Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Základy domu

Dobrý den,
chci se zeptat jestli má někdo zkušenost s podzákladováním domu. Jde mi o to, že jsme koupili kdysi dům který je ze smíšeného zdiva. Když jsme rekonstruovali tak jsme veškeré zdi podřezali, vložili ipu a dozdili klasikými cihlemi. v tomto směru je vše o.k. Jenže jsme se početně rozrostli a tak jsme se rozhodli vybudovat půdní vestavbu. Všechno by bylo v rámci normy, ale až právě na základy s tím je problém. Zjistil jsem sondami které jsem vykopal že zhruba v 30 až 40cm pod úrovní zeminy jsou naskladané pálené cihly, ale bohužel nejsou svázaný žádnou maltou ani betonem. Rád bych je v šířce zdi podkopal a pak dozdil ztraceným bedněním, ale mám právě strach aby se mě celé stěna nesesypala do výkopu. Tak se chci zeptat jestli někdo z vás někdy něco takového dělal nebo s tím má zkušenosti.
Moc předem děkuji za odpovědi Marti

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Neřešte to. Pokud chalupa stojí, nehýbe se, nepraská, bude stát s vestavbou jako bez. Základy samozř…
sHpy00n 14.09.2015 14:21
sHpy00n
Děkuji za odpověď. Myslím si že máte pravdu, a proto se chci zeptat že i když se bude 75cm nastavova…
_Martin_ 14.09.2015 20:45
_Martin_
čím to bude nastaveno? Pórobetonovými tvárnicemi (lehké, málo pojiva), nebo klasickou cihlou + malto…
touchwood 14.09.2015 22:06
touchwood
Docela souhlasím. Nástavba pro základy problém nebude. Základy trpěly pokud stavba stála ve vodě, do… nový
sHpy00n 15.09.2015 00:20
sHpy00n
jj, na věnec jsem úplně zapomněl. poslední
touchwood 15.09.2015 07:38
touchwood

Neřešte to. Pokud chalupa stojí, nehýbe se, nepraská, bude stát s vestavbou jako bez.
Základy samozřejmě podbetonovat lze, ale za celou svou aktivní praxi jsme to dělali jen dvakrát jakože ano, bylo to nutné a jednou víceméně pro formu. Postup je takový že zdivo podkopete v délce jednoho metru, dva metry vynecháte a opět metr podkopete. Tak se postupuje v celé délce stěny. Podkopané části podbetonujete tak, že beton musí být opravdu natlučený až na spodní úroveň zdiva, bez mezery. Nejméně dva týdny počkat, podbetonovat další metr a za další dva týdny zbytek.

Docela souhlasím. Nástavba pro základy problém nebude. Základy trpěly pokud stavba stála ve vodě, docházelo k zásadním terénním změnám apod.. Problémy bývaly vždycky spíš nahoře. Dřív se stavělo bez věnců a stavení při sobě držely jen vazné trámy. Teď tedy budete mít šanci domek ztužit poctivým věncem.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru