Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Dřevo z pily

Zdravím,

chtěli bychom ještě letos postavit sociální zařízení na chatě. Základy jsou hotové,ale jde mi o to,jestli je chytré použít dřevo z pily. Tudíž asi mokré. Bouda bude mít i vnitřní izolaci. Bojím se toho,aby se to nekroutilo a pak třeba nepoškodilo okna. Díky za rady

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Zdravím, buď to sestavit ze suchých nebo tzv. KVH hranolů. Nebo kupte mokré dřevo na pile a zrovna t…
kocour123 24.08.2015 08:52
kocour123
Postavený to bude během prvních tří dnů aspoň stěny z příček nebo hned další víkend. Ptal jsem se na… nový
kadett 24.08.2015 12:31
kadett
Pred par lety jsem si postavil kulnu z nejlevnejsich prken dovezenych z pily (plus kostru z hranolu)… poslední
gilhad 24.08.2015 19:42
gilhad

Zdravím,
buď to sestavit ze suchých nebo tzv. KVH hranolů.
Nebo kupte mokré dřevo na pile a zrovna to složte. Dřevo má sice velkou sílu, ale pokud bude dobře složené nebude až tak moc pracovat.
Všechny střechy se dělají také z "mokrého dřeva".
Nejhorší varianta je koupit čerstvě nařezané dřevo a nechat si ho někde proschnout. To dřevo se zkroutí a už to nikdy nenarovnáte.
Oken bych se nebál a izolace také ně. Jak jsem psal, záleží, jak to uděláte, střechy s izolací a střešními okny se staví také na mokrém dřevě.
Určitě dřevo ale ošetřete bochemitem nebo něčím podobným.
m.

Postavený to bude během prvních tří dnů aspoň stěny z příček nebo hned další víkend. Ptal jsem se na to a prý na dřevo nesmí přímo svítit slunce,takže do stínu nebo přehodit plachtu a tak do 14 dnů smontovat. Ošetřený to bude už tlakově bochemitem,tak snad by mělo být vše v pořádku.

Pred par lety jsem si postavil kulnu z nejlevnejsich prken dovezenych z pily (plus kostru z hranolu). Vsechno jsem ohobloval a natrel barvou a nasledne sesrouboval. Od zacatku stoji jednou pulkou na slunci, druhou u zdi, nijak se nekrouti a skviry mezi prkny se na prvni pohled zdaji stejne jako pri stavbe. Dvere jsem udelal tak, ze jsem zvenku nasrouboval prkna jako futra, v pulce proriznul (nejdriv u pantu, ktere jsem hned prisrouboval, pak zbyle 3 strany) a dodnes se bez problemu oteviraji/zaviraji.

Takze kdyz se drevo hned "napne na kostru", tak to ma celkem sanci dopadnout dobre, ze se vzajemne tahy vykompenzujou a sedne si to dobre. Sesychanim se imho drevo zmensuje, takze hrozi, ze se skviry budou zvetsovat (viz tez rozesychani necek/skopku pri delsim nepouzivani a lecba delsim namocenim).

Take pila ma to drevo nejakou dobu jen tak venku, vetsinou to nejde "rano z lesa, vecer prodano", takze nejake to proschnuti uz tam taky asi je a uplne suche to drevo nebude nikdy, protoze vzdusna vlhkost silne kolisa (klidne 100% pri desti/mlze) i behem dne. Nicmene i stare drevene stavby stoji, takze pri trose stesti a pricetnem navrhu by nemel byt problem.

(A pokud jde o neco velikosti kadibudky, tak tim spis ne)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru