Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Domácí rybízová marmeláda

Marmeládu z rybízu děláme každý rok. Bílý nemáme, děláme samostatně z černého i červeného, někdy k černému přidáváme maliny (pokud se to sejde).
Rybíz pomeleme i se stopkama a listama na mlýnku na ovoce (máme starší asi z 70.-80. let) a šťávu necháme ustát v umělohmotném kbelíku do druhého dne. Pak po kile vaříme ve velkém kastrolu asi 15-20 minut za stálého míchání (nemusí se měřit, stačí se dívat na konzistenci - až se odpaří voda a šťáva začne houstnout). Během vaření sebereme "šum" z povrchu.
Pak přidáme cukr - originál recept je 1:1, ale my to nemáme rádi tolik sladké, tak dáváme u černého asi 50-60 dkg na kilo šťávy a u červeného asi 70-80 dkg - záleží dle cukernatosti a chuti rybízu. Spolu s s cukrem přidáme i želírku (pozor - nikoli želírovací cukr) dle návodu na sáčku (u černého toho může být hodně málo, černý rybíz má hodně pektinu a houstne sám o sobě). Po přidání cukru přivedem znovu k varu a po cca 1-2 minutách varu odstavíme, přidáme 1-2 polévkové lžíce citronové šťávy a 1 polévkovou lžíci rumu (Božkov) a zamícháme.
Ihned naléváme do sklenic a víčkujeme (my používáme zavírací sklenice). Nesterilujeme. Sterilizaci děláme jen u meruňkové marmelády, protože ta je háklivější, rybízová marmeláda se opravdu nekazí.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny