Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Vyplnění mezery mezi cihlami - co použít?

Zdravím kutilové,
prosím Vás o radu ohledně vyplnění mezery mezi nově dozděnými cihlami a původními tak, aby byl zaručen přenos případných sil z původního zdiva na nové.

Oč se jedná...

Zazdívám otvor 60 x 120 cm, kde bylo okno. Nad ním byl překlad z 2x 1/2 I 220 vedle sebe - mezi nimi cihly. Pak následují asi 2 řady cihel a na nich je pravděpodobně uložen nosný profil I220 tvořící hurdiskový strop.
Jde o to, že nosný stropní profil I220 je uložen v 1/2 zazděného otvoru a mám obavu, aby se časem strop nepropadl a zdivo pod íčkem nehnulo. Proto potřebuji vyplnit zbývající mezeru cca 1,5 - 2,5 cm něčím, co bude po vytvrzení pevné a schopné přenášet případná zatížení na novou vyzdívku. Představoval bych si něco, co po aplikaci mírně expanduje a vytvrdne do pevnosti betonu. Existuje něco takového? Původně jsem myslel, že bych mezeru vyplnil maltou a nastrkal tam kousky cihel, ale nejsem si jist, jestli toto řešení je to správné. Jak byste řešili moji situaci Vy?

PS: stropní profil I 220 mám nyní podepřený dřevěným trámem.
(Jinak okno vedle zazděného otvoru bude rozšířené na 90 cm a dělán nový překlad)

V příloze fotky.

Děkuji Vám.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Možno ešte niekomu pomôžem s radou. Takýchto medzier výšky 2-5 cm som vypĺňal niekoľko. Niektoré bo… poslední
henry_sk 20.11.2015 22:03
henry_sk

Možno ešte niekomu pomôžem s radou.

Takýchto medzier výšky 2-5 cm som vypĺňal niekoľko. Niektoré boli staticky chúlostivé, kde by došlo k vážnym poruchám múrov horného poschodia, ak by spodné vence či preklady čo len 1-2mm sadli.
Najviac sa mi osvedčilo do čerstvej malty, resp. betónu v medzere natĺkať makadam vhodnej veľkosti, ktoré spolu vyplnia medzeru. Po vyzretí makadam nescvrkne, zostane pevne fixovaný cementom a udrží statiku.
Ak je otvor z oboch strán otvorený, najprv jednu stranu buď zašalovať, alebo zamaltovať škrupinu, aby udržala tlak pri natĺkaní z opačnej strany.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru