dispozice obývacího pokoje (např. výměna gauče místo stěny s TV a naopak, PC trochu jinde atd.), pochopitelně ty všechny vývody v daný moment by nebyly využity, jak říkám, jen kvůli praktičnosti při případné budoucí změně dispozice nábytku atd.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru