Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem červotoč v domě

Vy, co jste rozhodně zběhlejší v kutilství víc než já, byste mi mohli poradit. S manželem to probíráme pořád dokola a on z toho šediví a mě tečou nervy...

Jak jsem psala, máme v domě červotoče. Pustil se nám do střechy(trámů) prken a stropů. Máme dům 2 patrový a to s tím, že stropy jsou dělané stylem zásypu škváry, kulánků a prken, rákos...

Díry po těch potvorách jsme našly na trámech, prknech, a bohužel i na původní dřevěné podlaze původního stropu. (v druhém patře) a právě pod těmito místy se nacházejí nově zrekonstruované místnosti s novými trámy a palubkami.

Otázka zní, když tu potvoru vystříkáme červostopem, pak ještě Lignofixem, je šance se té potvory zbavit? nebo bude dům už napořád napadený? Střechu včetně trámů si můžeme dovolit vyměnit až tak za 2 roky(finance).

Když tedy použijeme výše uvedené prostředky, a budeme hodně větrat a pořádně topit,, je možnost, že už by nám mohl dát pokoj?

Nebo máme dům prodat či spálit? Předem děkuji za rady!!:-)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Dobrý večer Bohužel, červotoč je velmi rozšířený, snad není dům, kde by alespoň malinko někde "nehl…
Petr M. 24.09.2015 20:26
Petr M.
lignofix nový
ilčaaa 14.10.2015 05:57
ilčaaa
Taky mame tramy na pude roztrilene cervotoci jak z kulometu a drzi to tu 70 let, i late byly napaden… nový
pospa65 25.09.2015 09:06
pospa65
Od červotočů jsou typické malé dírky, ze kterých se sype jemný prášek z pilin a bobků, což je znamen… nový
náhodný 27.09.2015 16:10
náhodný
Vystříkat červostopem rozprašovačem.........na malé díly používám lékařský toluen a mikrovlnku na ch… nový
hladis.petr 04.02.2020 14:24
hladis.petr
Jedine plynovanie (fumigácia). poslední
Nuda 04.02.2020 16:53
Nuda

Dobrý večer

Bohužel, červotoč je velmi rozšířený, snad není dům, kde by alespoň malinko někde "nehlodal" (teď nerozlišuji o jaké jde)i u mně byl a i ještě je :-(
Nemusí to ale hned znamenat "katastrofu" kupříkladu teď opravuji podkroví a byl tam jeden trámek "dost" na pohled "rozežraný, tak jsem ho vymněnil ale kupodivu když jsem ho řezal do kamen na drobné špalíky (takže jsem si mohl prohlédnout vnitřní stav po celé délce) byl ještě zdravý a pevný ale zvenku vypadal příšerně..., čili nemusí to být hned "konečná" i když to tak vypadá zvláště větší průřezy.
Pokud jsou na trámcích vidět dírky tak většinou již hmyz vylezl,ale preventivně bych to řádně napustil (do škvír, prasklin dírek několikrát) pro případ další "návštěvy".
Jistota není žel ani když děláte nový krov, protože to na první pohled většinou na tom dřevu není vidět, dříve se při těžbě dbalo na to "v jakém čase se dřevo těží" dnes se na to většinou nehledí a pak může být dřevo napadené, správně by se mělo těžit tuším v zimním období kdy v něm není míza, pak jim to tak nechutná. Jestli plánujete za 2 roky kompletně nový krov, a všechny dřevěné části půjdou pryč, pak bych to s tím nástřikem už moc neřešil, (utracené peníze)leda povrchově aby to "odpuzovalo" a nelákalo je to k vám domů, jinak vše od dřeva co si do budoucna hodláte ponechat bych napustil řádně, několikrát....

Jinak existují i specializované firmy,k likvidaci užívají mikrovlny nebo jiné technologie např. speciální chemické impregnace, tak možná zkusit se obrátit na ně a domluvit si třeba konzultaci, pokud jde ale krov za 2 roky dolů pak bych to už neřešil....
A existují i firmy, které na zakázku dřevo naimpregnují hloubkově, tlakově,tak možná (nevím kolik by to stálo)nechat si napustit trámy na ten nový krov..., a měl by být úplný klid....

Taky mame tramy na pude roztrilene cervotoci jak z kulometu a drzi to tu 70 let, i late byly napadeny a strecha drzi. My tu bydlime 5 let a na pude kde neni obytny prostor jsou tramy uz rozezrany minimalne 30 let zpatky. Jenom az budete delat novou strechu tak uz vse nechte napustit.

Od červotočů jsou typické malé dírky, ze kterých se sype jemný prášek z pilin a bobků, což je znamení, že je červotoč aktivní.

Od tesaříků jsou typické velké dírky a povrchově nebo jenom podpovrchově rozežrané dřevo, které se dá rukou oloupat a očistit. Pod tím bývá dřevo kupodivu zdravé. Po výměně takhle sežraného trámku a jeho rozříznutí bývá kupodivu zdravé a pevné dřevo. Popis druhů červotočů i podmínek jejich rozmnožování a žraní je například na http://www.ochranadreva-brutus.cz/skudci/drevokazn y-hmyz/

Červotoči bývají ve starém nábytku z tvrdého dřeva, v nožičkách kanape, skříní, židlí a pak i ve smrkovém dřevu na dně skříní, kanapí, v celém dřevu starých skříní a od nožiček červotočivého nábytku i v podlaze. V tom případě je dobré se bez lítosti (pokud nejste muzeum) zbavit všeho starého červotočivého nábytku a červotočivé prkno v podlaze vytrhnout, nebo když je napadená podlaha na více místech, klidně vytrhat celou prkenou podlahu a položit si pěknou novou palubkovou.

Přípravky proti červotoči se používají při stavbě nových krovů na ošetření trámů a prken, nebo na ošetření vzácného starého piána, nebo vzácného rodinného příborníku a jiného nábytku, ze kterého ze všech dírek padá jemný žlutý prášek bobků červotoče.

Než něco použijete, podívejte se na příbalovou informaci na to, jak je to jedovaté. Když napíší, že je to jedovaté pro rybičky, domácí zvířata, děti, že se to nesmí používat na nábytek který je ve styku s potravinami (police ve spíži, jídelní stůl, kredenc) a že se to má ošetřovat v rukavicích a masce, při aplikaci nejíst, nepít, nekouřit, nedýchat, tak je to asi hodně účinné a zdraví škodlivé a riskujete otrávení nábytku i sebe a dalších živočichů v domě.

Hlavně nepanikařte, zjistěte, kde je toho nejvíc, kde se ze dřeva něco sype, což znamená aktivitu brouka, co se dá vyhodit, vyhoďte a pokud budete něco ošetřovat, zkuste to cíleně a s úzkostlivým dodržením všech hygienických a bezpečnostních opatření doporučených výrobcem prostředku proti červotoči.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru