Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem LED pásky - jas jakoby mění intenzitu, pulzují cca ve vteřinových intervalech

Dobrý den, instaloval jsem do kuchyňské linky CCT LED pásky SAMSUNG 5630 24V .
1) První okruh je připojen na jednu řídící 2,4Ghz jednotku (dálkové ovládání) a je nad pracovní deskou (délka cca 2,4 m). Zapojil jsem ho a vše super. Krásně svítí, stabilně, stmívání a míchání barvy světla bez problémů.

2) Druhý okruh je v horních skříňkách a připojen na druhou řídící jednotku 2,4 Ghz (délka cca 1,2 m). Skříňky jsou 3, takže pásek je rozdělen na 3 kusy a ty jsou propojeny 3 žilovým vodičem vedeným skrytě uvnitř skříněk. Zapojil jsem ho a vše super. Krásně svítí, stabilně, stmívání a míchání barvy světla bez problémů.

ALE !!!! Jakmile zapnu oba okruhy najednou, tak ten okruh, který stmívám jen na cca 10% až 40% výkonu začne pulsovat ve zhruba vteřinových intervalech (jakoby mění intenzitu světla). Né sice razantně, ale ruší to a je to viditelné ! Pokud přidám intenzitu na 50% a více, jev se ztrácí. Nebo možná neztrácí, ale intenzita svitu LED už možná jev zamaskuje.
Pokud vypnu jeden z okruhů, pulsování ihned přestane.

Zdroj mám silný, řekl bych možná až předimenzovaný 150W / 24V - tento: http://www.ledshopik.cz/ledshopik/eshop/7-1-ZDROJE -TRAFA-PRO-LED-PASKY/73-2-Vodeodolne-KLASIK-24V/5/ 2729-Napajeci-zdroj-pro-LED-pasky-150W-6-3A-24V-IP 67-KLASIK . Zdroj samozřejmě nápájí obě řídící jednotky paralelně.

Už si s tím nevím rady. Nesetkal se s tím někdo ? Může to být tím paralelním zapojením okruhů ? Nemám raději pořídit dva slabší zdroje a každý okruh napájet vlastním zdrojem ? (ale zase nechtěl jsem mít na lince spoustu krabiček a několik zdrojů). Může to být tím prodrátováním 3 kusů pásku horních skříněk tím 3-žilovým vodičem ? Nebo spíš něco nezvládá zdroj ? Špatné pájení, které se projeví až při zapnutí obou okruhů apod .. ?

Díky moc za jakékoliv rady nebo typy či postup řešení.

P.

Předmět Autor Datum
Další poznatek: 3) Zkusil jsem oba okruhy zapojit na jedinou řídící jednotku (nejprve na jednu a po…
tentacle 31.10.2015 01:37
tentacle
Pulzní zdroj a dvě zátěže s podobnou frekvencí asi nedělá dobrotu, možná by pomohlo přidat kondenzát…
Václaff 01.11.2015 00:58
Václaff
Neznám toto zařízení, ale předpokládám, že ovladač má nějaké přepínání kanálů a že ty kanály nebudou…
czcharlie 31.10.2015 10:48
czcharlie
Díky moc za názory. Ano, dva samostatné zdroje asi budou řešení ( doufejme ) . Na zahraničním fóru j…
tentacle 01.11.2015 12:39
tentacle
Nikde nevidim ze jak hruby a jak dlhy drat tahas od zdroja k tym menicom. Ono to tiez neni jedno, ak…
MM.. 02.11.2015 11:52
MM..
No moc dlouhé ty přívody nejsou. Od zdroje k řídícím jednotkám je to jen dírou v horní skříňce tak c…
tentacle 02.11.2015 13:39
tentacle
Nemusi, keby zdroje nerobil debilny cinan. Ale je to najjednoduchsie riesenie kupit proste dva. Zauj…
MM.. 02.11.2015 13:44
MM..
JJ číňan vyrábí už skoro vše, co naděláme :) Zdroj má vyvedený na straně 24V krátký silnější 2-žilov…
tentacle 02.11.2015 14:47
tentacle
Tak dnes přišly ty 2 samostatné zdroje (2 x 60W 2,5A ). Vyměnil jsem tedy ten jeden 150W za tyto 2 n… poslední
tentacle 05.11.2015 01:21
tentacle

Další poznatek:

3) Zkusil jsem oba okruhy zapojit na jedinou řídící jednotku (nejprve na jednu a potom na druhou). PROBLÉM PAK ZMIZEL ! ŹÁDNÉ PULZOVÁNÍ ! Vše v celém rozsahu svítí krásně klidně a stmívání je naprosto bez problémů. Samozřejmě ale nemohu zvlášť ovládat horní skříňky a zvlášť pracovní desku :) Ale tím je možná řečeno, že řídící jednotky jsou asi v pořádku a zdroj vše v pohodě utáhne.

Dochází tedy nějak k rušení, kmitání či jinému jevu při zapojení dvou řídících jednotek. Nemá se vše nějak SYNCHRONIZOVAT ? Nebo nemají mít obě jednotky nějaký společný kabel (uzemnění apod.) ?

Neznám toto zařízení, ale předpokládám, že ovladač má nějaké přepínání kanálů a že ty kanály nebudou jen dva. Pokud jsou ovládací jenotky na sousedních kanálech (ty se pravděpodobně budou překrývat), může docházet k vzájemnému rušení. To by mohlo být zdrojem problému.

Díky moc za názory. Ano, dva samostatné zdroje asi budou řešení ( doufejme ) . Na zahraničním fóru jednoho z velkých prodejců LED jsem se v části rady a návody dočetl, že každá řídící jednotka nebo stmívač má mít vždy svůj vlastní zdroj jinak to může být zdrojem nečekaných problémů, změny jasu, blikání apod.

Zdroj tedy vracím a už jsem objednal dva o něco slabší. Jakmile nainstaluji, napíšu sem, zda se problém vyřešil, třeba to pak někdy někomu v budoucnu také pomůže.

No moc dlouhé ty přívody nejsou. Od zdroje k řídícím jednotkám je to jen dírou v horní skříňce tak cca 25cm a potom od jedné řídící jednotky je k LED v jedné skříňce trochu delší přívod cca 1m. K ostatním skříňkám a k desce zase tak max. 20cm. Vodič je 3-žilový 3x0,75 nebo možná jen 3x0,5. Ale jak jsem psal, při zapojení jeden zdroj + jedna řídící jednotka, běží vše naprosto bez problémů. Pracovní deska i skříňky svítí stabilně, stmívají, neblikají vše OK. Takže ve vodičích to asi nebude, ale asi opravdu musí být ty dva samostatné zdroje.

Nemusi, keby zdroje nerobil debilny cinan. Ale je to najjednoduchsie riesenie kupit proste dva.
Zaujimalo ma ci nahodou nevedies od zdroja k obom riadiacim jednotkam jednym parom vodicov, potom by ubytkom na tom vodici mohol ovplyvnovat jeden druheho. Ked to mas vedene osobitnou 2linkou zo zdroja pre kazdu jednotku, tak sa nemozu ovplyvnovat kablom, a teda je to najskor zdrojom.
(P.S. inac nechapem preco pouzivas 3zilovy vodic, napajanie je predsa 2 vodicmi, nie? Mam na mysli medzi zdrojom a riad.jednotkou, ne za riad.jednotkou - to je nepodstatne)

JJ číňan vyrábí už skoro vše, co naděláme :) Zdroj má vyvedený na straně 24V krátký silnější 2-žilový kabel. Každý ten kabel mám samostatně nacvaknutý do WAGO svorky 3x... a z každé té svorky už jde každý samostatně ke své řídící jednotce. K řídícím jednotkám jdou tedy jen 2 vodiče ze dvou WAGO svorkovnic. Až od řídících jednotek jde 3-žilový vodič k LED.

Tak dnes přišly ty 2 samostatné zdroje (2 x 60W 2,5A ). Vyměnil jsem tedy ten jeden 150W za tyto 2 nové a PROBLÉM VYŘEŠEN !!! :-) Vše nyní funguje super, ani malinkaté zakolísání jasu v celém rozsahu stmívání.

Děkuji všem za názory a pomoc a třeba toto vlákno pomůže v budoucnu i někomu jinému.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru