Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jahodovice

Myslím, že vykvasit jahody na pálenku, nebude žádný problém.
Nevím, proč by měl. Ani nějaká plíseń, by to neměla komplikovat, téměř každé zralé ovoce, má tendenci plesnivět, i osvědčené švestky.
Jahody bych dal do sudu a něčím rozmačkal, nebo částečně rozmixoval vrtulkou ve vrtačce. Nevím, jakou cukernatost mají jahody. Asi bych z rozmělněných jahod odebral část a přecedil přes cedník. Potom změřil cukernatost cukroměrem (lze koupit v drogerii, s rozsahem 0 - 20, (nebo 30)%).
Pokud by cukernatost byla malá, doplnil bych cukr, tak aby cukernatost byla alespoň 10%, nebo víc. Pravdou je, že do pravé pálenky by se neměl cukr přidávat. Ale pokud to není moc, kvalitu to zase tolik nesníží a je větší výtěžnost a menší pravděpodobnost zoctovatění.
Pravděpodobně kvas vykvasí i na divoké kvašení. Ale je lépe, si předem připravit zákvas.
Asi týden dopředu (klidně déle), si připravíme asi litr až dva, zákvasu. Dáme asi na litr vody asi deci ovocné šťávy a lžíci cukru. Převaříme. Po zchládnutí asi na 30 stupňů, nasypeme koupené kvasinky. Láhev zaděláme třeba přeloženým alobalem a obalením hrdla. Ne, třeba u PET láhve použít zátku, exploze by byla excelentní :-). Nechat někde v teple rozkvasit, poznáme podle toho, že v láhvi vznikne "burčák". No a pak vylejeme zákvas do sudu a zamícháme.
Asi za dva až tři týdny zkusíme odebrat trochu tekutiny a změřit cukernatost. Pokud se pohybuje asi 3 až nula procent, pálíme.
Někdo doporučuje během kvašení kvasem míchat. Já ne. Mícháním se do kvasu dostane kyslík, který podporuje octové kvasinky. "Deka" na kvasu přístupu vzduchu pomáhá bránit. Na sud samozřejmě dáme dekl.
No když si tady o tom tak kecám, jahodovici jsem ještě nezkoušel. Musím zjistit, kde sehnat hodně levně metrák jahod...
:-D: :puff:

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny