Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Vyhl.50/78Sb. snadno a rychle

Být Tvým vedoucím, vyřešil bych Tvůj rozsah školení následovně: Pracovním příkazem bych Ti, vzhledm ke Tvé kvalifikaci, nařídil vytvořit osnovu pro školení dle Vyhl.50 a pracovní předpisy s tím související :-) Zároveň bych Tě tak "odsoudil" k samostudiu a zvyšování Tvé kvalifikace :-D.

Při školení dle § 4 a níže se také neprobírá celý technologický postup výroby (to je předmětem odborného školení z návodu k obsluze), ale především to, do jaké míry smí zaměstnanec elektrozařízení obsluhovat a co už je nad jeho možnosti a pracovní postupy (typicky výměna pojistek E27 a PH00 :-) ).
Teď řešíme v práci přípravu na opravy elektromobilů. Je tam baterka řekněme 200V a autoservisy nemají automechanika s elektrotechnickým vzděláním a §6. Pokud půjde o odpojení baterie standardním způsobem (např. odpojovač, nebo vidlice), je to práce pro osobu s §4, které se řekne udělej to takhle a pak následují standardní postupy opravy vozidla. Ale co s bouračkou, kde tento díl bude neschopný baterii odpojit? Musí přijít elektrikář s §6 a baterii odpojit jakýmkoliv jiným možným a bezpečným způsobem - i tam lze stanovit pracovní postupy, ale s ohledem na poškození musí umět pracovník volit mezi několika rozdílnými variantami tu nejlepší a bude to i práce na zařízení NN pod napětím - tedy pro elektrikáře.

Zkrátka řešení se musí hledat a najít :-). Ale to už myslím není otázka pro mne - vyučence, tedy základní vzdělání :-D. S tím se musí popasovat nějaký vysokoškolák s právníkem...

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny