Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Elektrický šroubovák

Přátele potřebuji poradit dělám dřevený balkon ,musím zašroubovat asi 1000 vrutů 40x4 na tou to jednorazovou akci chci elektrický šroubovák, akumulatorový nechci protože bych ho po dodělání balkonu jen sporadicky požival a u baterie bych musel hlídat dobu dobíjení, tak se mi elektricky na 220V jeví jako lepší volba.Jaky typ byste mi radili za rozumné peníze (slušná čína stačí).Čím se liší el. šroubovák od el. vrtačky s reg. otáček a L a P chodem anebo mi stačí koupit takouto vrtačku. Děkuji za rady.

Předmět Autor Datum
no já šrouboval celou boudu Makitou a mám ji už 17 let ale je aku..vrtačka..
paul 28.04.2015 06:45
paul
No pokud se jedná o jednorázovku, tak bych se nebál klasické elektrické vrtačky. Když si na to dáš m…
antibalda2 28.04.2015 07:47
antibalda2
Elektrický šroubovák má oproti vrtačce navíc nastavitelný utahovací moment a brzdu. Nedovedu si před…
JoDiK 28.04.2015 09:07
JoDiK
vrtackou to nebude ono,nema brzdu, doporucujem nacvicit na kusku odpadu silu,cit.. ale v pripade nud…
fifo 28.04.2015 09:48
fifo
IMHO na jednorázovku se vyplatí si půjčit než kupovat.
sHpy00n 28.04.2015 09:52
sHpy00n
No, jen můj názor. Aku šroubovák z půjčovny, cca 200 kč na den, tedy na víkend cca 400,- kč. Nějaká…
Zerozero 28.04.2015 10:58
Zerozero
Zase ti trochu budu odporovat, promiň, už jsem takový - ehm, nevrlý. Li-ion : výborná to technologie…
antibalda 28.04.2015 16:41
antibalda
Když si můj příspěvek přečteš ještě jednou, tak zjistíš že mi vlastně vůbec neodporuješ. :-) Jen si…
Zerozero 28.04.2015 17:10
Zerozero
Doporučuji toto: výhody šroubováku a bez baterek. A taky vrtá. Levnější pro občasné použití: http:/…
vodouch 28.04.2015 22:14
vodouch
No, asi je to to, co autor dotazu původně chtěl. Ale u toho prvního mě fascinuje udávaný výkon 780W.…
Zerozero 28.04.2015 23:34
Zerozero
Mam elektro sroubovak z aukra jen vyrobce je vander. Tech 780w tam neni urcite. Na mem pise 280W. Je…
Alesss 29.08.2015 21:26
Alesss
Dobrý den ,dělal jsem dřevěný plot kolem celé zahrady a používal stejné vruty jako tazatel. Vše jsem… poslední
pařez 30.08.2015 08:01
pařez

No pokud se jedná o jednorázovku, tak bych se nebál klasické elektrické vrtačky. Když si na to dáš magnetický nástavec /bit/ tak to jde celkem pěkně. Taky jsem takto dělal podlahu z OSB desek.

Elektrický šroubovák má oproti vrtačce navíc nastavitelný utahovací moment a brzdu. Nedovedu si představit šroubovat el. vrtačkou, to bude zničených bitů a šroubků, nehledě na zničené plaňky příliš utaženými šroubky...
Pokud nechceš vyhazovat peníze, můžeš si profi šroubovák půjčit v půjčovně, na den cca 250Kč.

vrtackou to nebude ono,nema brzdu, doporucujem nacvicit na kusku odpadu silu,cit.. ale v pripade nudze sa da....1000 srobov zatlacis aj srobovakom z Tesca ale ja by som radsej bral,(ked ni je tak surne) srobovak sL i-ion bateriou co ponuka Lidl cca kazdy mesiac-dva,za tie peniaze akoratna ,zaruka 3 roky a na sroby dobra, lahka,da sa pouzit aj ako vrtacka...

No, jen můj názor.
Aku šroubovák z půjčovny, cca 200 kč na den, tedy na víkend
cca 400,- kč.
Nějaká malá lehká NiCd vrtačka z lidlu, nebo tesca, cca 500,-kč.
Dva roky záruka, těch několik dnů bude fungovat určitě.
Sám mám (mimo jiné), malou 12V vrtačku-šroubovák, koupený v tescu v akci za 450,-. Už toho za ty peníze udělal víc než dost.
Jen je třeba akumulátor zformovat buď intenzivním používáním, nebo několikrát nabít a vybít třeba žárovkou. Nikdy nevybíjet akumulátor tak až vrtačka znatelně ztratí výkon. Hned nabít. Při nepoužívání občas zkontrolovat a ak. dobít, aby se samovybíjením nedostal na moc nízkou úroveň. Alespoň každé druhé dobíjení ak. vybít prací, nebo žárovkou a znovu dobít. Ne, samovybíjení -dobití -samovybíjení atd.
Tak se ak. zničí. Při dodržení tohoto minima i u těchto levných věcí akumulátor vydrží. Ten šroubovák z tesca mám asi tři roky a funguje.
Vrtačky s Li ion akumulátorem jsou výkonnější ale samovybíjení mají také. Zatímco samovybití a včasné nedobití Nicd ještě přežije, tak akumulátor Li ion se v tom případě poškodí určitě. Proto je potřeba je hlídat s větší pečlivostí. :puff:

Zase ti trochu budu odporovat, promiň, už jsem takový - ehm, nevrlý.
Li-ion : výborná to technologie baterií. Do relativně malého objemu se dá nacpat hodně energie. Mají malé až téměř žádné samovybijení. Na skladování se doporučuje ji nabít na 60% kapacity - 3,6V na článek. Nesmí se hluboce vybíjet - většinou nesmí napětí spadnout pod 3V na článek, pak se nenávratně ničí a to celkem rychle.
Nabíjení je poměrně komplikované neboť nabíječky musejí být velmi přesné, články jsou velmi náchylné na přebíjení.

Ni-Cd : Dnes už poměrně zastaralá technologie, která je vytlačována Li-ionem. Má i své výhody a právě proto se ještě dnes drží. Články mají velmi nízký vnitřní odpor díky němuž dává velký proudy. Ale naopak Kadmium, které je v článkách obsaženo, je jedovaté /Lithium taky, ale to EU ještě asi nezjistila, protože ho nezakázala :-D/, navíc Ni-Cd má poměrně malý/špatný poměr mezi hmotností/objemem a uchovanou energií.
Nabijení není nijak složité oproti Li-ion, ale musí se pohlídat, aby články byly řádně vybité /běžně pod 0,9V na článek/, pokud se článek nevybije, tak se rychle ničí.

- Menší vsuvka o bateriích :puff:

Když si můj příspěvek přečteš ještě jednou, tak zjistíš že mi vlastně vůbec neodporuješ. :-) Jen si napsal trochu jinými slovy to samé.
LiIon nevybít na nulu-zničení. Větší výkon. Jen s nulovým samovybíjením bych moc nesouhlasil. Zkus nechat notebook čtvrt roku bez dobití, kolik potom vydrží na baterii.
NiCd, nízká cena, jednoduché dobíjení, také nenechat hluboce vybít.
Paměťový efekt se ale přeceňuje. Je šetrnější baterii dobít i bez celkového vybití, než hluboce vybít. Je to dáno tím, že NiCd mají velký rozptyl kapacity a při větším vybití se u vícečlánkové baterie některý článek vybije dříve a poškodí přepólováním. Proto nabíjet raději dříve, než je poznat pokles výkonu.
Pravdou je že je nikl a kadmium jedovaté. Ale při správné recyklaci nic nehrozí.
Jestli je lithium jedovaté nevím, ale obsahují ho některé léky, no je fakt, že penicilín je jedovatý asi taky. :-):puff:
No když jsem u těch léků - já třeba žeru denně 1500mg Lanthanu, ve formě uhličitanu mňam. :-D

Mam elektro sroubovak z aukra jen vyrobce je vander. Tech 780w tam neni urcite. Na mem pise 280W. Je to srovnatelne s hobby akuckou. Mam ho asi 3 roky a pouzivam jak na sroubovani tak na vrtani od 3mm do 10mm. Vetsinou ocel do tloustky 10mm. Mam jeste narexku ale ten sroubovak jsem si tak oblibil ze narexku vytahuji jen v pripadech kdy ho nechci trapit. Az odejde pujdu do neho znovu. Neni treba resit nabijeni a hlavne zivotnost baterie.

Dobrý den ,dělal jsem dřevěný plot kolem celé zahrady a používal stejné vruty jako tazatel. Vše jsem dělal vrtačkou narex. Regulace otáček jednak kolečkem jednak silou stisknutí spínače. Šlo to naprosto v pohodě a bez nejmenšího problému. Osobně používám vruty quadrex (utahuje se bitem s čtyřhranem) bit se neprosmekne jako se to občas stane u křížového. Tou regulací na spínači se v klidu dá ke konci šroubování plynule dotáhnout vrut,aniž by se štíplo prkno.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru