Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Pripojeni nove dalsi zasuvky k 2 dratove

Já osobně preferuju třídrátové zapojení je to kapku bezpečnější (i když s ohledem na dvoudrátový zbytek jen kapku). Také CYKY ve dvoudrátovém provedení stojí skoro stejně jako v třídrátovém. O cenách třífázových čtyřkolíkových a pětikolíkových zásuvek ani nemluvim.
Nemusím připomínat, že takové věci by měla dělat osoba s elektrotechnickou kvalifikací alespoň znalá (dle §6 vyhl. 50/1978sb.), nebo by to takto kvalifikovaný člověk měl alespoň prohlédnout. Elektřina je médium nebezpečné a není radno si s ní zahrávat.
Jinak dost záleží na situaci, třeba k čemu bude ta zásuvka sloužit. Pokud to bude něco, čeho se budete často dotýkat, tak rozhodně dát 3 dráty a nejlépe ještě chránič (u dvoudrátu určitě nebude a i kdyby byl, jsou jeho možnosti dost omezené).

Normy připouští přejít z dvoudrátu na třídrát rozdělením žlutozeleného vodiče PEN na žlutozelrný vodič PE (barva je stejná, ale funkce už není sdružená) a modrý vodič N (pracovní nula, podle současných norem střední nebo pracovní vodič). Opačně to už nelze - v žádném případě tyto dva vodiče není možné spojit.

Pokud by měl zůstat jeden drát nevyužitý, volba je jasná. Rozdělit PEN na PE a N (normálně z té poslední zásuvky odvést z kolíku žlutozelený a z té pravé svorky modrý, teda pokud se napojujete v zásuvce, ale v bytové rozvodnici by měl být postup podobný). Je to v souladu s předpisy a aspoň se u té poslední zásuvky nemusíte bát, že si přivedete fázi na kostru (hrozí to při přerušení vodiče PEN kdekoliv po cestě, nevím jak často se to stává, černou kroniku nesleduju, ale prý se to stává).

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny