Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jaký typ termostatu objednat?

Dobrý den,
Termostaty TP 546 jsou vyráběné buď s kontakty pro ovládání běžných spotřebičů (kotlů, ventilátorů ap.), minimální spínaný proud je 250 mA. Nebo s kontakty pro ovládání elektronických obvodů, u kterých jsou spínané proudy od 20 do 300 mA.TČ ovládám přes PT-21 potřebuji do serie vložit TP 546, který bude umístěn v ob. pokoji (jižní strana) a při slunečném dni zablokuje TČ při stoupnutí teploty nad 23 st.C.V stávající referenční místnosti odpoledne sluníčko nesvítí takže TČ je stále v provozu a v místnostech na jih teplota vystoupí až přes 25 st.C. Až potud by problém byl vyřešen. Změřil jsem protékající proud přes kontakty PT 21, který je 1mA. Z praxe vím, že se udává max. možný proud , kterým je možné zatížit kontakty. Nyní jsem postaven před problém uváděného min. zatížení kontaktů viz výše. Bude Ter.TP 546 při tak malém průtoku 1mA funkční?

Děkuji za info.

flodur.

Předmět Autor Datum
Investoval jste do drahého a sofistikovaného zařízení na výrobu tepla a regulujete jeho chod takhle…
mirektatra 17.11.2015 20:06
mirektatra
Zdravím díky za info, vzhledem k tomu, že TČ jede dle ekvitermní křivky a v přehřívaných místnostech…
flodur 18.11.2015 13:15
flodur
Regulační pochod u Vás: (dle této informace) 1) správně nastavená ekvithermní křivka = TČ ohřívá jen…
mirektatra 18.11.2015 20:00
mirektatra
mirektatra: U vašeho návodu používáte trochu jiné názosloví kterému plně nerozumím, spíše jsem na ro…
flodur 21.11.2015 09:49
flodur
Neznám toto konkrétní TČ, ale rozumím tomu takhle: číslo křivky = označuje její strmost. čím vyšší č… poslední
mirektatra 21.11.2015 14:27
mirektatra

Investoval jste do drahého a sofistikovaného zařízení na výrobu tepla a regulujete jeho chod takhle primitivním způsobem? Vymyslete (nechte vymyslet) kvalitní regulační pochod podle Vašeho objektu, které bude "citlivě dávkovat" jen takové množství tepla, které nutně potřebujete. Termostaty v sérii Vám zcela jistě nebudou vyhovovat (jedna referenční místnost bude "nedotápěná"). Dobrá TČ mají vlastní regulaci (ekvitermní, snímání venkovní teploty...), pokud máte velký rozdíl v místnostech, regulujte ty místnosti, ne zdroj. Uvažujte, jakou dispozici a použití místností máte - u malých objektů nemá smysl regulovat odděleně každou místnost, pokud nejsou odděleny také stavebně (nezavíráte dveře...), protože se stejně teplo dostane všude... Pokud je jedna místnost přetápěná sluncem a ostatní topí dobře, instalujte termohlavici (klidně i programově řízenou).

Zdravím
díky za info, vzhledem k tomu, že TČ jede dle ekvitermní křivky a v přehřívaných místnostech jsou osazeny termoregulační ventily, pokusím se je doladit aby zavčas zavíraly,(mám však obavy zda to uhlídají). Poté by se vytápěly jen chladnější místnosti a přetápěné až při poklesu teploty. Taky jsem o této variantě uvažoval, ale více věřil v úsporu při zastavení TČ a nevzal jsem v potaz místnost, která bude ve stínu a nebude tudíž vytápěná.

flodur.

Regulační pochod u Vás: (dle této informace)
1) správně nastavená ekvithermní křivka = TČ ohřívá jenom tak teplou vodu, aby místnost, kde je nejméně dimenzovaný radiátor, byla při každé teplotě vyhřáta na požadovanou tepelnou pohodu, potom se TČ vypne a čeká, až teplota topné vody znovu klesne o nastavenou diferenci.
2) v nejpoužívanější místnosti instalovat pokojový termostat ALE ŽÁDNÉ TERMOHLAVICE, které by jeho funkci rušily
3) v ostatních místnostech instalovat termohlavice (možno i programovatelné)

Nastavení ekvitermní křivky - základ:
při nastavování systému podle dvou teplotních bodů
a) Při VENKOVNÍ teplotě + 15C nastavit teplotu VRATNÉ vody z radiátorů tak, aby i v "nejchladnější" místnosti, VE KTERÉ JSOU TERMOHLAVICE NAPLNO, bylo správně teplo
b) Při venkovní teplotě - 15C nastavit teplotu VRATNÉ vody z radiátorů tak, aby i v "nejchladnější" místnosti, VE KTERÉ JSOU TERMOHLAVICE NAPLNO, bylo správně teplo
při nastavování sklonem křivky
a) pokud při VENKOVNÍ teplotě +15C je nejchladnější místnost (viz předchozí bod "a)" ) nedotopená a při -15C přetopená, snížit strmost křivky (zmenšit číslo strmosti) a současně posunout křivku výš (zvýšit teplotu křivky)
b) pokud je místnost přetopena při +15C i při -15C , nechat strmost bez změny a snížit teplotu křivky (snížit číslo teploty křivky)
POZNÁMKA: Všechny změny nastavení křivky provádět po velmi malých krocích (desetiny hodnot - 0,5C) a vyhodnocovat s odstupem nejméně 2 dnů, až se vyrovná tepelná setrvačnost budovy.

mirektatra:
U vašeho návodu používáte trochu jiné názosloví kterému plně nerozumím, spíše jsem na rozpacích s porovnáním jednotlivých úkonu uvedených v Tabulce pro nastavení termostatické křivky TČ. Přikládám Tabulku v přiloze a prosím o upřesnění v jejím smyslu při nastavování sklonu křivky, podobně jak jste uvedl výše, pod bodem a)i b).

Děkuji za info a váš čas.

flodur.

Neznám toto konkrétní TČ, ale rozumím tomu takhle:
číslo křivky = označuje její strmost. čím vyšší číslo, tím větší strmost, tedy tím více se změní teplota topné vody při změně venkovní teploty (obrazně- venku klesne o 5C, teplota vody stoupne o 20C při vysokém čísle, o 5C při nízkém čísle)
posun křivky topení = posouvá křivku s nastavenou strmostí nahoru, nebo dolů od základu z výroby (obrazně- při venkovní teplotě -1C regulátor nastaví teplotu vody na 30C nastavenou z výroby, nebo ji posune o nastavený rozdíl nahoru, nebo dolů)
útlum křivky = v naprogramované době útlumu sníží o nastavenou hodnotu teplotu topné vody podle předchozích bodů (obrazně - regulátor vypočítá momentální teplotu podle změřené venkovní teploty+nastavené strmosti křivky+korekci posunu křivky a výsledek sníží o nastavený útlum. Například pro režim NOC, nebo NEJSEM DOMA...

Obecně: Toto nastavování je určeno kvalifikované obsluze, přičemž základní výchozí nastavení a instruktáž má provést "odborník na regulaci", tedy instalační firma/dodavatel technologie.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru