Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Ujíždějící zeď, dorovnat zateplením?

Ahoj všem.

Máme v běhu rekonstrukci střechy na starém domě. Máme odlitý nový (první, dříve žádný nebyl :-D) věnec, hezky se nám to sune do finále. Narazil jsem ale na zádrhel při výstavbě štítu. Vyrovnali jsme si povrch a jali se lepit první řady. Posléze, když už tvárnice byly viditelné zespodu jsem dostal pocit, že je tam něco křivě (řady tvárnic neseděly s hranou ozdobné římsy). Nepřikládal jsem tomu přílišnou pozornost, vím, že ozdobnou římsu předci neprovedli zrovna přesně (respektive celý vrchol zdi) a ujíždí to na sedmi metrech asi o 8 cm (výškově).
S hruzou jsem zjistil při bližší kontrole, že nejen výškový rozdíl římy je toho vinou. Tvárnice jsme začali klást podle vnitřní stěny zdi a uniklo nám, že vnější stěna není s tou vnitřní rovnoběžná. Prostě zeď není stejně tlustá a rozšiřuje se. Tenhle podraz jsem fakt nečekal a dostal mě do situace, viz obrázek:

[http://kutilska.poradna.net/file/view/3545-stit-pn g]

Ozdobná římsa naznačená oranžově, štít je tvořen stejnoměrnými tvárnicemi (je všude stejně silný). Přesto se mi pás, do kterého má přijít zateplení (modrý) rozšiřuje (na celé délce o 10cm, možná malinko víc). Obrázek je schematický, římsa ve skutečnosti pokračuje i za oba rohy. Opticky to vypadá podivně, ještě horší je však praktický dopad. Na římse totiž budou ležet tašky a tento "úlet" by byl dost vidět (musel bych tašky uřezat, nebo by mi na druhé straně kus chybělo.

Proto bych se rád zeptal, nemá-li někdo tip, jekým (a jestli vůbec) způsobem či materiálem by se dal uvedený úlet vyrovnat. Před štít mám přijít zateplení, ale seřezávat různě široké polystarenové desky do šikma asi nebude úplně elegantní řešení. Vata? Má to vůbec smysl, nebo se s tim mám poprat naaranžováním a řezáním tašek a jiná možnost není?

Potřeboval bych firmě, která mi bude budovat krov, dal jasné instrukce, ke které rovině má zakončit střechu.

Díky

JR.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Já měl podobný problém při zateplování a to ten že zedníci při přístavbě zmršily co se dalo a na dél… nový
dabac 07.09.2015 14:42
dabac
Tak i zeď do oblouku máme :-) Ale zedníci, kteří to stavěli už nejspíš budou alespoň 100 let po smrt… nový
JR_Ewing 07.09.2015 15:40
JR_Ewing
Změřit celý barák a pak se snažit rovnat. S tím polystyrenem to není tak strašné, koupí se různé tlo… nový
kejki 07.09.2015 14:49
kejki
Ta římsa z jedné strany tvořila bednění. Odlévalo se mezi římsu a bednění (tam původně byla po obvod… nový
JR_Ewing 07.09.2015 15:39
JR_Ewing
Jde o to, že pokrývači pojedou rovně po spádu, takže pak vyleze křivost na stranách tašek a tam díky… nový
kejki 07.09.2015 17:03
kejki
Tak toho se nebojím. U nás krajovky rozhodně nejsou v plánu, bude se řezat a plechovat. Před stopade… nový
JR_Ewing 07.09.2015 17:49
JR_Ewing
Zkusím si vyrobit řezačku na polystyren, jak to tu je naznačené v jiném vlákně, to by se možná dalo… poslední
JR_Ewing 08.09.2015 06:12
JR_Ewing

Já měl podobný problém při zateplování a to ten že zedníci při přístavbě zmršily co se dalo a na délku 12 m ujeli o 10cm zdí do oblouku.Zateplení nám dělala firma.uvedenou stěnu vyrovnali vypěněním a přiložením desek.nic neseřezávali.Problém byl v tom že stavba byla tak domršená že ve finále museli polyš dost pracně srovnávat.Dneska bych zedníky hnal svinským krokem.I když by to byl příbuzný co mi to dělal.

Jde o to, že pokrývači pojedou rovně po spádu, takže pak vyleze křivost na stranách tašek a tam díky pravidelnému vzoru je to vidět. U mne odřezali šikmou řadu tašek, že krajovky nejdou použít a pak to dokončili okapovým plechem. Později při zateplení jsem nastavil latě mimo štít a dal ty krajovky přes, zdaleka to tak neřve, jako ta ořezaná opičárna.

Tak toho se nebojím. U nás krajovky rozhodně nejsou v plánu, bude se řezat a plechovat. Před stopadesáti lety totiž ten dům postavili tak, že celá štítová stěna ubíhá o víc jak půl metru. Ostatně, vůbec nezávidím tesařům, neboť na tom domě nejsou žádné dvě stěny rovnoběžné.
V tomto případě mi jde čistě o to, aby stěna pod římsou i nad římsou byly v jedné rovině.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru