Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Absorpční ledničky - princip

Absorpční lednice má hermeticky uzavřený, nízkotlaký systém a pohon chladiva v něm zabezpečuje rozdělování a slučování (absorbování) dvou rozdílných chemikálií, které se snadno oddělí zahřátím a samovolně spojují (při nižší teplotě). Dál potom putují rozdílnými částmi potrubního rozvodu a rozdílný tlak v něm je způsoben jak plynnou a kapalnou fází chemikálie, tak průřezem trubkového vedení a váhy roztoku (rozdělený - absorbovaný):
Chladicí médium se zde rozpouští ve vodě (je absorbováno čili pohlcováno v pohlcovači čili absorbéru). Čpavková voda pak proudí (vytlačována těžší vodou bez čpavku) do absorbéru, kde je ohřívána topným tělesem a čpavek z ní odpaří. Zatímco se voda vrací (vlastní vahou) do pohlcovače, proudí (plynný) čpavek do kondenzátoru (zkapalňovače) tvořeného meandrovitě vedenou trubkou s chladicími žebry na zadní vnější straně chladničky. Při postupném ochlazování čpavek zkapalní a nateče do výparníku uvnitř chladničky. Ve výparníku se čpavek vypařuje a odebírá teplo.

Při chlazení je odnímáno teplo. Toho lze dosáhnout odpařováním chladicí kapaliny.

Absorpcí plynného čpavku vodou v absorbéru vzniká podtlak, který odsává páry z výparníku. Odpařování kapalného čpavku je urychlováno pomocným plynem, např. vodíkem.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny