Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem červotoč v domě

Od červotočů jsou typické malé dírky, ze kterých se sype jemný prášek z pilin a bobků, což je znamení, že je červotoč aktivní.

Od tesaříků jsou typické velké dírky a povrchově nebo jenom podpovrchově rozežrané dřevo, které se dá rukou oloupat a očistit. Pod tím bývá dřevo kupodivu zdravé. Po výměně takhle sežraného trámku a jeho rozříznutí bývá kupodivu zdravé a pevné dřevo. Popis druhů červotočů i podmínek jejich rozmnožování a žraní je například na http://www.ochranadreva-brutus.cz/skudci/drevokazn y-hmyz/

Červotoči bývají ve starém nábytku z tvrdého dřeva, v nožičkách kanape, skříní, židlí a pak i ve smrkovém dřevu na dně skříní, kanapí, v celém dřevu starých skříní a od nožiček červotočivého nábytku i v podlaze. V tom případě je dobré se bez lítosti (pokud nejste muzeum) zbavit všeho starého červotočivého nábytku a červotočivé prkno v podlaze vytrhnout, nebo když je napadená podlaha na více místech, klidně vytrhat celou prkenou podlahu a položit si pěknou novou palubkovou.

Přípravky proti červotoči se používají při stavbě nových krovů na ošetření trámů a prken, nebo na ošetření vzácného starého piána, nebo vzácného rodinného příborníku a jiného nábytku, ze kterého ze všech dírek padá jemný žlutý prášek bobků červotoče.

Než něco použijete, podívejte se na příbalovou informaci na to, jak je to jedovaté. Když napíší, že je to jedovaté pro rybičky, domácí zvířata, děti, že se to nesmí používat na nábytek který je ve styku s potravinami (police ve spíži, jídelní stůl, kredenc) a že se to má ošetřovat v rukavicích a masce, při aplikaci nejíst, nepít, nekouřit, nedýchat, tak je to asi hodně účinné a zdraví škodlivé a riskujete otrávení nábytku i sebe a dalších živočichů v domě.

Hlavně nepanikařte, zjistěte, kde je toho nejvíc, kde se ze dřeva něco sype, což znamená aktivitu brouka, co se dá vyhodit, vyhoďte a pokud budete něco ošetřovat, zkuste to cíleně a s úzkostlivým dodržením všech hygienických a bezpečnostních opatření doporučených výrobcem prostředku proti červotoči.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny