Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Radar na Sněžném

Zdravím,
jako malý kluk jsem jezdíval na tábor na Sněžné. Kdo tam někdy byl, jistě si vzpomene na radar, jak se tam v lese točil. Když jste byli u něj, bylo slyšet zlověstné šumění toho, jak rameno sviští vzduchem.
Moje otázka je:
nemáte někdo nějakou fotku toho, jak tenkrát ten radar vypadal? Teď už je tam jen jakási kopule a nejsem schopen nic vygooglit.
Díky moc

Předmět Autor Datum
Dobrý den,zadejte si Buchtův kopec:-) http://foto.mapy.cz/505874-Buchtuv-kopec-radar-RLP watch
Lubomír 04.11.2015 13:25
Lubomír
Ano. Tzv. Buchťák. Vzpomínám si. Něco jsem už vygooglil, ale nemůžu vůbec najít nějaké historické fo…
Roman - Boskovice 05.11.2015 09:25
Roman - Boskovice
ani tak žiadnu historick fotku nenájde,nenájde to ani yahoo,ani bing,asi nikto na nejaký web histori… poslední
audax 07.11.2015 10:03
audax
Svého času kdysi dávno jsem dělal na Řízení letového provozu v Ruzyni - programy do počítače Nova II…
Rce 04.11.2015 21:55
Rce

Svého času kdysi dávno jsem dělal na Řízení letového provozu v Ruzyni - programy do počítače Nova III na zpracování radarového signálu. Původně měl tento sekundární (=přijímající údaje z odpovídače v letadle) radar sloužit jako přehledový pro řízení provozu nad celým Českem a Slovenskem (tehdy Československá republika). Neosvědčil se, byl nahrazen přehledovým radarem Thompson který je k vidění na silnici do Hostivic u Prahy, vpravo na kopci. Tento radar těžko svištěl vzduchem, pokud mi paměť neklame, tak měl jednu otáčku za 8 sekund, radar pro přiblížení na letiště (approach) měl otáčku za 4 sekundy. Tenkrát to bylo tajné, protože radar na Buchťáku byl docela průšvih. Byl Sovětské výroby, takže metr žádná míra a kvůli nepřesnosti toho radaru (a také hrála roli velmi drahá trasa signálu do Prahy na Ruzyň) se měly boční rozestupy 10 kilometrů letadel zvětšit na 20 Km ale to naštěstí neprošlo mezinárodní leteckou inspekcí. Tak se tento radar (nevím už co to všechno kolem stálo, ale určitě hodně) v tichosti odstavil a použil Thomson v Praze.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru