Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Nefunkční zásuvka asi po zkratu/přetížení?

Zdravím takovej dotaz v zásuvce kde mám lednici,věž a rychlovarku nejde proud,zapnul jsem rychlovarku a vylítnul jistič zásuvky + komplet ten na chodbě,když jsem vše nahodil tak Ok všechno najelo kromě tý jedný zásuvky která je ,ale dost důležitá protože je jedna a v kuchyni.Zásuvku jsem rozebral nic opálenýho tam není,dráty jsou dotáhlí.Nevíte co s tím ? Nevím jestli to je tou rychlovarkou že to přetížila a jestli jí ještě zkusit zapnout abych neodrovnal něco dalšího.

Předmět Autor Datum
Nemáte tam ještě proudový chránič?
Kurt 27.10.2015 15:05
Kurt
Měl jsem to napojený komplet v přepěťové ochraně,ta funguje dál když jsem jí zkoušel jinde v zásuvce…
sambilionk 27.10.2015 15:09
sambilionk
A neodhořel drát na straně u jističe? Je to hliník, nebo měď?
Kachlík 27.10.2015 16:08
Kachlík
No právě že blbej hliník,u jističe je vše OK mám tam dva na světla a jeden na zásuvky ten taky vylít…
sambilionk 27.10.2015 16:17
sambilionk
Nemáš náhodou více zásuvek na jeden jistič ? Tato "odhořená" zásuvka je jako poslední ve větvi nebo…
antibalda 27.10.2015 17:40
antibalda
Jo mám všchny na jeden jistič 3 x zásuvka v obýváku tam mam napojený 2x PC ,kino atd a pak jsem měl…
sambilionk 27.10.2015 17:52
sambilionk
Hlína = hliník ;-) Pokud to máš tak jak píšeš, tak máš zásuvky propojovací, což je klasika. Tj. od j…
antibalda 27.10.2015 18:02
antibalda
jj to že se povoluje to vím ,to opálený místo by mělo bejt v tý poslední ne tam jsou 3 vodiče co jse…
sambilionk 27.10.2015 18:39
sambilionk
Beru zpět. Zásuvky tedy rozebírat nemusíš, pokud máš nad oběma zásuvkama krabičku, do které dráty ve…
antibalda 28.10.2015 03:35
antibalda
No v krabičce jsem všechno očistil povolil pak fest dotahnul takže tam OK i tam všechno funguje,jenž…
sambilionk 28.10.2015 18:11
sambilionk
Takže se stavěl znamej elektrikář a po dlouhém hledání závady ho nakonec napadlo oddelat třetí krabi… poslední
sambilionk 29.10.2015 21:04
sambilionk

Nemáš náhodou více zásuvek na jeden jistič ? Tato "odhořená" zásuvka je jako poslední ve větvi nebo je propojovací ? Pokud je poslední ve větvi, šel bych po kabelech - určitě půjdou z nějaké před ní, zkus kouknout do té. Pokud ani tam nebude problém, tak ti nejspíše přehořely kabely ve zdi, u hlíny to není nic divného.

[20140803_1db3d.jpg]
Kabel vedoucí k bojleru v 60let starých rozvodech, také hlína.

Jo mám všchny na jeden jistič 3 x zásuvka v obýváku tam mam napojený 2x PC ,kino atd a pak jsem měl tu v kuchyni na lednici,rychlovarku,digestoř,pak ještě pod linkou zářivku s dvěma zásuvkama ta jede normálně,jinak mám byt takže ta hlína nehrozí.:-)Na jaký je větvy to nemám šajn,kažopádně jsem koukal na dráty a všude kde jsou vidět je vše dotáhlí a nic očouzenýho takže mě nejspíš čeká sekání.

Hlína = hliník ;-)
Pokud to máš tak jak píšeš, tak máš zásuvky propojovací, což je klasika. Tj. od jističe veden pouze jeden kabel do první zásuvky ve větvi a tam se jakoby "přesekne" a opět napojí na svorkách zásuvky, pak jde dál do další zásuvky atd. Pokud ostatní zásuvky v této větvi fungují, znamená to, že ta poškozená je poslední (dá se to poznat podle počtu vodičů - v propojovací budou 6(4) vodiče a v koncové budou 3(2) vodiče).
Teď bych udělal toto :
1.) Shoď si jistič, aby to do zásuvek nešla elektrika (zkusit ještě zkoušečkou pro jistotu)
2.) Rozeber všechny zásuvky, které jsou na této větvi a hledej opálené místa.
3.) Když je budeš mít rozebraný, utáhni všechny šroubky. Hliník se povoluje.

jj to že se povoluje to vím ,to opálený místo by mělo bejt v tý poslední ne tam jsou 3 vodiče co jsem to dneska rozebíral,dneska s tím už asi nehnu když se v tom šťourám tak pro jistotu vypnu všechny jističa a už je tma.(ono bude i problém oddělat zásuvky jak píšeš ty co jsou v obýváku tam se nedostanu,jsou na blbích místech,normální přístup je pouze k tý v kuchyni co nejde a pak k tý druhý se zařivkou co funguje.)

Jinak nad tou zásuvkou u stropu je v krabičce vícero drátů pospojovanejch to bude asi to napojení co mylíš,ale tam taky vše Ok nic očouzenýho a od tamtud to jde k tý zásuvce do linky kde je ta zářivka která funguje,takže to bude někde v hajzlu od tamtud k tý zásuvce a nejspíš ve zdi)

Beru zpět. Zásuvky tedy rozebírat nemusíš, pokud máš nad oběma zásuvkama krabičku, do které dráty vedou (nebo to alespoň předpokládáš). V tom případě vem zkoušečku a zkus přítomnost elektriky v krabičce, ale tam asi bude, když jedna ze dvou funguje. Pak už mě napadá pouze vzít propískávačku (tester vodivosti) a zkusit samotný vodiče vedoucí z krabičky do zásuvky - tím by jsi zjistil, že je opravdu kabel přerušený někde ve zdi. Tak bych problém hledal já.
PS. Hlavně si vždy vypínej jistič a následně zkus nepřítomnost elektřiny zkoušečkou.

No v krabičce jsem všechno očistil povolil pak fest dotahnul takže tam OK i tam všechno funguje,jenže ty dva dráty co jsou do zásuvky tak jeden OK ovšem ten druhej mrtvola,takže se musel upálit někde ve zdi,než to komplet setkat to z ty krabičky udělám radeji novej vývod nebo vyseknu pár centaku od ni ten kabel a udělám tam ještě jednu,ty dráty tam jsou totiž stoletý a já by se nejakej zlomil tak by to bylo úplně v hajzlu. (dneska jsem kus vysekal abych vůbec zjistil do který krabičky to vůbec vede,protože to dělal nejakej debil a ta jedna zásuvka co zrovna chcipla je napojena na světlo, nějak ale pak nechapu proč vylitnul jenom jistič pro zásuvky + hlavní a ne ten se svetlama kde chcipla ta zásuvka.)

Takže se stavěl znamej elektrikář a po dlouhém hledání závady ho nakonec napadlo oddelat třetí krabičku která byla úplně mimo a světe div se uvnitř seskvareny dráty,jeden upadlej po narození jističe tam pěkně jiskrilo,zapojoval to nejakej dobytek hrůza, jako zprovoznil to s tim že toto je o hubu a provizorně, tak jsem celej den sekal drážky a celá kuchyň půjde do mědi, nějaký provizorní můžou vyjít nakonec pěkně draho.:-)
Tak díky všem za řady.....

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru