Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Bruska na řetezy

Zdravím ve spolek. Máte někdo konkrétní zkušenosti s bruskami na řetezy na motorové pily? Otec letos slaví 60 a jelikož jsme z vesnice je u nás pilka dost využívaná. Otec má doma tři různě velké pily ( dvě husqvarny a jednu stihl) a tak mě napadlo pořídit mu brusku na řetěz. Zatím doostřuje pilníkem a jednou za čas bere řetězy na broušení. Co jsem koukal na internetu tak nabídka je široká, cenové rozpětí velké ( od nějakých 600 až po třeba 8000 Kč ) a já jsem v tom ztracený :-).
Proto bych uvítal nějaký konkrétní typ. Nemusí to být uplně to nejlevnější, přeci jen šedesátka je jednou za život a byl bych rád, aby mu dárek dělal radost. Předem díky.

Předmět Autor Datum
radši bych koupil nějaký řetez navíc a pořídil pilníky. Bruska je dobrá věc ale dost to ten řetez t…
kamzl 18.10.2015 13:12
kamzl
Zdravím, nic proti brusce, ale profíci v lese taky používají pilníky a někteří i bez vodítka (vedení…
trt 18.10.2015 14:41
trt
Všem díky za reakce. Bruska byl jen můj nápad. Myslel jsem,že je to něco lepšího než "obyč" pilník.…
Zdoter 18.10.2015 15:46
Zdoter
Vidíte , myslivost, tam by se dalo zaměřit také. Od funkčního oblečení, bezpečnostních prvků pro pří…
trt 18.10.2015 17:44
trt
Ona právě ta myslivost je dost pasé. Přeci jen po 25ti letech toho už člověk zas tolik nepotřebuje :…
Zdoter 18.10.2015 18:11
Zdoter
No, tak co zainvestovat do oblečení pro práci s pilou jako mají profíci a pořádné boty k tomu, když…
trt 18.10.2015 18:19
trt
nevím jak ostatní ale osobně dávám přednost brusce než pilníku.Pilníkem ubýva hmota zhruba stejně ja…
dabac 18.10.2015 18:59
dabac
nevím jak ostatní ale osobně dávám přednost brusce než pilníku. Na to jsem se právě ptal. Na konkré…
Zdoter 18.10.2015 19:15
Zdoter
Myslím, že i profesionální dřevorubci používají pilník jen na doostření při práci. Ale řetěz mají př…
Zerozero 19.10.2015 00:21
Zerozero
osobně brusku mám, cca. za 600 stovek z lidlu a jsem spokojen. Tak 3x řetěz brousím pilníkem a pak z… poslední
pařez 20.10.2015 15:42
pařez

radši bych koupil nějaký řetez navíc a pořídil pilníky.

Bruska je dobrá věc ale dost to ten řetez tak nějak žere a s nějakou za 600,- z lidlu do které časem se špatně shání kotouč za nemalé peníze se vyplatí si koupit vodítko nebo je dát jednou za čas přebrousit.

pokud to je tak hodně využívané navíc při broušení na brusce řetez hodně ubývá a případné štelování zabere taky nemálo času.

Zdravím, nic proti brusce, ale profíci v lese taky používají pilníky a někteří i bez vodítka (vedení už mají v ruce). Důvodem je fakt, že bruska řetěz sežere. Proč myslíte, že třeba kosa se taky brousí jen brouskem a to ještě většinou tím nejjemnějším? Je to podobný princip. K 60-ti letům se dá pořídit i jiná a lepší věc, třeba na zábavu a ne na práci. Napiště co ho třeba baví, co má rád a kolik jste schopen dát dohromady a určitě se něco najde.:-)

Všem díky za reakce. Bruska byl jen můj nápad. Myslel jsem,že je to něco lepšího než "obyč" pilník. O tuto problematiku se zas tak moc nezajímám. Vím jak se s pilou pracuje, ale věci okolo servisu apod. jsem nikdy nepotřeboval. Od toho mám otce :-) Ono není moc v čem vybírat. Otec ve svém volném čase dělá buď melouchy v lese ( jak s pilou tak křovinořez ) a nebo myslivost. To je 99% jeho zálib :-) Proto mě napadla ta bruska, že by jí mohl využít a bylo by to i něco smysluplného ...

Vidíte , myslivost, tam by se dalo zaměřit také. Od funkčního oblečení, bezpečnostních prvků pro případné hony, střelecké vybavení-doplňky a další věci, nůž nevyjímaje. Třeba u toho nože nějaká brusná sada už se dá upotřebit.:-)

Ona právě ta myslivost je dost pasé. Přeci jen po 25ti letech toho už člověk zas tolik nepotřebuje :-) Přeci jen tam není moc věcí co se častěji obměňují. Když člověk zainvestuje,má na dost let vystaráno, a přeci jen narozeniny a Vánoce jsou dost často po sobě :-)

No, tak co zainvestovat do oblečení pro práci s pilou jako mají profíci a pořádné boty k tomu, když myslivost je vyčerpaná oblast?

Nebo potom než nějakou blbost, tak koupit něco dobrého k pití, něco k jídlu (třeba dárkový koš-může obsahovat i vitamínové doplňky stravy) a zbytek peněz darovat v obálce. Nebo také nějaký ozdravný pobyt po předchozí domluvě by možná potěšil.:-)

nevím jak ostatní ale osobně dávám přednost brusce než pilníku.Pilníkem ubýva hmota zhruba stejně jako bruskou.Záleží na citu obsluhy.Já mám brusku hobby a jsem s ní spokojen.kotouče š 3,5 mm.Dají se někdy sehnat v akci poměrně levně.jediný rozdíl vidím v tom že když se využije bruska tak se musí řetěz oproti ostření pilníkem demontovat.Toto je věc názoru.Někdo preferuje pilník jiný kotouč.

Myslím, že i profesionální dřevorubci používají pilník jen na doostření
při práci. Ale řetěz mají předem nabroušený bruskou.
Já jsem dříve brousil jen pilníkem, hodně pracné a časem se řetěz nepravidelným broušením rozhodí. Koupil jsem brusku v železářství asi za osm stovek a jsem s ní spokojený. Nastavit úhel broušení není problém. Jen se mi u ní moc nelíbí nastavení dorazu hloubky záběru, udělám tam malou úpravu. Po nabroušení bruskou, je dobré ještě řetěz lehce přelíznout pilníkem. To z toho důvodu, že kotouč bere sudé zuby směrem dovnitř řetězu a liché ven. Uvítal bych reverzaci chodu pro levé a pravé zuby (nevím, jestli nějaké brusky to mají). Že by zuby při broušení nějak moc rychle ubývaly se mi nezdá. Musí se brousit jemně, jen aby vznikl břit, neubírat zbytečně moc.
Jinak jen pro informaci, nyní oregon vyrábí nový typ řetězu, který se brousí zvrchu. Musí se ale koupit nová lišta a speciální brousící nástavec, který se namontuje na konec lišty. Brousí se tak, že se na několik vteřin opře o něco konec lišty s nástavcem a je hotovo. Viděl jsem to předvádět u Mountfieldu. Už jsem to chtěl koupit, pak mě odradilo to, že řetěz v tomto případě vydrží jen asi osm broušení. Zůstal jsem u klasiky.
Ještě podotýkám, pilu používám příležitostně, pro nařezání palivového dřeva a podobně, nemám na nabroušení řetězu nijak extra nároky, proto mi i levná bruska vystačí.

osobně brusku mám, cca. za 600 stovek z lidlu a jsem spokojen. Tak 3x řetěz brousím pilníkem a pak zas jednou bruskou. Cenu kotouče neznám, zatím jsem ho nekupoval. Brusku mám cca. dva roky. A když vezmu , že nabroušení 1 řetězu u nás stojí 50kč, myslím že je to dobrá investice.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru