Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Základy domu

Dobrý den,
chci se zeptat jestli má někdo zkušenost s podzákladováním domu. Jde mi o to, že jsme koupili kdysi dům který je ze smíšeného zdiva. Když jsme rekonstruovali tak jsme veškeré zdi podřezali, vložili ipu a dozdili klasikými cihlemi. v tomto směru je vše o.k. Jenže jsme se početně rozrostli a tak jsme se rozhodli vybudovat půdní vestavbu. Všechno by bylo v rámci normy, ale až právě na základy s tím je problém. Zjistil jsem sondami které jsem vykopal že zhruba v 30 až 40cm pod úrovní zeminy jsou naskladané pálené cihly, ale bohužel nejsou svázaný žádnou maltou ani betonem. Rád bych je v šířce zdi podkopal a pak dozdil ztraceným bedněním, ale mám právě strach aby se mě celé stěna nesesypala do výkopu. Tak se chci zeptat jestli někdo z vás někdy něco takového dělal nebo s tím má zkušenosti.
Moc předem děkuji za odpovědi Marti

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Martine, bez místního šetření nelze radit. Jen Vás ujistím, že spousty baráku z dřívějších dob neměl…
milan.cukrar 14.09.2015 13:14
milan.cukrar
Děkuji za odpověd. Ona se věc má takhle. Ta půdní vestavba je řešena projektem, kde projektant viděl… nový
_Martin_ 14.09.2015 13:57
_Martin_
Neřešte to. Pokud chalupa stojí, nehýbe se, nepraská, bude stát s vestavbou jako bez. Základy samozř… nový
sHpy00n 14.09.2015 14:21
sHpy00n
Děkuji za odpověď. Myslím si že máte pravdu, a proto se chci zeptat že i když se bude 75cm nastavova… nový
_Martin_ 14.09.2015 20:45
_Martin_
čím to bude nastaveno? Pórobetonovými tvárnicemi (lehké, málo pojiva), nebo klasickou cihlou + malto… nový
touchwood 14.09.2015 22:06
touchwood
Docela souhlasím. Nástavba pro základy problém nebude. Základy trpěly pokud stavba stála ve vodě, do… nový
sHpy00n 15.09.2015 00:20
sHpy00n
jj, na věnec jsem úplně zapomněl. poslední
touchwood 15.09.2015 07:38
touchwood

Martine, bez místního šetření nelze radit. Jen Vás ujistím, že spousty baráku z dřívějších dob neměli základy. Třeba můj dům z roku 1896 měl jem opuku, a stěny široké 60-90cm.
Vaše řešení dodatečného podbetonování je dosti riskantní. Víte co se stane, když dům sedne po dobetonávce o 1 cm níže jak o kousek vedle? Koli cm, to bude při naklonění stěny vysoké 4 metry?

Děkuji za odpověd. Ona se věc má takhle. Ta půdní vestavba je řešena projektem, kde projektant viděl ty sondy a spojil se ze statičkou která počitá statiku a ta mu navrhla prohloubit a dozdít betonovímy cihlemy. Jak jsem psal na začátku při první rekonstrukci se dům kompletně podřezal a oklepali se staré omítky a naomítalo se vše znova. Také z jedné štítové strany sousedíme s novostavbou, takže když oni základovali tak naší stěnutaké částečně podbetonovali. Na zadní část domu navazuje pozdější přístavba kde dnes máme koupelnu, ložnici. Při rekontrukci se i tato obvodová zeď částečně podbetonovala. No a ted se vlastně jedná o zed která je v průjezdě a kde asi o metr dál bude postavena nová kde mezi nimi bude schodiště, a také obvodová zed do ulice. Je také pravda že podkopání této půdy pod cihlami je dost obtižné je totiž dost tvrdá (jestli byla kdysi udusaná? nevím). A také když jsme zhodili původní omítku, tak nato že je to více méně kotovice, tak jsme tam neviděli žádnou trhlinu ani puklinu.
Ještě jednou díky za názor.

Neřešte to. Pokud chalupa stojí, nehýbe se, nepraská, bude stát s vestavbou jako bez.
Základy samozřejmě podbetonovat lze, ale za celou svou aktivní praxi jsme to dělali jen dvakrát jakože ano, bylo to nutné a jednou víceméně pro formu. Postup je takový že zdivo podkopete v délce jednoho metru, dva metry vynecháte a opět metr podkopete. Tak se postupuje v celé délce stěny. Podkopané části podbetonujete tak, že beton musí být opravdu natlučený až na spodní úroveň zdiva, bez mezery. Nejméně dva týdny počkat, podbetonovat další metr a za další dva týdny zbytek.

Docela souhlasím. Nástavba pro základy problém nebude. Základy trpěly pokud stavba stála ve vodě, docházelo k zásadním terénním změnám apod.. Problémy bývaly vždycky spíš nahoře. Dřív se stavělo bez věnců a stavení při sobě držely jen vazné trámy. Teď tedy budete mít šanci domek ztužit poctivým věncem.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru