Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Dřevo z pily

Zdravím,

chtěli bychom ještě letos postavit sociální zařízení na chatě. Základy jsou hotové,ale jde mi o to,jestli je chytré použít dřevo z pily. Tudíž asi mokré. Bouda bude mít i vnitřní izolaci. Bojím se toho,aby se to nekroutilo a pak třeba nepoškodilo okna. Díky za rady

Předmět Autor Datum
Na pile se dá koupit aji suché dřevo,ne?Pokud ne,není jiné zbytí než vyčkat až to proschne. nový
Kolemjdoucí 24.08.2015 08:04
Kolemjdoucí
Zdravím, buď to sestavit ze suchých nebo tzv. KVH hranolů. Nebo kupte mokré dřevo na pile a zrovna t… nový
kocour123 24.08.2015 08:52
kocour123
Postavený to bude během prvních tří dnů aspoň stěny z příček nebo hned další víkend. Ptal jsem se na… nový
kadett 24.08.2015 12:31
kadett
Pred par lety jsem si postavil kulnu z nejlevnejsich prken dovezenych z pily (plus kostru z hranolu)… poslední
gilhad 24.08.2015 19:42
gilhad

Zdravím,
buď to sestavit ze suchých nebo tzv. KVH hranolů.
Nebo kupte mokré dřevo na pile a zrovna to složte. Dřevo má sice velkou sílu, ale pokud bude dobře složené nebude až tak moc pracovat.
Všechny střechy se dělají také z "mokrého dřeva".
Nejhorší varianta je koupit čerstvě nařezané dřevo a nechat si ho někde proschnout. To dřevo se zkroutí a už to nikdy nenarovnáte.
Oken bych se nebál a izolace také ně. Jak jsem psal, záleží, jak to uděláte, střechy s izolací a střešními okny se staví také na mokrém dřevě.
Určitě dřevo ale ošetřete bochemitem nebo něčím podobným.
m.

Postavený to bude během prvních tří dnů aspoň stěny z příček nebo hned další víkend. Ptal jsem se na to a prý na dřevo nesmí přímo svítit slunce,takže do stínu nebo přehodit plachtu a tak do 14 dnů smontovat. Ošetřený to bude už tlakově bochemitem,tak snad by mělo být vše v pořádku.

Pred par lety jsem si postavil kulnu z nejlevnejsich prken dovezenych z pily (plus kostru z hranolu). Vsechno jsem ohobloval a natrel barvou a nasledne sesrouboval. Od zacatku stoji jednou pulkou na slunci, druhou u zdi, nijak se nekrouti a skviry mezi prkny se na prvni pohled zdaji stejne jako pri stavbe. Dvere jsem udelal tak, ze jsem zvenku nasrouboval prkna jako futra, v pulce proriznul (nejdriv u pantu, ktere jsem hned prisrouboval, pak zbyle 3 strany) a dodnes se bez problemu oteviraji/zaviraji.

Takze kdyz se drevo hned "napne na kostru", tak to ma celkem sanci dopadnout dobre, ze se vzajemne tahy vykompenzujou a sedne si to dobre. Sesychanim se imho drevo zmensuje, takze hrozi, ze se skviry budou zvetsovat (viz tez rozesychani necek/skopku pri delsim nepouzivani a lecba delsim namocenim).

Take pila ma to drevo nejakou dobu jen tak venku, vetsinou to nejde "rano z lesa, vecer prodano", takze nejake to proschnuti uz tam taky asi je a uplne suche to drevo nebude nikdy, protoze vzdusna vlhkost silne kolisa (klidne 100% pri desti/mlze) i behem dne. Nicmene i stare drevene stavby stoji, takze pri trose stesti a pricetnem navrhu by nemel byt problem.

(A pokud jde o neco velikosti kadibudky, tak tim spis ne)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru