Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Kompresor mi vyhazuje pojistky

Ještě jsem neviděl, že by vadný motor spálil cívku stykače. Cívka je evidentně spálená. Stykač pravděpodobně umřel stářím. Ale neznamená to, že by byl vadný motor. Nicméně lze jednoduše motor ověřit, zapojením přívodu přímo na svorkovnici motoru. (původní přívod od stykače přitom odpojit).
Stykač lze nahradit téměř jakýmkoliv, který se vejde.
Měl by mít asi 16A zatížitelnost.
Různí kutilové elektro by měli nějaký podobný v šuplíku. Používají se takové běžně na spínání bojleru, na noční proud. Jinak koupit v prodejně s instalačním materiálem.
Ale je mi divná jedna věc. Na fotce, z boku stykače, je vidět nálepka
220V, tedy asi napětí cívky. Jde o to, pokud kompresor má běžný 4žilový kabel a zástrčku, tak by měla být cívka na 400V (380V). Na 220, by byla jedině, pokud by ovládání bylo zapojené, mezi fázi a kostru. To by ale nemělo být.
Tedy je možné, jestli je ovládání zapojeno mezi dvě fáze, cívka na 220V to mohla snášet, až řekla dost, s efektem.

Očekával bych zapojení: Fáze- vypínač- tlakový spínač,- ovl. kont. tepelné ochrany - cívka stykače 400V - druhá fáze. (na pořadí nezáleží). Motor samozřejmě, přes silové kontakty.

Chtělo by to okouknout elektrikářem, zjistit původní zapojení a případně zapojení upravit. (při pětižilovém kabelu, však lze využít pracovní nulu a použít stykač s cívkou 230V).

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny